" Jak zobaczyłam to ciasto, to od razu chciałam je zjeść!!! Chodziło tak za mną kilka dni, aż w końcu je upiekłam i już mogłam nasycić swoje pragnienie:) W przepisie zamieniłam limonkę na cytrynę, gdyż jak na złość nigdzie nie mogłam jej kupić, a jeszcze kilka dni wcześniej widziałam ją w każdym sklepie do którego weszłam, a jak ja potrzebowałam to nie było... jakiś taki dziwny zbieg okoliczności. Z dodatkiem cytryny ciasto wyszło również bardzo smaczne, do masy serowej dodałam też wyciśnięty sok i wtedy całość nabrała jeszcze bardziej cytrynowego aromatu. Ciasto jest naprawdę bardzo pyszne!!! "
Składniki:
Ciasto:
- 100 g masła
- 150 g białej czekolady
- 120 g jasnego cukru brązowego (dałam 60g)
- 3 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Masa serowa:
- 500 g serka quark (dałam mielony z wiaderka)
- 150 g drobnego cukru (dałam 60 g)
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- skórka starta z 1 limonki (dałam cytrynę)
- sok z limonki / cytryny
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 st C. Foremkę o wymiarach 23 x 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko ostudzić. Jajka ubić z cukrem, dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem i zmiksować. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do foremki.
Przygotować masę serową: ubić jajka z cukrem, dodać ser, mąkę ziemniaczaną, skórkę i sok z cytryny, wymieszać. Masę serową wylać na ciasto w foremce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 40 - 50 minut.
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko ostudzić. Jajka ubić z cukrem, dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem i zmiksować. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do foremki.
Przygotować masę serową: ubić jajka z cukrem, dodać ser, mąkę ziemniaczaną, skórkę i sok z cytryny, wymieszać. Masę serową wylać na ciasto w foremce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 40 - 50 minut.
45 komentarze:
Chetnie je upieke :)
Aga, co za widok! I ta linia na granicy sera i ciasta.Mam wielką ochotę na...
jakie ładne :) cudownie wygląda!
Aga, ale cudny przepis! Wygląda niesamowicie, już sobie zapisuję :) Myślę, że i z cytryną i z limonką będzie wyśmienite. Hihi, tak to czasem jest, że jak na złość czegoś nie możemy dostać :) Ale dzięki temu powstają przepisy takie jak ten! Pozdrawiam :)
Ależ ślicznie puchate i podoba mi się ta cytrynowa nuta :)
I wygląda fantastycznie:)
Przepiękne!
Ta fala wyszła tak sama z siebie? Absolutna rewelka!
A przy tym ciasto ma bardzo ciekawy (zdrowy) skład.
Przepis już jest w moich ulubionych.:)
Ale smakowicie się prezentuje. Nic tylko wyciągnąć rękę po kawałek i spałaszować co do okruszka:)
Pozdrawiam:)
Wyobrażam sobie! Nie wiem, jak to zrobiłaś, ale ta "fala", która Ci wyszła, jest imponująca! I wierzę, że jest pyszne. Wygląda na takie ;)
Świetnie się prezentuje :)
Pysznosci! Wygląda tak apetycznie że aż głodna się zrobiłam!
Wspaniałe. Kolejny ciekawy sernikowy wypiek:)
Jejku! Wygląda cudownie! Cały blog to jedne wielkie kulinarne szaleństwo! Dodaj do ulubionych i zapraszam do siebie :)
agaskowakuchnia.blox.pl
ciasto z białą czekoladą i ser... i cytrynowa nuta... kusicielko Ty!
Ach, ja też chętnie bym je zjadła :)
No proszę, pierwszy raz widzę sernikoblondie i od razu się zakochuję!
Piękne:)
Aga, fantastyczne ciasto! Ja tez mam na nie wielka ochote ale musi jeszcze troche poczekac :)) Tymczasem pozachwycam sie Twoim :)
Usciski.
O, bo piękne jest. :-)
Jaki pomysłowy przysmak! To coś dla mnie ;-DD
www.przysmakiewy.pl
Wygląda, najzwyczajniej na świecie, obłędnie. Od dawna chodzi za mną ciasto z cytrynową nutą, muszę się z końcu na jakieś skusić. ;)
Fajna nazwa, a ciasteczko mniamuśne:)
Dla mnie wspaniałości!
ach co za słodkości (:
Kiedyś robiłam podobne, tylko taką bardziej babkę z warstwą serową - jednak chętniej spróbowałabym Twojej wersji ;) Z białą czekoladą musi być pyszneee... Pozdrawiam! :)
Wygląda na baaaardzo pyszne !:))
Cieszę się Aga, że skorzystałaś z przepisu ,i że smakowało:))...i jakie puchate!
Uwielbiam wypieki z dodatkiem sera. Wygląda wspaniale. Przepis zapisuję do wykorzystania :)
takie wiosenne, cytrynowe!
energetyzujące. idealne na zbliżającą się wiosnę ;]
ja tez sie dolącze do tych zachwytow bo i jest czym sie zachwycic.Wygląda wspaniale!
wygląda fantastycznie :)
Powalające!Bardzo oryginalna wersja;-)
Jakie wspaniałe!:) Na prawdę urzekające - pyszności:)
wow, ale pysznie wygląda!
ale leciutko wygląda :)
Piękne!
Przesliczne...musze udac sie do Ciebie na szkole fotografowania ,bo robisz to rownie rewelacyjnie :)
Ps. Zapraszam do mnie,do wspolnej zabawy w Tajemnice.
Piękne, smakowite, złociste :) i wiem, jak to jest, kiedy jakiś wypiek za Tobą "chodzi". Żegnaj, spokoju :)
pięknie wygląda. strasznie podoba mi się ta mała fala na cieście
ale apetyczne!Chyba smaczniejsze niż zwykłe brownie, prawda?
Jezeli smakuje tak jak wygląda - bez namysłu będę robić. Ja chyba wybiorę wersję z cytryną - tak jak u Ciebie. Już mi ślinka cieknie :)
nazwa mnie powaliła, jest świetna, a do tego ta fala oddzielająca warstwy ciasta od siebie - ideał!
Jakie idealne! aż szkoda zjadać taki piękny kawałeczek!
bardzo, bardzo Wam dziekuje za odwiedziny i za wszystkie mile slowa:) Pozdrawiam:)
to co się nasuwa pierwsze "jakie jest piękne" a za chwilę "pewnie równie pięknie smakuje":D
Bardzo mi się podoba. Jest niezwykle efektowny. Ta fala jest cudna. http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
Prześlij komentarz