" Po ostatnich śliwkowych wypiekach naszła mnie ochota na murzynka, ale że w lodówce napotkałam ser, więc wymyśliłam sobie, że zrobię jeszcze dodatkową warstwę serową. Dorzuciłam też świeże brzoskwinie, żeby był taki fajny akcent owocowy. I takim to sposobem powstało naprawdę bardzo pyszne ciasto. Kakaowy spód, delikatna i wilgotna masa serowa, a do tego soczyste brzoskwinie. Pycha:) "
Składniki:
Ciasto:
- 1 szkl. mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szkl. cukru
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki wody
Masa serowa:
- 500 g sera mielonego
- 2 jajka
- 1/3 szkl. cukru
- 1 torebka budyniu waniliowego
- 3 brzoskwinie
Brzoskwinie przekroić na połówki, usunąć pestki i pokroić na mniejsze cząstki.
Przygotować ciasto: margarynę, cukier, kakao i wodę umieścić w garnku. Postawić na małym ogniu i rozpuścić, zostawić do przestygnięcia. Następnie dodać żółtka, mąkę z proszkiem i zmiksować. Białka ubić na pianę i delikatnie łyżką wymieszać z ciastem. Foremkę o wymiarach 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto.
Przygotować masę serową: ser, jajka, cukier, budyń umieścić w misce i wszystko razem zmiksować. Wylać na ciemne ciasto i na wierzchu ułożyć cząstki brzoskwiń. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 50 minut.
60 komentarze:
Piękne, bardzo kuszące ciasto;) Zapisałam przepis:)
wygląda pięknie, a przepis dodaje do tych do wykonanie w najbliższym czasie :)
Efekt jest zaskakująco miły dla oka! I dla podniebienia z pewnością też...
Cudowne ciasto. Uwielbiam czekoladowe, a z serem i brzoskwiniami musi smakować doskonale :D
Pychotka, uwielbiam połączenie sernika z czekoladowym spodem.
Świetny pomysł .
A ciasto jest takie kolorowe.
Na pewno pyszne!
Najlepsze wydanie sernika: kakaowy spód, masa serowa i owoce. Najbardziej w serniku lubię właśnie brzoskwinie. Twój sernik wygląda apetycznie i pięknie:-)
super wygląda! :)
Pięknie się prezentuje i z pewnością smakuje rewelacyjnie. Świetny pomysł.
Śliczne kolory! Smak musi być równie udany ;)
Uwielbiam murzynka! I kocham sernik, nawet nie pomyślałam, że można to połączyć :) Przepis zapisany, na pewno go wypróbuję :)
takie ciasta to ja lubię! :)
cudowne :)
Uwielbiam sernikobrownie, więc murzynek z serem, a do tego z brzoskwiniami na pewno mi zasmakuje :)
Przepięknie wygląda! Bardzo lubię murzynko-serniki:)
Pięknie wygląda! też chciałam dzisiaj zrobić murzynka, ale w wersji podstawowej ;) może dobrze, że zaczekałam, teraz może zrobię coś bogatszego! :)
Musi być przepyszne:)
Nie mogę się nadziwić, że te kawałki są tak prosto pokrojone (:
Piękny i apetyczny murzynek!:)
Świetne ciacho;) Połączenie kakaowego murzynka i delikatnej serowej masy budzi moją smakową wyobraznię;)
Ale śliczne ciacho,kolorystycznie i smakowo świetnie uzupełniające się warstwy, zapisuję :)
Kolejny genialny wypiek :) Obłędne !!! Przepis zapisany :)
wspaniały. ;)
zapisuję.
Uwielniam sernik z brzoskwiniami, ale nigdy nie łączyłam go z murzynkiem :)
Witam!Strasznie mi Pani narobila apetytu na to ciacho :-) Mam pytanie rzędu czy zamiast twarogu może być serek z wiadereczka?? Bo akurat mam w lodowce... :-)
Jakie piękne!!
Takie połączenie jest faktycznie pycha... a dodatkowo wygląda obłędnie :)... częstuję się wirtualnym kawałeczkiem i zapraszam do siebie na małe co nieco z gruszkami :) pozdrawiam, Kasia
ale zdjęcia piękne!!! A ciacho, wiadomo, jak to u Ciebie....bardzo apetyczne!
