" Mimo tego, że moje ulubione owoce - truskawki już wszędzie królują, to ja jednak powrócę jeszcze na chwilę do rabarbaru (jak już wiecie, też go lubię:)). Połączyłam go z bananami i powiem Wam, że wyszło naprawdę bardzo smaczne ciasto. Jest niesamowicie wilgotne, mięciutkie, a kwaskowy rabarbar bardzo fajnie przełamuje słodycz bananów. Takie jest pyszne, że jedna keksówka tego ciasta to stanowczo za mało, u nas zniknęło za jednym podejściem, a więc pewnie będzie pyszna powtórka. I dodam jeszcze, że jest to ciasto z serii " dwie miski i łyżka", czyli przygotowuje się go bardzo łatwo i bardzo szybko. Szczerze polecam to ciasto dla wszystkich wielbicieli bananowych wypieków:) Jest pyszne! "
Składniki:
- 1 3/4 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 100 ml oleju
- 1/3 szkl. wody
- 1 szklanka puree z bananów (u mnie 2 duże banany, dojrzałe)
- 1 szkl. rabarbaru
Banany rozgnieść widelcem na puree, rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki. W jednej misce wymieszać składniki sypkie. W drugiej misce połączyć jajka, olej, wodę i rozgniecione banany. Połączyć składniki suche i mokre, dodać rabarbar i wymieszać łyżką. Keksówkę o wymiarach 26 x 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 45-50 minut, do tzw. "suchego patyczka".
42 komentarze:
Ciekawe połączenie - pozytywnie:)
fajne :) może też powrócę jeszcze do rabarbaru... takiego połączenia jeszcze nie jadłam ;)
Niestety - tak to jest z ciastami bananowymi, że znikają od razu. ;)
A wszelkie takie chlebki lubię baaaardzo, choć z rabarbarem jeszcze nie próbowałam.
Wygląda bardzo zachęcająco!
To musi być boskie połączenie. I jeszcze di tego jakie łatwe:) Zapisuję
Wygląda to naprawdę cudownie, nie mam jednak odwagi psuć tego chłodku w domu piekarnikiem ;-)
Wspaniałe ciasto! zestaw banany-rabarbar musi być niesamowity!
pozdrawiam:))
Wierzą Ci, że wyszło naprawdę smacznie, bo dla mnie dodatek banana dużo danej wszystkim ciastom :)) Uściski!
Rabarbar i banan... i jak tu nie uwielbiać takiego ciasta? :)Super połączenie smaków!
to ja poproszę dwa kawałki (: Bananów z rabarbarem w cieście jeszcze nie łączyłam, ale myślę, ze musi smakować cudnie (:
My też połączenie rabarbaru z bananami widzimy po raz pierwszy i bardzo nam się podoba!
Łączyłam już rabarbar z różnymi owocami, ale z bananami nie :). Bardzo fajne połączenie.
Super!
A ten rabarbar w środku wygląda jak zatopione całuski - bardzo ponętnie.:)
Bardzo apetycznie dziś u Ciebie!
Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam, a wygląda bardzo apetycznie. pozdrawiam :)
Pierwszy raz widzę połączenie banana z rabarbarem i już mi się podoba :)
to musi być dopiero pyszne :) pozdrawiam
Aga, dla mnie jesteś rabarbarową królową sezonu!
o rany, jakie wspaniałe smaki!
i jak cudownie wygląda w przekroju. och!
bananowca jadłam juz w wielu smakach ale z rabarbarem jeszcze nie. musi byc pyszne.
Piekłam już 2 razy keks bananowy na święta, więc wyobrażam sobie, jak to ciasto musi pysznie smakować i pachnieć :) ja też mam zamiar powrócić jeszcze w ciągu najbliższych dni do rabarbaru, ale nie w cieście... :)
PYCHOTA , CIEKAWY SMACZEK :-) POZDROWIENIA
mmmm.... wygląda przepysznie! połączenie smaków to strzał w dziesiątkę! :) może bym zrobiła na weekend... ;)
Wielkie wow! Juz sobie obiecalam, ze nastepne ciacho robie z Twojego przepisu!
Pozdrawiam :)
Dla mnie znowu przebój!
jak zwykle u Ciebie pysznie :) takiego połączenia jeszcze nie próbowałam
Fantastyczne dodatki - słodkie i kwaśne :)
Aga, bardzo fajne to połączenie!
Ukochany chlebek bananowy z dodatkiem pysznego rabarbaru...połączenie pełne smaku! :)
ślicznie dziękuje:) i naprawdę polecam takie połączenie smaków:)
Bardzo ciekawy pomysł, a taki chlebek, czy też ciasto bananowe to ja uwielbiam:)
Uwielbiam to połączenie..choć do tej pory, próbowałem go tylko w owsiance.. Czas posmakować w takim apetycznym chlebku..
u nas bananowe kiedyś nie zrobiło rewolucji ale z rabarbarem musi być pyszne;)
pożeram je w całości!!!
Dodaje Agus Twoj blog do moich ulubionych :) jest naprawde piekny! :)
Pieczarka ja już dawno się na nim poznałam i dodałam do zakładek. :)
Swietny pomysl! Bardzo mi sie to polaczenie podoba, gdyz rabarbar z pewnoscia ozywia bananowy smak. Zapisuje :)
Jestem pod wrażeniem..wspaniałe ! Zaraz go odnotuję :)
dziękuję:)
dzisiaj pieke! :) ale z 3/4 skladników, bo mam keksowke tylko 20 cm. A myslisz, ze moge zastapic wode mlekiem? :)
Pozdrawiam :)
Pieczarkamysia - myślę, że spokojnie możesz dać mleko i fajnie, że się zdecydowałaś na to ciasto, mam nadzieję, że będzie smakować:)
Pozdrawiam:)
Dziekuje za odpowiedz :)
Pozdrawiam serdecznie i zycze milego dnia!
Ciasto wyszlo przepyszne! Dodalam jeszcze 4 kostki czekolady pocietej na drobne kawalki. Bardzo mi smakuje, jutro wieczorem opublikuje na blogu :)
Pozdrawiam i dziekuje za cudowny przepis, a kto nie sprobowal koniecznie musi to zrobic ; )
Prześlij komentarz