czwartek, 27 października 2011

Szarlotka ucierana



" W jesiennym sezonie nie mogło u mnie zabraknąć najbardziej znanego ciasta z jabłkami, czyli szarlotki. Najlepsza jest, oczywiście ta na kruchym cieście i z dużą ilością tartych jabłek, mmm... pycha:) I obiecuję, że na pewno taka się tutaj pojawi:) Ale tym razem pokażę Wam trochę inną szarlotkę - na cieście ucieranym. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu i smakuje tak dobrze, że zniknęła już w kilka minut po upieczeniu. "


Składniki:

  • 1 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 1/2 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 600 g jabłek (po obraniu)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki cukru

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki, dodać cynamon, 3 łyżki cukru i wszystko wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka i zmiksować. Następnie ciągle miksując dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Foremkę o wymiarach 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć 2/3 ciasta i rozprowadzić na dnie blaszki. Na to wyłożyć jabłka, a na wierzch pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 45 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

32 komentarze:

Bożena pisze...

oj tak..dużo jabłek..mniam...

slyvvia pisze...

Wygląda wspaniale. Uwielbiam wszystkie szarlotki :D

Maggie pisze...

Wyglada pysznie! Lubie takie szarlotki, w ktorych jest wiecej jablek niz ciasta :)

Anonimowy pisze...

przepysznie wygląda! aż chciałoby się schrupać monitor;)

Dusia pisze...

klasyczna zawsze pyszna.

Aciri pisze...

Wspaniała jak zwykle:) Grunt, że jabłek dużo!

Majana pisze...

Piękna!
Te pokrojone jabłuszka wyglądają tak równiutko. Ślicznie :)

kabamaiga pisze...

To nasze ukochane ciasto. Pojawi się i u mnie zaraz po weekendzie.

madzik pisze...

Wygląda jak zwykle wspaniale :) gratuluję wyróżnienia bloga w "smacznej kuchni"

Kamila pisze...

Szarlotka o tej porze to wspaniałość!

mniamusne.blox.pl pisze...

Wspaniała! Porywam oba kawałki :)

Russkaya pisze...

Piszę się na taką szarlotkę! :D

Anonimowy pisze...

nie wiem jak ty to robisz? wszystkie ciasta wygladaja u ciebie tak samo...dobrze, poprawnie, idealnie?...nudno?...

degustatorka pisze...

Dawno już nie jadłam szarlotki, wspaniale wygląda.

goh. pisze...

prezentuje się wybornie:))) ja taki lubię szarlotki, a jeszcze chyba nie robiłam sama:)

zjedz_mnie pisze...

No tak, napisałaś, że zniknęła, więc nie ma co liczyć choćby na okruszek ;]

Anonimowy pisze...

Szarlotki to moje naj-naj-najukochańsze ciasta jesieni. Ta wygląda tak, jak moje nigdy nie wychodzą :)

aga pisze...

serdecznie Wam dziękuję za te wszystkie miłe słowa:)
moja kuchnia - bardzo dziękuje i fajnie, że zauważyłaś:)

Monika pisze...

Wyśmienita;) kocham szarlotki,posiadają pewną nutę przeszłości,którą sobie cenię.

Veggie pisze...

uwielbiam wszelkie szarlotki, a Twoja wygląda pięknie :-)

Kaś pisze...

nic a nic nie dziwię się, że zniknęła tak szybko!

Myszki in cucina pisze...

Jak zawsze Twoje ciasta wygladaja powalajaco!

magda k. pisze...

wygląda obłędnie, nic tylko piec i jeść :)

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

na szarlotkę się szykuję, będzie to mój pierwszy raz :)

judik1119 pisze...

Ależ ona pyszna! Ślinka cieknie!:-)

andzia-35 pisze...

Wspaniała:) Gratuluję wygranej w konkursie!
Pozdrawiam Ania!

zauberi pisze...

takiej jeszcze nie jadłam :)

Kinga ⚬ Yummy Lifestyle pisze...

zgrabna klasyka. bardzo kusząca :)

aga pisze...

bardzo dziękuję:)
andzia-35 - dziękuję i miło mi że zauważyłaś:)
Pozdrawiam serdecznie:)

anytsujx pisze...

Szarlotka prezentuje się fantastycznie ..... mniam !:)

Szarlotek pisze...

Dla kawałka szarlotki zrobię wszystko.....

Anonimowy pisze...

Ta szarlotka jest przepyszna... przepyszna. Wprawdzie piekło się dużo dłużej, niż 45 minut, ale to chyba coś nie tak z moim piekarnikiem. W każdym bądź razie jest prościutkie, szybkie i PRZEPYSZNE!

Prześlij komentarz