środa, 29 czerwca 2011

Biszkopt z truskawkami, bitą śmietaną
i czekoladą



     " Takie połączenie smaków jest wszystkim bardzo dobrze znane, a do tego mogę jeszcze dodać, że i bardzo pyszne:) No, bo jak może być inaczej przy takim doborze składników, które wręcz idealnie do siebie pasują. "


Składniki:

Biszkopt:
  • 2 jajka
  • mąki tyle ile ważą jajka
  • cukru tyle ile ważą jajka
  • ok. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa śmietanowa: 
  • 350 ml śmietany kremówki
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 4 łyżki mleka

Dodatkowo:
  • 1 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki mleka
  • ok. 500 g truskawek


Jajka ubić z cukrem na gęstą i puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do ubitych jajek i wymieszać delikatnie łyżką. Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C. 
Tabliczkę gorzkiej czekolady z 4 łyżkami mleka rozpuścić na parze i rozsmarować na wystudzonym biszkopcie. Na czekoladzie ułożyć truskawki, jedna obok drugiej. 
Białą czekoladę z 4 łyżkami mleka rozpuścić na parze i pozostawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić, a następnie dodać ostudzoną białą czekoladę i razem zmiksować. Masę śmietanową wyłożyć na truskawki i całość wstawić do lodówki. Pozostałą gorzką czekoladę zetrzeć na tarce i posypać wierzch ciasta. 


68 komentarze:

wiosenka27 pisze...

O Matko! To ciasto cudownie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje:)

zauberi pisze...

zakochałam się w Twoim cieście! :) u mnie też dziś truskawkowo

kasiaaaa24 pisze...

Aga to ciasto wygląda FANTASTYCZNIE! Piękne. A i z pewnością pyszne :)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Aga! Cudowne ciasto! Porywam Ci kawałek!

Toczka pisze...

Mmmm, bardzo lubię sernik z truskawkami, mimo że jadam go rzadziej niż rzadko, a może właśnie dlatego :] Główną sernikową gwiazdą na naszym stole jest sernik z brzoskwiniami :D
Teraz, w sezonie truskawkowym grzechem byłoby jednak upiec inny niż taki :]

margot pisze...

wygląda rewelacyjnie i jak przepięknie pocięte
nie mogę się napatrzeć:)

sandrula pisze...

ooooooooooooooch aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaach ! coś pięknego!

Escapade Gourmande pisze...

Cudowne w przekroju są te truskawki, a ta kremowa pianka... Bardzo zachęcające ciasto...

Ania pisze...

Twoje ciasta to prawdziwe dzieła sztuki. Są niezwykle estetyczne.

gin pisze...

Jakie piękne... I jakie pyszne musi być... Może mi się uda jeszcze take przygotować, zanim truskawki opuszczą nas na dobre...?

Danusia pisze...

to ciasto mnie zachwyciło, zjadłabym nawet cała blaszkę (:

Maggie pisze...

Przecudnie sie prezentuje, a smakuje pewnie jeszcze lepiej.

Doctor pisze...

Jak równiutko i apetycznie się prezentuje! Super!

Kaś pisze...

pyszności! i jeszcze wygląda obłędnie

Małgorzata Głowacka pisze...

Ach jak pięknie to wygląda!!! wspaniale, aż mi ślinka cieknie :)

nikol pisze...

Wygląda przepysznie!

przepisy wegetariańskie pisze...

Bardzo ładne zdjęcia - też muszę upiec to ciasto :-)

Kamila pisze...

Aga jak Ty to robisz, że Twoje ciacha tak pięknie wyglądają!!!!

Jolanta szyndlarewicz pisze...

pięknie wyglada ....idealnie:)

ewelajna pisze...

Smacznie i ślicznie - bo coż więcej można powiedzieć...:)

Anncoo pisze...

I love to look at beautiful cakes and this is gorgeous!

kuchennefascynacje pisze...

Wow ja nie mogę patrzeć na Twoje ciacha bo normalnie mi wsysa żołądek ;)

aga pisze...

Dziękuję Wam pięknie za te miłe komentarze:) zawsze czytam je z uśmiechem na twarzy:)

Majana pisze...

Wspaniały! :))
Jak cudnie równiutko ukrojone ciasto. Piękne i pyszne :)

hania-kasia pisze...

Piękne, apetyczne i jestem przekonana, że pyszne ciacho.

Kasia pisze...

Kocham to niezawodne połączenie :))

Avelina pisze...

Wygląda bajecznie, poproszę kawałek

ewena pisze...

Świetne to ciasto Ago! Truskaweczki jak malowane i do tego śmietanka, mniam:)

pieczarkamysia pisze...

Twoje kolejne slodkie cudenko! Piekne zdjecia i piekne ciacho, ze az slinka leci na sam widok :)

Urszula Jaworska pisze...

Ale narobiłaś smaku?! Będę dziś śniła o tym cieście...

kulinarne-smaki pisze...

no i jak tu nie kochać takich widoków

Karmel-itka. pisze...

sam jego widok już napawa smakiem.
ponętny. cudowny kawałek.

taki lekki.

abbra pisze...

