środa, 22 czerwca 2011

Bananowe ciasto z truskawkami
i czekoladą



     " Wcześniej robiłam już podobne ciasto z rabarbarem i bardzo mi posmakowało. Postanowiłam więc powtórzyć ten wypiek, ale trochę pozmieniałam przepis i dodatki. Tym razem do ciasta dałam jeszcze jogurt, dorzuciłam gorzką czekoladę i zamieniłam rabarbar na truskawki. I kolejny raz ciasto wyszło super! Jest miękkie, wilgotne i bardzo, bardzo  smaczne, jednak mi osobiście trochę bardziej smakuje ta wersja z rabarbarem. "


Składniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego
  • 1 szkl. puree z bananów
  • 1/4 szkl. oleju
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • ok. 200 g truskawek

Truskawki opłukać, małe pozostawić w całości, a większe przekroić na pół. Czekoladę posiekać na mniejsze kawałki. Banany rozgnieść widelcem na puree. W jednej misce wymieszać wszystkie składniki sypkie, a w drugiej płynne. Połączyć zawartość obu misek, dodać czekoladę, truskawki i wymieszać łyżką. Foremkę o wymiarach 26 x 12 cm* wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 45 minut.

* Ciasta wyszło trochę za dużo na taką wielkość keksówki i dodatkowo zrobiłam jeszcze 6 muffinek, myślę, że 3/4 porcji to byłaby odpowiednia ilość.


33 komentarze:

kass pisze...

Na pewno smakuje wspaniale, banany w cieście uwielbiam, nadaja mu szlachetności:))

Aldi pisze...

Bardzo apetyczne :)

Majana pisze...

Wygląda przepysznie! Uwielbiam takie ciasta, bananowe ,wilgotne, super :)

cukrowa wróżka pisze...

banan i truskawki.. mniam!

Agata/Joanna pisze...

Truskawek nigdy dość :)

burczymiwbrzuchu pisze...

Super, a z dodatkiem czekolady to już w ogóle pyszności :)

Kamila pisze...

Bardzo udane połączenie truskawek, bananów i czekolady. Pozdrawiam

pieczarkamysia pisze...

Wyglada pysznie i az zazdroszcze takich pysznosci :)

Pozdrawiam serdecznie i gratuluje wspanialego wypieku :*

goh. pisze...

bananowe chlebki chodzą za mną od jakiegoś czasu, muszę w końcu spróbować, bo nie wytrzymam:) twój wygląda cudnie:)

Holga pisze...

Rzeczywiście, z rabarbarem i czekoladą musi być jeszcze smaczniejsze ;).

Karolina pisze...

Troche jak banana bread, tylko z truskawkami. Fajnie. :)

Paulina Podgórska pisze...

Uwielbiam połączenie banana z truskawką, a w cieście to mistrzostwo świata ! <3

slyvvia pisze...

Banan i truskawki razem w cieście? Pyszności :D

Karmel-itka pisze...

och, aromat bananów w towarzystwie świeżych truskawek?
no,no intrygujące.

zauberi pisze...

smakowicie wygląda, nie ma to jak sezonowe ciacho :)i do tego w wypasionej wersji

Danuta pisze...

ja bym kawałkiem nie odmówiła (:

Jolanta szyndlarewicz pisze...

to mus byc neiziemskie połączenie:) pieknie wyglada:)

pierniczkowa pisze...

To się nazywa ciasto. Nigdy nie lubiłam wypieków ociekających kremem. Zawsze bardziej ciągnęły mnie te proste bez dużej ilości dodatków. Muszę spróbować to ciasto. Dziękuję za przepis.
Czekam na kolejne

sniadanioweinspiracje.blogspot.com

Aciri pisze...

Podoba mi się to ciasto. Ma w sobie truskawki i to gwarancja sukcesu:)

KucharzyTrzech pisze...

Bardzo, bardzo apetyczne :)

kabamaiga pisze...

Już mi smakuje

Marianna Hall pisze...

Same pyszne składniki, więc nie ma innego wyboru jak tylko spróbować Twoje ciasto!:)

Kinga ⚬ Yummy Lifestyle pisze...

wygląda pysznie :) banany, truskawki i czekolada... coś wspaniałego :)

aga pisze...

Bardzo Wam dziekuje za takie mile komentarze:-) ciesze sie, ze ciasto sie podoba i szczerze zachecam do wyprobowania:-)

Mala Cukierenka pisze...

wspaniałe ciacho, wygląda bardzo, bardzo apetycznie, pozdrawiam :)

milk_chocolate84 pisze...

wygląda niezwykle lekko jak na ciasto z bananami. I coś czuję że mi by ta wersja mocno do gustu przypadła :)

Kaś pisze...

tyle dobroci w jednym cieście!

Anonimowy pisze...

Ale pycha :-D delicje...

Małgorzata Ziółkowska pisze...

Serdecznie zapraszam do udziału w Weekendowej Cukierni, którą oddała mi Polka :-) pozdrawiam i mam nadzieje, że w najbliższej edycji bedzie nas więcej!

Biedr_ona pisze...

Zaburczało mi w brzuszku ;-'0



www.przysmakiewy.pl

slyvvia pisze...

Czy myślisz, że można by tu użyć mrożonych truskawek?

Anonimowy pisze...

Wlasnie robie.. troche utknelam przy miarach, pomoglyby w gramach bardziej takiemu laikowi jak ja:)

aga pisze...

Anonimowy - wydawało mi się, ze w szklankach jest łatwiej, bo może nie każdy posiada wagę. Jednak z drugiej strony nie zawsze wiadomo o jaką szklankę chodzi. U mnie szklanka ma zawsze dokładnie 250ml, więc jak masz coś takiej objętości to nie powinno być problemu z odmierzaniem składników. Pozdrawiam:)

Prześlij komentarz