" Takie połączenie smaków jest wszystkim bardzo dobrze znane, a do tego mogę jeszcze dodać, że i bardzo pyszne:) No, bo jak może być inaczej przy takim doborze składników, które wręcz idealnie do siebie pasują. "
Składniki:
Biszkopt:
- 2 jajka
- mąki tyle ile ważą jajka
- cukru tyle ile ważą jajka
- ok. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
- 350 ml śmietany kremówki
- 1 tabliczka białej czekolady
- 4 łyżki mleka
Dodatkowo:
- 1 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 4 łyżki mleka
- ok. 500 g truskawek
Jajka ubić z cukrem na gęstą i puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do ubitych jajek i wymieszać delikatnie łyżką. Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C.
Tabliczkę gorzkiej czekolady z 4 łyżkami mleka rozpuścić na parze i rozsmarować na wystudzonym biszkopcie. Na czekoladzie ułożyć truskawki, jedna obok drugiej.
Białą czekoladę z 4 łyżkami mleka rozpuścić na parze i pozostawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić, a następnie dodać ostudzoną białą czekoladę i razem zmiksować. Masę śmietanową wyłożyć na truskawki i całość wstawić do lodówki. Pozostałą gorzką czekoladę zetrzeć na tarce i posypać wierzch ciasta.
68 komentarze:
O Matko! To ciasto cudownie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje:)
zakochałam się w Twoim cieście! :) u mnie też dziś truskawkowo
Aga to ciasto wygląda FANTASTYCZNIE! Piękne. A i z pewnością pyszne :)
Aga! Cudowne ciasto! Porywam Ci kawałek!
Mmmm, bardzo lubię sernik z truskawkami, mimo że jadam go rzadziej niż rzadko, a może właśnie dlatego :] Główną sernikową gwiazdą na naszym stole jest sernik z brzoskwiniami :D
Teraz, w sezonie truskawkowym grzechem byłoby jednak upiec inny niż taki :]
wygląda rewelacyjnie i jak przepięknie pocięte
nie mogę się napatrzeć:)
ooooooooooooooch aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaach ! coś pięknego!
Cudowne w przekroju są te truskawki, a ta kremowa pianka... Bardzo zachęcające ciasto...
Twoje ciasta to prawdziwe dzieła sztuki. Są niezwykle estetyczne.
Jakie piękne... I jakie pyszne musi być... Może mi się uda jeszcze take przygotować, zanim truskawki opuszczą nas na dobre...?
to ciasto mnie zachwyciło, zjadłabym nawet cała blaszkę (:
Przecudnie sie prezentuje, a smakuje pewnie jeszcze lepiej.
Jak równiutko i apetycznie się prezentuje! Super!
pyszności! i jeszcze wygląda obłędnie
Ach jak pięknie to wygląda!!! wspaniale, aż mi ślinka cieknie :)
Wygląda przepysznie!
Bardzo ładne zdjęcia - też muszę upiec to ciasto :-)
Aga jak Ty to robisz, że Twoje ciacha tak pięknie wyglądają!!!!
pięknie wyglada ....idealnie:)
Smacznie i ślicznie - bo coż więcej można powiedzieć...:)
I love to look at beautiful cakes and this is gorgeous!
Wow ja nie mogę patrzeć na Twoje ciacha bo normalnie mi wsysa żołądek ;)
Dziękuję Wam pięknie za te miłe komentarze:) zawsze czytam je z uśmiechem na twarzy:)
Wspaniały! :))
Jak cudnie równiutko ukrojone ciasto. Piękne i pyszne :)
Piękne, apetyczne i jestem przekonana, że pyszne ciacho.
Kocham to niezawodne połączenie :))
Wygląda bajecznie, poproszę kawałek
Świetne to ciasto Ago! Truskaweczki jak malowane i do tego śmietanka, mniam:)
Twoje kolejne slodkie cudenko! Piekne zdjecia i piekne ciacho, ze az slinka leci na sam widok :)
Ale narobiłaś smaku?! Będę dziś śniła o tym cieście...
no i jak tu nie kochać takich widoków
sam jego widok już napawa smakiem.
ponętny. cudowny kawałek.
taki lekki.
Przepadam za takimi deserami !