Przepadam za takimi deserami !
Nie dość , że wygląda bardzo apetycznie, to jeszcze tyle dobrych rzeczy w środku :)

turlaczek pisze...

Jak Ty to robisz, że Twoje kawałki ciasta są zawsze takie perfekcyjne? :)

emma001 pisze...

ślicznie sie prezentuje! musze je zrobic jak bede miec gosci:)

Ola pisze...

pięknie wygląda! tak wytwornie :)

anytsujx pisze...

Rewelacja .... wygląda zjawiskowo !:)

Pozdrawiam :)

Duś pisze...

Ojejku jak pięknie wygląda!!!

ozzie pisze...

dostaję juz obłedu od tych twoich truskawkowych deserów wyglądających jak dzieła sztuki. Co kolejny to piękniejszy . ja tez takie chcę...

aga pisze...

Serdecznie dziękuję i cieszę się, że ciasto się Wam podoba:) Pozdrawiam i przesyłam uściski:)

pasja na talerzu pisze...

o matko! jak to nieziemsko wygląda... rewelacja

just-great-food pisze...

Ciężko oprzeć się takim pysznościom, prezentują się bardzo profesjonalnie!

Violiśka pisze...

Wygląda po prostu fantastycznie!

flusso pisze...

Wygląda przepięknie!

Russkaya pisze...

Jak żal, że truskawek już nie ma :(
Wspaniałe ciasto! WSPA-NIA-ŁE :D

Aleksandra pisze...

jakie inne owoce proponujesz do tego ciasta?

aga pisze...

Aleksandra - myślę, że w zamian truskawek można dać do tego np. maliny, jeżyny, brzoskwinie (w sezonie oczywiście świeże, a obecnie mogą być z puszki), czy nawet gruszki tylko wcześniej dobrze byłoby je troszkę podgotować w syropie, żeby odrobinę zmiękły.
Pozdrawiam serdecznie:)

Anonimowy pisze...

ciasto wygląda rewelacyjnie :) a na jakiej blaszce robiłas?? tzn chodzi o rozmiar?

aga pisze...

Anonimowy - blaszka 20 x 24 cm.

Anonimowy pisze...

dzieki wielkie:)

ANECZQ1987 pisze...

Ciasto prezentuje się fantastycznie....

Anonimowy pisze...

Hej robiłam te ciasto rok temu i wychodzi tak samo jak na zdjęciach, w ogródku już czerwienią mi się truskawki więc odkopałam przepis i już kompletuję składniki. dzięki za przepis i polecam innym

Anonimowy pisze...

Ja nie rozumiem tego , dwa jajka mąki i cukru tyle ile ważą jajka. Tzn ile tej maki i cukru? ?????????? Pięknie wygląda:):)

Anonimowy pisze...

Ja rowniez prosze i rozjasnienie przepisu ;) ilosc maki i cukru

Anonimowy pisze...

Co to znaczy tyle mąki i cukru ile ważą jajka?można jaśniej wytłumaczyć?

Anonimowy pisze...

Hallo! Czy ktoś wreszcie odpisze? Bo chce piec?????????? Proszę

Anonimowy pisze...

no ważysz tyle ile ważą jajka, npo ddwa jajka waża 100 g to znaczy ze trzeba dodac mąki 1oog i cukru 100 g

Anonimowy pisze...

za tydz.ur.synka- tort ma być truskawkowy, ale ciasto też przecież może być:) na pewno wypróbuje:)

Anonimowy pisze...

Ok. Ale co. Mam zwazyc jajka w skorupkach, czy po wbiciu do miseczki? A jesli nie mam wagi kuchennej...?

Anonimowy pisze...

Kurcze... mi wyszło zdecydowanie mniej śmietany--niby ta sama ilość, blaszka a strasznie mało kremu ;(

Anonimowy pisze...

No właśnie w skorupkach jajka się wazy czy już rozbite?

Anonimowy pisze...

No właśnie w skorupce jajko zważyć czy już rozbite? Bo to jest ważne?

Anna Michalak pisze...

Ciasto bardzo smaczne...ale wyglądem zupełnie odmienne od zdjęcia...z podanej ilości niemożliwe zrobienie takiej warstwy śmietanowej. I tak dziękuje za przepis i pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

Ciasto przepyszne, zniknęło w mgnieniu oka :) przydałaby się większa porcja :) dziękuję za przepis! Fajnie też smakuje z nutellą zamiast czekolady

Anonimowy pisze...

Po dodaniu białej czekolady ubita śmietana zrobiła się rzadka. Czy to tak miało być, czy to zgęstnieje w lodówce?

Jak piec biszkopt pisze...

Pysznie i estetycznie wyszedł ten biszkopt. Końcówka sezonu truskawkowego więc jest ostatnia chwila, żeby w weekend wypróbować Twój przepis - WIEELKIE DZIĘKI :D

Renata Niemczyk pisze...

aaaale ciasto!!!!! zaśliniłam się i na pewno go zrobię!

Anonimowy pisze...

śmietana bez żelatyny lub śmietanfixu? Zgęstnieje tak bardzo? Ile mniej więcej tej mąki i cukru?

Prześlij komentarz