Pieknie Wam dziekuje za takie mile slowa:-) i naprawde polecam takie smakowite polaczenie murzynka i sernika:-)
Anonimowy - bedzie dobrze z takim serem, ja tutaj wlasnie uzylam sera mielonego z wiaderka. Mam nadzieje, ze bedzie smakowac:-) Pozdrawiam serdecznie:-)
swietne polaczenie kolorystyczne! Musi byc przepyszny :)
Szukałam pomysłu na ciasto do jutrzejszej kawy i szkoda, że tu wcześniej nie zajrzałam, z przyjemnością zjadłabym kawałek.
wspaniałe ciacho, wygląda baaardzo apetycznie :-)
Mniam mniam pchaaaaa !!!!!!!
Piękne jest to zdjęcie, nawet czuję zapach brzoskwiń i murzynka :D
Wygląda zachwycająco!:) Wiedziałam o istnieniu serniko-brownie ale o murzynko-serniku nie miałam pojęcia!:) Coś wspaniałego i pysznego:)
O rany, dostałam ślinotoku na sam widok... Ciacho wygląda genialnie, aż się boję zapytać jak smakowało, bo chyba już tego nie jestem sobie w stanie wyobrazić... :)
Ja ostatnio musiałam wykorzystać morele i zastanawiałam się co by tu ubiec. Szkoda, że nie wpadłam na pomysł upieczenia sernika bo narobiłaś mi ochoty Agnieszko :)
Jeśli smakuje jak wygląda, to kradnę całą blachę i uciekam :)))
Pozdrawiam serdecznie!
dziękuję:) i proszę częstujcie się, ale tylko wirtualnie, bo już nie ma po nim ani okruszka:)
Ciasto jest bajeczne, częstuję się wirtualnie ....
ojej ale smak narobilo to zdjecie
przepis napewno wyprubuje
czy świeże brzoskwinie można zastąpić tymi z puszki?
i jakiego sera używasz? mielonego w domu czy z wiaderka? ja zwykle wybieram ten pierwszy, a jak z wiaderka, to president. myślisz, że będzie dobry? :)
Emma - brzoskwinie, oczywiście mogą być z puszki, trzeba je tylko odsączyć, żeby nie było za dużo soku na nich.
Ja używam zazwyczaj sera z wiaderka, więc myślę, że będzie dobry.
Jak się zdecydujesz na pieczenie, to daj znać jak wyszedł:) Pozdrawiam :)
własnie robie to ciasto, zamiast brzoskwiń dałam truskawki i kiwi, zobaczymy co wyjdzie:) jak na razie pachnie w całym domu a mąż już się czai koło piekarnika:))
dolączam do grona entuzjastow tego ciasta, juz zapisuje przepis.
klementynka - z truskawkami i kiwi to zapowiada się super efekt, zarówno smaczny jak i wizualny:)
basia - serdecznie polecam:)
Nie mogłam się powstrzymać juz wziełam sie za robote , jest prze apetyczny .Pozdrawiam
Anonimowy - dziękuję i mam nadzieję, że będzie Ci smakował:)
mam pytanie czy ten budyn ma byc zrobiony czy wsypac zawartosc torebki prosze o szybka odpowiedz bo chcialabym juz go zjesc
Anonimowy - wsypujesz do sera proszek budyniowy.
Pozdrawiam:)
dziekuje za odpowiedz zrobilam ciasto wyszlo bardo dobre pozdrawiam
Anonimowy - bardzo się cieszę, że murzynek posmakował:) Pozdrawiam:)
Wyśmienite polecam:)
zrobiłam na święta, ładnie wygląda, może tylko trochę za suchy ten murzynek, ale smaczne
i żeby nie powstał taki jak widać zakalczyk , trzeba pie4c o wiele dłużej - dla niewprawionych- test suchego patyczka.Czas podany i to przy takiej temperaturze to nieporozumienie. Sprawdzone.
no,niestety, ciasto trochę za gęste, a ser porażka. Należałoby raczej ubić pianę i połączyć z masą serową.Bez tego ser jest twardy, a powinien być lekki i puszysty.
Murzynek fajny, bez zakalca, ale masa serowa jak dla mnie za bardzo zbita, brakowało jej lekkości i puszystości. Następnym razem dodam więcej cukru, bo trochę za mało słodkie.
Można zamiast margaryny dać maslo
hãng máy bay eva
mua vé máy bay đi mỹ hãng eva
dai ly korean air
vé máy bay đi mỹ rẻ
mua vé máy bay đi canada
Nhung Chuyen Di Cuoc Doi
Ngẫu Hứng Du Lịch
Tri Thuc Du Lich
Bardzo pyszne ciasto, smakowało całej rodzinie. Piekłam jednak dłużej niż 50 min, ogólnie - ser bardzo puszysty a murzynek miękki. Pozdrawiam :)
Prześlij komentarz