" Tym razem szarlotka w najbardziej prostej odsłonie, czyli po prostu kruche ciasto i jabłka. Właśnie taka najprostsza, najzwyklejsza szarlotka marzyła mi się już od dawna. Jednak jak to zazwyczaj bywa, plany swoją drogą, a realizacja swoją, więc skusiłam się na dodatek świeżego imbiru do jabłek. Takie połączenie jest mi dobrze znane, więc wiedziałam, że na pewno wyjdzie z tego coś dobrego. I nie pomyliłam się:) Szarlotka za sprawą imbirowego aromatu nabrała charakteru i smakuje naprawdę bardzo dobrze. Polecam:)"
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 150 g masła
- 3 łyżki cukru
- 3 żółtka
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg jabłek
- 3-4 łyżeczki imbiru świeżego
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, dodać zimne masło i rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Dodać żółtka, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Blaszkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na spód blaszki i delikatnie ugnieść.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z termoobiegiem i piec ok. 15 minut, aż nabierze złotego koloru. Wyjąć ciasto, odstawić na chwilę, żeby przestygło. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce. Dodać imbir starty na tarce i wymieszać. Jabłka wyłożyć na podpieczony spód, na wierzch zetrzeć na tarce lub porwać w palcach pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika i piec ok. 25-30 minut w 180 st. C z termoobiegiem.
/Przepis własny/
29 komentarze:
Do szarlotki nigdy nie dawałam imbiru, tylko zawsze cynamon, ciekawa propozycja, chętnie wypróbuję :)
O, z imbirem! Cudny pomysł ,chętnie skorzystam:)
Mm, dodatek imbiru musi się fajnie komponować.
Pyszne smaki!
jak mojej babci.. ;))
Pięknie się prezentuje z tą kruszonką :)
mmmmm musiała byc boska:)
uwielbiam tak aromatyczne ciasta
bo z szarlotką właśnie tak jest - prosta /domowa smakuje cudownie ...
Musi być pyszna! :)
Imbir kusi i nęci!
Ciekawe połączenie , może być smacznie
Zrobię na pewno! Wyglada bosko :)
Bardzo dziękuję:)
super jesienne ciacho! zrobię na pewno :)
Musiała być przepyszna ...i taka z charakterem:) pozdrawiam
pyszne ciacho na jesienno-zimową porę ;)
wygląda na taką kruchą i chrupiącą, jak krajanka. pysznie!
Robi wrażenie.
No i imbirowa wersja - mrauuu. Pycha
Właśnie skończyłam pichcić, wyszło mi bardzo płaskie, ale za to mega pyszne. Rodzince zaserwuje chyba z gałką sorbetu malinowego z grycana, wydaje sie ze bedzie pasowało idealnie :) co za oryginalny smak nadaje ten imbir, niesamowite
dziękuje za przepis!
Często najprostsze znaczy najlepsze:)!
Wyglada pysznie! Z nutą imbiru musi być boska:-)
Pigeon - tak, to ciasto wychodzi takie niskie, ale ja akurat tak lubię. Z tym sorbetem jako dodatek to jest bardzo dobry pomył:)
Dziękuję i pozdrawiam:)
Zachwycasz mnie swoimi wypiekami :D
Ago genialny pomysł z tym imbirem.
muszę tego spróbować. zawsze łączę szarlotkę z cynamonem, ale ostatnio coraz bardziej przekonuję się do imbiru.
Zrobiłam i wyszło.....BOOOOOOOOOOOOOOSKIE ;)
Mój mąż zjadł sam prawie wszystko !!!
Na jabłka dałam jeszcze pianę z 2 białek,z których zrobiła się beza.Pycha ;)
Anonimowy - ale się cieszę, że Wam smakowała:) Dziękuję i pozdrawiam:)
hãng bay eva
khuyến mãi vé máy bay đi mỹ
mua ve may bay hang korean air
mua vé máy bay đi mỹ
Vé máy bay đi canada
Cuoc Doi La Nhung Chuyen Di
Ngẫu Hứng Du Lịch
Kien Thuc Du Lich
Du lịch Disney California Adventure
Kinh nghiệm du lịch San Diego
Du lịch và khám phá bảo tàng điệp viên Hoa Kỳ
Làm thế nào để tận hưởng chuyến bay một cách tốt nhất!
Top những điểm du lịch bóng chày tuyệt vời nhất Hoa Kỳ
Những điều đáng kinh ngạc USA Hoa Kỳ
Du lịch lặn biển bắt cá mao tiên USA Mỹ
Top 6 trải nghiệm kỳ lạ ở Las Vegas
Các địa điểm tham quan hấp dẫn nhất thành phố New York
5 hành trình cho một chuyến đi xa xỉ ở California
Prześlij komentarz