" Super!!! Takie właśnie jest to ciasto:) Fantastycznie puszyste, niesamowicie miękkie i delikatne, a do tego cudownie cytrynowe. Ja zrezygnowałam z lukru, zmniejszyłam ilość cukru, a do ciasta dałam więcej cytrynowego aromatu. Bardzo jestem zadowolona z tego przepisu i pewnie jeszcze nie raz z niego skorzystam, gdyż jest to prawdopodobnie najlepsze ciasto jogurtowe jakie jadłam. Patrząc tak z drugiej strony, to przecież takie zwykłe ciasto, z kilku podstawowych składników, więc i tu doskonale sprawdza się stwierdzenie, że to co proste jest najlepsze:) Delikatna cytrynowa nuta i lekkie, puszyste wnętrze... szczerze polecam Wam ten przepis i jak najbardziej zachęcam do wypróbowania. A teraz serdecznie zapraszam na mały poczęstunek:) "
Składniki:
Ciasto:
- 2 szkl. mąki samorosnącej *
- 1 3/4 szkl cukru pudru (dałam 1/2 szkl.)
- 1 szkl. jogurtu naturalnego
- 3/4 szkl. oleju (dałam 1/2 szkl.)
- 2 jajka
- 1 łyżka startej skórki cytryny (dałam skórkę z 2 cytryn)
- 2 łyżki soku z cytryny (dałam sok z 2 cytryn)
Lukier cytrynowy:
- 1/4 szkl. soku z cytryny
- 3/4 szkl. cukru
W misce wymieszać olej, jajka, skórkę z cytryny, sok z cytryny, jogurt, cukier i całość wymieszać trzepaczką. Do tego przesiać mąkę i wymieszać, aż ciasto będzie gładkie. Jeżeli jest to zwykła mąka, to należy najpierw wymieszać ją z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, a dopiero przesiać. Ciasto przelać do formy ze środkiem o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem (ja użyłam formy 20 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia). Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 35 minut. Na lukier wymieszać cukier i sok z cytryny. Po ostygnięciu ciasto polać przygotowanym lukrem lub posypać cukrem pudrem.
* dałam 2 szkl. zwykłej mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
Przepis z programu "Donna Hay-szybkie, świeże, proste" na kanale kuchnia+
Przepis z programu "Donna Hay-szybkie, świeże, proste" na kanale kuchnia+
40 komentarze:
Bardzo fajne to ciasto, lekkie i nie za słodkie. Z chęcią spróbuję!
wygląda pysznie i jak czytam ,ze jest tam jogurt , cytryna to wiadomo pycha
jaki puszek!
niezwykle apetycznie wyglada.
No, wygląda super i z opisu, to smakować też chyba musi świetnie :-)
Ale mi smaka narobiłaś! ;D
Oj wygląda ślicznie -muszę takie upiec jak najszybciej :-)
Prosty i na pewno przepyszny - już wiem co zrobię z nadmiarem cytryn :)
Lekkie i puszyste, tak smacznie wygląda!
też bym zdecydowanie zmniejszyła ilość cukru. A lukru i tak nie jadam ;)
Zapisuję przepis.
Cos mi sie wlasnie zdawalo, ze znam skads to ciasto - a potem doczytalam, ze to przepis Donny Hay. Robilam je kiedys i bardzo nam snakowalo. Mysle, ze jeszcze powroci na moj stol :)
bo takie najprostsze ciasta są najdoskonalsze:)
a ostatnio właśnie chciałam upec coś cytrynowego :) dzięki za przepis!
takie lekkie i puszyste... jak chmurka
Pięknie puchate :)
jakie piękne ciasto, aż bije ze zdjęcia "puchatość" :) pozdrawiam
O tak, jest niesamowicie puchate. No i te cytrusy
koniecznie musze zrobic! :)
lubię takie ciasta, miękkie i cytrynowe :)
Mięciutkie, pachnące, cytrynowe ciacho - to jest to na co mam chęć!:)
bardzo dziękuję i zachęcam do wypróbowania:)
Uwielbiam cytrynowe ciasta :)
Wygląda pięknie, ja lubię bardzo rześkość cytryn w wypiekach :)
Ależ to ciasto zostało przez Ciebie zarekomendowane, rany aż by się chciało siegnąć. Wygląda zresztą bardzo zachecająco ;]
pięknie wygląda :)
uwielbiam twoje ciasta!
Biegnę już z filiżanką kawy:)
Mmm prawie czuję jak pachnie! :)
Przecież to ciasto już Pani robiła, 7 lutego. Robiłam wg.tego właśnie przepisu z 7 lutego i ciasto jest rewelacyjne. Zachowuje świeżość jakieś 5 dni i z każdym dniem smakuje wybornie!
Puszysta cytrynowe chmurka, lubię takie delikatne ciasta :)
Wygląda pysznie! Bardzo lubię takie 'świeże' ciasta.
Pozdrawiam!:)
dziękuję:)
Anonimowy - fajnie, że Ci smakuje:) a wiesz, że nawet nie skojarzyłam, że to prawie taki sam przepis:) ten wcześniejszy miałam już bardzo dawno, a ten spisałam z programu i jakoś nawet nie zauważyłam tego podobieństwa:) Oba są oczywiście bardzo dobre:)
Uwielbiam takie ciasta. A to wyglada wprost przepysznie. Idealnie po prostu :)
Usciski.
Ostatnio moj syn wrocil ze szkoly i mowi,ze jego kolezanka zrobila takie pyszne ciasto cytrynowe,ze tak ma na nie ochote jeszcze,ale przepisu nie wziol...(bo mu glupio)a tu prosze u Agusi znalazlam ,moze to takie???zaraz sobie je zapisze:)
Ewam - naprawdę polecam to ciasto, bo jest bardzo pyszne i może Wam też posmakuje:)
Cytrynowe zawsze jest pyszne a jak jeszcze jest takie proste toż to hit :)
Wygląda smakowicie
Właśnie zrobiłam,jest pyszne! Też dałam mniej cukru :) Tylko,że dół i góra bardziej mi się spiekły :(
Gośka - to przypieczenie to pewnie zależy od piekarnika, ale i tak cieszę się, że ciasto posmakowało:) Pozdrawiam:)
Szukałam przepisu na jogurtowe ciasto i to właśnie Twoje uwiodło mnie najbardziej spośród dziesiątków innych :) Nie miałam cytryny - dałam limonkę, wyszedł ciekawy efekt zielonych wiórków w cieście :)
Pozdrawiam,
Pasibrzucha
Anoniomowy:Pasibrzucha - bardzo się cieszę, że skusiłaś się akurat na moje ciasto i ten super pomysł z tą limonką, to musi fajnie wyglądać:) Pozdrawiam:)
Potwierdzam, ze ciasto wygląda na bardzo lekkie.
Piekłam je w formie z kominkiem i zrobiłam do niego oryginalny lukier z programu Fast, fresh, simple.
Ciasto wyglądało prawie jak oszronione zimowym wiatrem.
Pozdr.
http://zycieikuchnia.blogspot.com/2013/11/ciasto-jogurtowe-z-krysztaowym-lukrem.html
Prześlij komentarz