poniedziałek, 10 października 2011

Ciasto ze śliwkami



" Jest to kolejne już na moim blogu ciasto ze śliwkami i tylko mam nadzieję, że jeszcze Was tymi wypiekami nie zanudziłam:) Przepis zaczerpnęłam z książki "Kuchnia Polska" Małgorzaty Caprari, ale żeby coś z niego wyszło musiałam go trochę przerobić i właśnie taki zmieniony przepis podaję poniżej. Ciasto jest miękkie, wilgotne, z kwaskowymi śliwkami w środku, jest po prostu smaczne. "


Składniki:

  • ok. 12 łyżek mąki pszennej (czubatych)
  • 6 łyżek cukru (płaskich)
  • 3 jajka
  • 3/4 kostki masła
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 500 g śliwek

Masło stopić i zostawić do wystygnięcia. Śliwki przekroić na połówki, usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki. Do wystudzonego masła dodać jajka, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, mleko i całość zmiksować na jednolitą masę. Dodać pokrojone śliwki i wymieszać łyżką. Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 35 min. Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem. 


19 komentarze:

ANNA pisze...

Prezentuje się naprawdę smakowicie!
Uwielbiam takie jeszcze ciepło...prosto z piekarnika..mniam!

manoria pisze...

Och, pyszności, a śliwką nie można się znudzić, jest to bardzo wdzięczny owoc do ciast i deserów. Pycha :-) Pozdrawiam cieplutko

majka pisze...

Aga, skad Ty bierzesz te wszytskie przepisy na takie pyszne ciasta? :)) Ja tam nigdy nie mam dosyc. Kolejny przepis od Ciebie do zapisania :)

Pozdrawiam.

Asiek pisze...

Takich ciast nigdy dość!! Pięknie się prezentuje i jestem pewna, że jest przepyszne - bo tak właśnie wygląda!
Pozdrawiam:)

Danuta pisze...

Tak sobie myślę, że warto je upiec niebawem (:

Majana pisze...

Pyszne! Takie ciasta są wspaniałe! Uwielbiam latem ciasta z owocami, no i jesienią, kiedy jeszcze są pyszne śliwki:)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

I na takie właśnie mam od kilku dni ochotę!!! Dziękuję:)

Grażyna pisze...

Wypiekami.. zanudzać? Anieszko.. toż to wspaniałości które chce się powielić ( upiec) czytając i oglądając Twojego posta :)

Monica pisze...

Ależ skądże! Wypieki nie są nigdy zbyt nudne, mogą być tylko nieudane ;) Pyszny placuś, śliwki to idealne owoce do takich wypieków :)

aga pisze...

no to fajnie, że jeszcze nie macie dość, bo może coś się jeszcze śliwkowego pojawi:) i bardzo dziękuję za miłe słowa w komentarzach:)

Ewelina Majdak pisze...

Ale łatwe! Na łyżki :)
I jak pięknie wygląda, Aga!
Uściski :*

judik1119 pisze...

Jak dla mnie to takich pysznych ciast ze śliwkami nigdy dość!:-)

evita0007 pisze...

Jakie wspaniałe Ciacho mmmm :-)

Anonimowy pisze...

a kiedy mleko?

aga pisze...

ups... małe przeoczenie, ale już poprawiłam:) i dziękuję za spostrzeżenie:)

Anonimowy pisze...

czy można użyć mrożonych śliwek?jeżeli tak,to czy nalezy je wcześniej rozmrozić?

aga pisze...

Nie robilam z mrozonymi, ale mysle, ze spokojnie mozna uzyc mrozonych sliwek i wczesniej ich nie rozmrazac. Pozdrawiam serdecznie:)

Anonimowy pisze...

witam, piekłam to ciasto dwa razy, raz dokładnie z przepisu i średnio wyszło, a drugi raz "po swojemu" tzn ubiłam białka i dodałam je na końcu, wtedy ciasto zrobiło się bardzo pulchne, tuż przed dodaniem białkami dodałam wystudzony tłuszcz. Było pycha :)

Anonimowy pisze...

to zabieram sie za robote :)

Prześlij komentarz