" W jesiennym sezonie nie mogło u mnie zabraknąć najbardziej znanego ciasta z jabłkami, czyli szarlotki. Najlepsza jest, oczywiście ta na kruchym cieście i z dużą ilością tartych jabłek, mmm... pycha:) I obiecuję, że na pewno taka się tutaj pojawi:) Ale tym razem pokażę Wam trochę inną szarlotkę - na cieście ucieranym. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu i smakuje tak dobrze, że zniknęła już w kilka minut po upieczeniu. "
Składniki:
- 1 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 kostki masła lub margaryny
- 1/2 szkl. mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 600 g jabłek (po obraniu)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki cukru
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki, dodać cynamon, 3 łyżki cukru i wszystko wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka i zmiksować. Następnie ciągle miksując dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Foremkę o wymiarach 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć 2/3 ciasta i rozprowadzić na dnie blaszki. Na to wyłożyć jabłka, a na wierzch pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 45 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
32 komentarze:
oj tak..dużo jabłek..mniam...
Wygląda wspaniale. Uwielbiam wszystkie szarlotki :D
Wyglada pysznie! Lubie takie szarlotki, w ktorych jest wiecej jablek niz ciasta :)
przepysznie wygląda! aż chciałoby się schrupać monitor;)
klasyczna zawsze pyszna.
Wspaniała jak zwykle:) Grunt, że jabłek dużo!
Piękna!
Te pokrojone jabłuszka wyglądają tak równiutko. Ślicznie :)
To nasze ukochane ciasto. Pojawi się i u mnie zaraz po weekendzie.
Wygląda jak zwykle wspaniale :) gratuluję wyróżnienia bloga w "smacznej kuchni"
Szarlotka o tej porze to wspaniałość!
Wspaniała! Porywam oba kawałki :)
Piszę się na taką szarlotkę! :D
nie wiem jak ty to robisz? wszystkie ciasta wygladaja u ciebie tak samo...dobrze, poprawnie, idealnie?...nudno?...
Dawno już nie jadłam szarlotki, wspaniale wygląda.
prezentuje się wybornie:))) ja taki lubię szarlotki, a jeszcze chyba nie robiłam sama:)
No tak, napisałaś, że zniknęła, więc nie ma co liczyć choćby na okruszek ;]
Szarlotki to moje naj-naj-najukochańsze ciasta jesieni. Ta wygląda tak, jak moje nigdy nie wychodzą :)
serdecznie Wam dziękuję za te wszystkie miłe słowa:)
moja kuchnia - bardzo dziękuje i fajnie, że zauważyłaś:)
Wyśmienita;) kocham szarlotki,posiadają pewną nutę przeszłości,którą sobie cenię.
uwielbiam wszelkie szarlotki, a Twoja wygląda pięknie :-)
nic a nic nie dziwię się, że zniknęła tak szybko!
Jak zawsze Twoje ciasta wygladaja powalajaco!
wygląda obłędnie, nic tylko piec i jeść :)
na szarlotkę się szykuję, będzie to mój pierwszy raz :)
Ależ ona pyszna! Ślinka cieknie!:-)
Wspaniała:) Gratuluję wygranej w konkursie!
Pozdrawiam Ania!
takiej jeszcze nie jadłam :)
zgrabna klasyka. bardzo kusząca :)
bardzo dziękuję:)
andzia-35 - dziękuję i miło mi że zauważyłaś:)
Pozdrawiam serdecznie:)
Szarlotka prezentuje się fantastycznie ..... mniam !:)
Dla kawałka szarlotki zrobię wszystko.....
Ta szarlotka jest przepyszna... przepyszna. Wprawdzie piekło się dużo dłużej, niż 45 minut, ale to chyba coś nie tak z moim piekarnikiem. W każdym bądź razie jest prościutkie, szybkie i PRZEPYSZNE!
Prześlij komentarz