Nie dość , że wygląda bardzo apetycznie, to jeszcze tyle dobrych rzeczy w środku :)
Jak Ty to robisz, że Twoje kawałki ciasta są zawsze takie perfekcyjne? :)
ślicznie sie prezentuje! musze je zrobic jak bede miec gosci:)
pięknie wygląda! tak wytwornie :)
Rewelacja .... wygląda zjawiskowo !:)
Pozdrawiam :)
Ojejku jak pięknie wygląda!!!
dostaję juz obłedu od tych twoich truskawkowych deserów wyglądających jak dzieła sztuki. Co kolejny to piękniejszy . ja tez takie chcę...
Serdecznie dziękuję i cieszę się, że ciasto się Wam podoba:) Pozdrawiam i przesyłam uściski:)
o matko! jak to nieziemsko wygląda... rewelacja
Ciężko oprzeć się takim pysznościom, prezentują się bardzo profesjonalnie!
Wygląda po prostu fantastycznie!
Wygląda przepięknie!
Jak żal, że truskawek już nie ma :(
Wspaniałe ciasto! WSPA-NIA-ŁE :D
jakie inne owoce proponujesz do tego ciasta?
Aleksandra - myślę, że w zamian truskawek można dać do tego np. maliny, jeżyny, brzoskwinie (w sezonie oczywiście świeże, a obecnie mogą być z puszki), czy nawet gruszki tylko wcześniej dobrze byłoby je troszkę podgotować w syropie, żeby odrobinę zmiękły.
Pozdrawiam serdecznie:)
ciasto wygląda rewelacyjnie :) a na jakiej blaszce robiłas?? tzn chodzi o rozmiar?
Anonimowy - blaszka 20 x 24 cm.
dzieki wielkie:)
Ciasto prezentuje się fantastycznie....
Hej robiłam te ciasto rok temu i wychodzi tak samo jak na zdjęciach, w ogródku już czerwienią mi się truskawki więc odkopałam przepis i już kompletuję składniki. dzięki za przepis i polecam innym
Ja nie rozumiem tego , dwa jajka mąki i cukru tyle ile ważą jajka. Tzn ile tej maki i cukru? ?????????? Pięknie wygląda:):)
Ja rowniez prosze i rozjasnienie przepisu ;) ilosc maki i cukru
Co to znaczy tyle mąki i cukru ile ważą jajka?można jaśniej wytłumaczyć?
Hallo! Czy ktoś wreszcie odpisze? Bo chce piec?????????? Proszę
no ważysz tyle ile ważą jajka, npo ddwa jajka waża 100 g to znaczy ze trzeba dodac mąki 1oog i cukru 100 g
za tydz.ur.synka- tort ma być truskawkowy, ale ciasto też przecież może być:) na pewno wypróbuje:)
Ok. Ale co. Mam zwazyc jajka w skorupkach, czy po wbiciu do miseczki? A jesli nie mam wagi kuchennej...?
Kurcze... mi wyszło zdecydowanie mniej śmietany--niby ta sama ilość, blaszka a strasznie mało kremu ;(
No właśnie w skorupkach jajka się wazy czy już rozbite?
No właśnie w skorupce jajko zważyć czy już rozbite? Bo to jest ważne?
Ciasto bardzo smaczne...ale wyglądem zupełnie odmienne od zdjęcia...z podanej ilości niemożliwe zrobienie takiej warstwy śmietanowej. I tak dziękuje za przepis i pozdrawiam!
Ciasto przepyszne, zniknęło w mgnieniu oka :) przydałaby się większa porcja :) dziękuję za przepis! Fajnie też smakuje z nutellą zamiast czekolady
Po dodaniu białej czekolady ubita śmietana zrobiła się rzadka. Czy to tak miało być, czy to zgęstnieje w lodówce?
Pysznie i estetycznie wyszedł ten biszkopt. Końcówka sezonu truskawkowego więc jest ostatnia chwila, żeby w weekend wypróbować Twój przepis - WIEELKIE DZIĘKI :D
aaaale ciasto!!!!! zaśliniłam się i na pewno go zrobię!
śmietana bez żelatyny lub śmietanfixu? Zgęstnieje tak bardzo? Ile mniej więcej tej mąki i cukru?
Prześlij komentarz