środa, 8 czerwca 2011

Bananowe ciasto z rabarbarem



     " Mimo tego, że moje ulubione owoce - truskawki już wszędzie królują, to ja jednak powrócę jeszcze na chwilę do rabarbaru (jak już wiecie, też go lubię:)). Połączyłam go z bananami i powiem Wam, że wyszło naprawdę bardzo smaczne ciasto. Jest niesamowicie wilgotne, mięciutkie, a kwaskowy rabarbar bardzo fajnie przełamuje słodycz bananów. Takie jest pyszne, że jedna keksówka tego ciasta to stanowczo za mało, u nas zniknęło za jednym podejściem, a więc pewnie będzie pyszna powtórka. I dodam jeszcze, że jest to ciasto z serii " dwie miski i łyżka", czyli przygotowuje się go bardzo łatwo i bardzo szybko. Szczerze polecam to ciasto dla wszystkich wielbicieli bananowych wypieków:) Jest pyszne! "


Składniki:

  • 1 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju
  • 1/3 szkl. wody
  • 1 szklanka puree z bananów (u mnie 2 duże banany, dojrzałe)
  • 1 szkl. rabarbaru

Banany rozgnieść widelcem na puree, rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki. W jednej misce wymieszać składniki sypkie. W drugiej misce połączyć jajka, olej, wodę i rozgniecione banany. Połączyć składniki suche i mokre, dodać rabarbar i wymieszać łyżką. Keksówkę o wymiarach 26 x 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 45-50 minut, do tzw. "suchego patyczka".


42 komentarze:

Aciri pisze...

Ciekawe połączenie - pozytywnie:)

Kasia pisze...

fajne :) może też powrócę jeszcze do rabarbaru... takiego połączenia jeszcze nie jadłam ;)

słodkosłona. pisze...

Niestety - tak to jest z ciastami bananowymi, że znikają od razu. ;)
A wszelkie takie chlebki lubię baaaardzo, choć z rabarbarem jeszcze nie próbowałam.
Wygląda bardzo zachęcająco!

kikimora pisze...

To musi być boskie połączenie. I jeszcze di tego jakie łatwe:) Zapisuję

Kubełek Smakowy pisze...

Wygląda to naprawdę cudownie, nie mam jednak odwagi psuć tego chłodku w domu piekarnikiem ;-)

kass pisze...

Wspaniałe ciasto! zestaw banany-rabarbar musi być niesamowity!
pozdrawiam:))

Kasia pisze...

Wierzą Ci, że wyszło naprawdę smacznie, bo dla mnie dodatek banana dużo danej wszystkim ciastom :)) Uściski!

Marianna Hall pisze...

Rabarbar i banan... i jak tu nie uwielbiać takiego ciasta? :)Super połączenie smaków!

Danuta pisze...

to ja poproszę dwa kawałki (: Bananów z rabarbarem w cieście jeszcze nie łączyłam, ale myślę, ze musi smakować cudnie (:

just-great-food pisze...

My też połączenie rabarbaru z bananami widzimy po raz pierwszy i bardzo nam się podoba!

KucharzyTrzech pisze...

Łączyłam już rabarbar z różnymi owocami, ale z bananami nie :). Bardzo fajne połączenie.

Lekka pisze...

Super!
A ten rabarbar w środku wygląda jak zatopione całuski - bardzo ponętnie.:)

Kamila pisze...

Bardzo apetycznie dziś u Ciebie!

Anonimowy pisze...

Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam, a wygląda bardzo apetycznie. pozdrawiam :)

Justinek pisze...

Pierwszy raz widzę połączenie banana z rabarbarem i już mi się podoba :)

piegusek1976 pisze...

to musi być dopiero pyszne :) pozdrawiam

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Aga, dla mnie jesteś rabarbarową królową sezonu!

Karmel-itka pisze...

o rany, jakie wspaniałe smaki!
i jak cudownie wygląda w przekroju. och!

Bernadeta pisze...

bananowca jadłam juz w wielu smakach ale z rabarbarem jeszcze nie. musi byc pyszne.

Mirabelka pisze...

Piekłam już 2 razy keks bananowy na święta, więc wyobrażam sobie, jak to ciasto musi pysznie smakować i pachnieć :) ja też mam zamiar powrócić jeszcze w ciągu najbliższych dni do rabarbaru, ale nie w cieście... :)

Anonimowy pisze...

PYCHOTA , CIEKAWY SMACZEK :-) POZDROWIENIA

Kasia Nowakowska pisze...

mmmm.... wygląda przepysznie! połączenie smaków to strzał w dziesiątkę! :) może bym zrobiła na weekend... ;)

pieczrkamySia pisze...

Wielkie wow! Juz sobie obiecalam, ze nastepne ciacho robie z Twojego przepisu!

Pozdrawiam :)

Amber pisze...

Dla mnie znowu przebój!

zauberi pisze...

jak zwykle u Ciebie pysznie :) takiego połączenia jeszcze nie próbowałam

Anonimowy pisze...

Fantastyczne dodatki - słodkie i kwaśne :)

Paula pisze...

Aga, bardzo fajne to połączenie!

Arvén pisze...

Ukochany chlebek bananowy z dodatkiem pysznego rabarbaru...połączenie pełne smaku! :)

aga pisze...

ślicznie dziękuje:) i naprawdę polecam takie połączenie smaków:)

burczymiwbrzuchu pisze...

Bardzo ciekawy pomysł, a taki chlebek, czy też ciasto bananowe to ja uwielbiam:)

spencer pisze...

Uwielbiam to połączenie..choć do tej pory, próbowałem go tylko w owsiance.. Czas posmakować w takim apetycznym chlebku..

Dusia pisze...

u nas bananowe kiedyś nie zrobiło rewolucji ale z rabarbarem musi być pyszne;)

milk_chocolate84 pisze...

pożeram je w całości!!!

pieczarkamysia pisze...

Dodaje Agus Twoj blog do moich ulubionych :) jest naprawde piekny! :)

Pluskotka pisze...

Pieczarka ja już dawno się na nim poznałam i dodałam do zakładek. :)

Bea pisze...

Swietny pomysl! Bardzo mi sie to polaczenie podoba, gdyz rabarbar z pewnoscia ozywia bananowy smak. Zapisuje :)

Szarlotek pisze...

Jestem pod wrażeniem..wspaniałe ! Zaraz go odnotuję :)

aga pisze...

dziękuję:)

pieczarkamysia pisze...

dzisiaj pieke! :) ale z 3/4 skladników, bo mam keksowke tylko 20 cm. A myslisz, ze moge zastapic wode mlekiem? :)

Pozdrawiam :)

aga pisze...

Pieczarkamysia - myślę, że spokojnie możesz dać mleko i fajnie, że się zdecydowałaś na to ciasto, mam nadzieję, że będzie smakować:)
Pozdrawiam:)

pieczarkamysia pisze...

Dziekuje za odpowiedz :)

Pozdrawiam serdecznie i zycze milego dnia!

pieczarkamysia pisze...

Ciasto wyszlo przepyszne! Dodalam jeszcze 4 kostki czekolady pocietej na drobne kawalki. Bardzo mi smakuje, jutro wieczorem opublikuje na blogu :)

Pozdrawiam i dziekuje za cudowny przepis, a kto nie sprobowal koniecznie musi to zrobic ; )

Prześlij komentarz