poniedziałek, 5 marca 2012

Cytrynowe ciasto jogurtowe



" Super!!! Takie właśnie jest to ciasto:) Fantastycznie puszyste, niesamowicie miękkie i delikatne, a do tego cudownie cytrynowe. Ja zrezygnowałam z lukru, zmniejszyłam ilość cukru, a do ciasta dałam więcej cytrynowego aromatu. Bardzo jestem zadowolona z tego przepisu i pewnie jeszcze nie raz z niego skorzystam, gdyż jest to prawdopodobnie najlepsze ciasto jogurtowe jakie jadłam. Patrząc tak z drugiej strony, to przecież takie zwykłe ciasto, z kilku podstawowych składników, więc i tu doskonale sprawdza się stwierdzenie, że to co proste jest najlepsze:) Delikatna cytrynowa nuta i lekkie, puszyste wnętrze... szczerze polecam Wam ten przepis i jak najbardziej zachęcam do wypróbowania. A teraz serdecznie zapraszam na mały poczęstunek:) "


Składniki:

Ciasto:
  • 2 szkl. mąki samorosnącej *
  • 1 3/4 szkl cukru pudru (dałam 1/2 szkl.)
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego
  • 3/4 szkl. oleju (dałam 1/2 szkl.)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka startej skórki cytryny (dałam skórkę z 2 cytryn)
  • 2 łyżki soku z cytryny (dałam sok z 2 cytryn)

Lukier cytrynowy:
  • 1/4 szkl. soku z cytryny
  • 3/4 szkl. cukru

W misce wymieszać olej, jajka, skórkę z cytryny, sok z cytryny, jogurt, cukier i całość wymieszać trzepaczką. Do tego przesiać mąkę i wymieszać, aż ciasto będzie gładkie. Jeżeli jest to zwykła mąka, to należy najpierw wymieszać ją z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, a dopiero przesiać. Ciasto przelać do formy ze środkiem o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem (ja użyłam formy 20 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia). Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 35 minut. Na lukier wymieszać cukier i sok z cytryny. Po ostygnięciu ciasto polać przygotowanym lukrem lub posypać cukrem pudrem.

* dałam 2 szkl. zwykłej mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 1 łyżeczkę sody oczyszczonej

Przepis z programu "Donna Hay-szybkie, świeże, proste" na kanale kuchnia+

40 komentarze:

bucek pisze...

Bardzo fajne to ciasto, lekkie i nie za słodkie. Z chęcią spróbuję!

margot pisze...

wygląda pysznie i jak czytam ,ze jest tam jogurt , cytryna to wiadomo pycha

Pauli pisze...

jaki puszek!
niezwykle apetycznie wyglada.

Adam K pisze...

No, wygląda super i z opisu, to smakować też chyba musi świetnie :-)

fiolka pisze...

Ale mi smaka narobiłaś! ;D

Lucy pisze...

Oj wygląda ślicznie -muszę takie upiec jak najszybciej :-)

madzik pisze...

Prosty i na pewno przepyszny - już wiem co zrobię z nadmiarem cytryn :)

Kamila pisze...

Lekkie i puszyste, tak smacznie wygląda!

monami pisze...

też bym zdecydowanie zmniejszyła ilość cukru. A lukru i tak nie jadam ;)
Zapisuję przepis.

Maggie pisze...

Cos mi sie wlasnie zdawalo, ze znam skads to ciasto - a potem doczytalam, ze to przepis Donny Hay. Robilam je kiedys i bardzo nam snakowalo. Mysle, ze jeszcze powroci na moj stol :)

Jolanta Szydlarewicz pisze...

bo takie najprostsze ciasta są najdoskonalsze:)

Emma pisze...

a ostatnio właśnie chciałam upec coś cytrynowego :) dzięki za przepis!

Kaś pisze...

takie lekkie i puszyste... jak chmurka

kuchennefascynacje pisze...

Pięknie puchate :)

piegusek1976 pisze...

jakie piękne ciasto, aż bije ze zdjęcia "puchatość" :) pozdrawiam

kabamaiga pisze...

