czwartek, 8 listopada 2012

Marchewkowe ciasto
z kremem serowo-śmietanowym



" To ciasto marchewkowe już tutaj gościło, ale tym razem trochę je odmieniłam. Ciasto upiekłam z połowy składników, a na wierzch dałam serowo-śmietanowy krem. Ta wersja marchewkowego ciasta jest taka bardziej elegancka i spokojnie można ją zaserwować gościom. Aromatyczne ciasto marchewkowe fajnie komponuje się z kremem, który jest delikatnie kwaskowy za sprawą serka. Całość smakuje naprawdę pycha:) "


Składniki:

Ciasto marchewkowe:
  • 132 g mąki pszennej
  • 30 g jasnego cukru muscovado (dałam ciemny)
  • 30 g zwykłego cukru
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 75 ml oleju
  • 55 ml. soku pomarańczowego
  • 2 jajka
  • 105 g startej marchewki
  • skórka z 1 dużej pomarańczy

Krem serowo-śmietanowy:
  • 300 g sera mielonego z wiaderka
  • 1 szkl. śmietany 30%
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • ok. 1 1/2 łyżeczki żelatyny

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C (160 st. C z termoobiegiem). Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W dużej misce umieścić cukier, olej, sok, jajka i rozmieszać. Dodać marchewkę i skórkę pomarańczową, wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, gałką muszkatołową i przesiać do mokrych składników. Całość wymieszać krótko łyżką, do połączenia się składników. Przelać do przygotowanej foremki, wstawić do piekarnika. Piec ok. 40-50 minut. 

Żelatynę rozpuścić w niedużej ilości gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, ser zmiksować, żeby był gładki. Dodać ser do ubitej śmietany, zmiksować. Wlać żelatynę i ponownie całość zmiksować. 

Wierzch ciasta delikatnie skroić, aby było równe, jeżeli w ogóle jest taka potrzeba. Krem rozsmarować na marchewkowym cieście, wstawić do lodówki, aby krem lekko stężał.

/Przepis na ciasto marchewkowe stąd, z moimi zmianami. Przepis na krem, własny./

30 komentarze:

Kącik Kasi pisze...

Wygląda obłędnie :) MNIAM! chyba je zrobię, bo nie mogę przestać o nim myśleć :)

Inspirowane Smakiem pisze...

Zazdroszczę każdej osobie, która potrafi upiec ciasto marchewkowe!

majka pisze...

Wyglada jak przykryte sniegowa kolderka :) Wspaniale ciacho Agus :))

Veggie pisze...

wiele ciast marchewkowych już widziałam, ale nigdy z takim kremem, musi pysznie smakować :-)

Majana pisze...

Świetne! Uwielbiam marchewkowe :)

Maggie pisze...

Wyglada swietnie! Serkowe kremy doskonale pasuja do marchewkowych ciast.

pasjonatka pisze...

idealne ;)

basinepichcenie pisze...

Cudowna prezencja, a smak - pewnie niebo w gębie.

pieczarka mySia pisze...

Bardzo lubie marchewkowe ciacha :)

Antenka pisze...

pyszne marchewkowe ciasto pokryte niebiańską chmurką:D
mmmmmmmmmm pycha
rozmarzyłam się:)

Basia pisze...

Smaki połączone idealnie :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Basia

deserowo pisze...

Pięknie się prezentuje :)

Wiewióra pisze...

boskie po prostu!!!

wiosenka27 pisze...

Wygląda fenoemenalnie:)

Smakiem Pisany pisze...

piękne! krem na górze wygląda jak biały puch ;)

Anna Wlezień pisze...

bardzo lubię marchewkowe ciasta , ale tą obfitością kremu mnie ujęłaś :)

aga pisze...

Widzę, że marchewkowe ciacho ma wielu zwolenników:)
Bardzo wszystkim dziękuję za tyle serdecznych słów, zawsze miło się je czyta:)

Madleine pisze...

Wyglada przepieknie!!!!!

Avelina pisze...

Bardzo apetyczne :)

Twinflame tales pisze...

mmmm pychotaaaa :) serek na wierzchu wyglada wspaniale!! musze sprobowac:)

Anula pisze...

Ale wspaniały dodatek do ciasta marchewkowego. Prezentuje sie świetnie.

Marta pisze...

jaki ten krem puszysty, marchwiowe to mój numer jeden .. Twoje wygląda bardzo smakowicie :)

Anonimowy pisze...

zaglądam w komentarze,żeby sprawdzić czy warto wypróbować przepis a tu tylko paplanina o tym jak wygląda zdjęcie.....?!

dorota20w pisze...

mniam
pysznie!

gin pisze...

Wygląda wspaniale w tej kremowej czapie :)

Małgorzata Ziółkowska pisze...

kolejnym razem moja droga zrobię Twoje ciasto :))

Anonimowy pisze...

A czy mogłabym prosić o podanie proporcji szklankowych?
132g mąki to ile w szklance będzie? Czy ta waga tych produktów musi być idealna?
I jeszcze jedno pytanie... czy ten brązowy cukier jest konieczny?

Anonimowy pisze...

czy ktoś to ciasto w końcu upiekł? jak wyszło? czy warto? nie interesują mnie uprzejmości i wymuszane czy nie grzeczności zaprzyjaźnionych blogerek tylko konkretne wskazówki.

Doanh Doanh pisze...





vé máy bay eva airlines
vé máy bay đi mỹ rẻ
phong ve korean air
vé máy bay đi mỹ giá rẻ nhất
săn vé máy bay giá rẻ đi canada
Cuoc Doi La Nhung Chuyen Di
Ngau Hung Du Lich
Tri Thức Du Lịch














Chuyên trang đi Mỹ pisze...

Khám phá các biểu tượng du lịch ở Mỹ
Du lịch và khám phá Bahamas USA Hoa Kỳ
Khám phá 5 điểm du lịch ở Bắc USA
Cuộc phiêu lưu ngoài trời Shasta Cascades ở California USA Mỹ
Vé máy bay đi Mỹ khứ hồi
Đỉnh cao nghệ thuật công viên quốc gia Hoa Kỳ
Trải trải nghiệm tin túy Hội chợ bang miền Trung Tây Hoa Kỳ
Vé máy bay United đi El Paso giá rẻ
3 khu dân cư LGBT phải xem ở Bờ Tây Mỹ
Du lịch và trải nghiệm khu vườn Chihuly Hoa Kỳ

Prześlij komentarz