O tak, jest niesamowicie puchate. No i te cytrusy

pieczarka mySia pisze...

koniecznie musze zrobic! :)

zauberi pisze...

lubię takie ciasta, miękkie i cytrynowe :)

Majana pisze...

Mięciutkie, pachnące, cytrynowe ciacho - to jest to na co mam chęć!:)

aga pisze...

bardzo dziękuję i zachęcam do wypróbowania:)

slyvvia pisze...

Uwielbiam cytrynowe ciasta :)

Agata pisze...

Wygląda pięknie, ja lubię bardzo rześkość cytryn w wypiekach :)

zjedz_mnie pisze...

Ależ to ciasto zostało przez Ciebie zarekomendowane, rany aż by się chciało siegnąć. Wygląda zresztą bardzo zachecająco ;]

kachna pisze...

pięknie wygląda :)

uwielbiam twoje ciasta!

Nemi pisze...

Biegnę już z filiżanką kawy:)

Smaczny Kąsek pisze...

Mmm prawie czuję jak pachnie! :)

Anonimowy pisze...

Przecież to ciasto już Pani robiła, 7 lutego. Robiłam wg.tego właśnie przepisu z 7 lutego i ciasto jest rewelacyjne. Zachowuje świeżość jakieś 5 dni i z każdym dniem smakuje wybornie!

Patrycja pisze...

Puszysta cytrynowe chmurka, lubię takie delikatne ciasta :)

Asiek pisze...

Wygląda pysznie! Bardzo lubię takie 'świeże' ciasta.
Pozdrawiam!:)

aga pisze...

dziękuję:)
Anonimowy - fajnie, że Ci smakuje:) a wiesz, że nawet nie skojarzyłam, że to prawie taki sam przepis:) ten wcześniejszy miałam już bardzo dawno, a ten spisałam z programu i jakoś nawet nie zauważyłam tego podobieństwa:) Oba są oczywiście bardzo dobre:)

majka pisze...

Uwielbiam takie ciasta. A to wyglada wprost przepysznie. Idealnie po prostu :)

Usciski.

Ewam pisze...

Ostatnio moj syn wrocil ze szkoly i mowi,ze jego kolezanka zrobila takie pyszne ciasto cytrynowe,ze tak ma na nie ochote jeszcze,ale przepisu nie wziol...(bo mu glupio)a tu prosze u Agusi znalazlam ,moze to takie???zaraz sobie je zapisze:)

aga pisze...

Ewam - naprawdę polecam to ciasto, bo jest bardzo pyszne i może Wam też posmakuje:)

Szarlotek pisze...

Cytrynowe zawsze jest pyszne a jak jeszcze jest takie proste toż to hit :)

lutka40 pisze...

Wygląda smakowicie

Gośka pisze...

Właśnie zrobiłam,jest pyszne! Też dałam mniej cukru :) Tylko,że dół i góra bardziej mi się spiekły :(

aga pisze...

Gośka - to przypieczenie to pewnie zależy od piekarnika, ale i tak cieszę się, że ciasto posmakowało:) Pozdrawiam:)

Anonimowy pisze...

Szukałam przepisu na jogurtowe ciasto i to właśnie Twoje uwiodło mnie najbardziej spośród dziesiątków innych :) Nie miałam cytryny - dałam limonkę, wyszedł ciekawy efekt zielonych wiórków w cieście :)
Pozdrawiam,
Pasibrzucha

aga pisze...

Anoniomowy:Pasibrzucha - bardzo się cieszę, że skusiłaś się akurat na moje ciasto i ten super pomysł z tą limonką, to musi fajnie wyglądać:) Pozdrawiam:)

passiflora pisze...

Potwierdzam, ze ciasto wygląda na bardzo lekkie.
Piekłam je w formie z kominkiem i zrobiłam do niego oryginalny lukier z programu Fast, fresh, simple.
Ciasto wyglądało prawie jak oszronione zimowym wiatrem.
Pozdr.
http://zycieikuchnia.blogspot.com/2013/11/ciasto-jogurtowe-z-krysztaowym-lukrem.html

Prześlij komentarz