" No i zgodnie z tym co zapowiadałam w poprzednim poście pojawia się kolejny rabarbarowy wypiek. Kruche ciasto, kwaskowy rabarbar i słodki, delikatny budyń... całość komponuje się naprawdę idealnie i bardzo mi smakuje:) "
Składniki:
- 3 szkl. mąki
- 200 g masła
- 3/4 szkl. cukru (1/2 szkl.do ciasta + 1/4 szkl. do budyniu)
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 budynie o smaku waniliowym
- 3 szkl. mleka
- ok. 400 g rabarbaru
Mąkę, masło, cukier, jajko, żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na dwie części, większą i mniejszą (ok. 2/3 i 1/3). Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć do blaszki (25 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, a mniejszą część włożyć do zamrażalnika. Rabarbar umyć, pokroić na małe kawałki i rozłożyć równomiernie na ciasto. Ugotować budyń i jeszcze gorący wyłożyć na rabarbar. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 45 minut.
56 komentarze:
Wygląda przepysznie.
I ten budyń - z rabarbarem jest świetny, przetestowałam. ;)
Rabarbarowe szaleństwo u Ciebie :) A te Twoje zdjęcia..? Wszystkie mówią "Zjedz mnie natychmiast" :D
Zapowiada się fantastycznie:)
Wszystko co jest związane z budyniem jest pyszne!! Ciasto wygląda rewelacyjnie :)
Bardzo ciekawe ciasto !
aż mi ślinka cieknie!
budyń i rabarbar. Podwójna pycha! :)
chylę czoła nad Twoim talentem do pieczenia i fotografowania :)
mmm, pyszne ciasto i pyszne zdjęcia (:
Widzę, że szalejesz rabarbarowo - bardzo dobrze!! Świetna rabarbarowa szarlotka :) chętnie poczestowałabym się nią na deser.
sama z przyjemnością spróbuję, u wszystkich króluje ostatnio rabarbar a ja jeszcze nic z nim nie robiłam...
Woow..ale wygląda.. Pysznie!
Robilam takie ciasto z jablkami,jest pyszne ,a Twoje polaczenie ,az kusi do upieczenia.
piękne wyszło!
Z budyniem rabarbar lubię najbardziej :)) I polewą grysikową. Uściski!
Budyń do rabarbaru brzmi idealnie :-) I na pewno tak też smakuje.
Piękne zdjęcie, aż przyszła mi ochota na pieczenie :)
Rabarbar wykorzystujesz maksymalnie.Kolejne pyszności!
Aga, kolejne super ciacho, aż chciałoby się ugryźć. pozdrawiam :)
Haha musisz kochać rabarbar! Ale wcalę Ci się nie dziwię, a to ciasto musi być pyszne:)
Podeślesz kawałeczek?
powiem jedno - rabarbarowe absolutne MNIAM!!! :)
Kolejny rabarbarowy przebój!
domowe, pachnące, kuszące...
fascynujące!
super! szukałam przepisu na ciasto z rabarbarem - Twój mnie przekonuje!
Mniam, ślinka cieknie! Pięknie wygląda i śliczne zdjęcia zrobiłaś:)
Prosty, szybki i bardzo smakowity przepis na pyszne ciasto z rabarbarem :) Z dodatkiem budyniu pewnie jest wspaniałe, nigdy tak nie próbowałam :)
Takiego ciasta z rabarbarem jeszcze nie jadłam. Może czas to nadrobić bo wygląda obłędnie:))
serdecznie Wam dziękuję:)
mmm lubię :)
boskie to ciasto!!
Wygląda wspaniale, a rabarbaru nigdy dosyć :)
Pyszne, po prostu PYSZNE :)
Aguś zapraszam Cię do mnie na bloga do konkursu, w którym do wygrania super piekarnik http://gotowaniecieszy.blox.pl/2011/05/Konkurs-z-firma-Amica.html
Pozdrawiam ciepło i życzę miłego dnia :)
Widzę rabarbarowego szału ciąg dalszy :) Zjadłoby się taki kawałeczek...tak pięknie wygląda :)
dziękuję:)
a jaką śmietanę stosowałaś?
do takiego ciasta to zawsze kwaśną, może być zarówno 12-stka lub 18-stka.
Pozdrawiam:)
a do gotowanego budyniu dodajemy cukier? bo 3/4 szklanki to chyba do ciasta tak?
Koralina1987 - w przepisie nie rozpisałam tego dokładnie (co już robię:)), ale jest tak: 1/2 szkl. cukru daję do ciasta i 1/4 szkl. do budyniu, ale jeżeli ktoś lubi bardziej słodkie smaki to zawsze można sobie trochę zwiększyć ilość cukru, tak żeby odpowiadało smakowo. Pozdrawiam:)
Dziękuję za odpowiedź, przesłodziłabym to cudo na bank, bo do ciacha dałabym całość cukru :) hehe jutro robię, dam znać jakie wyszło :) pozdrawiam!!!
Koralina1987 - ciekawa jestem czy smakowało? bo ja to uwielbiam wszelkie ciasta z rabarbarem:)
Powiem tak - ciasto super, tylko, że dałam za mało rabarbaru bo miałam strasznie kwaśny i wydawało mi się, że popsuje smak. Więc dałam ok.200 gram pokrojonego na małe kawałeczki. Teraz już wiem, że kawałki mogą być spore a jak autorka pisze 400 gram to ma być tyle i nie bać się ;) Kto widział słodki rabarbar ;) Mimo wszystko dziś poszła cała blacha, dobrze że wcześniej odłożyłam po kawałku na jutrzejsze II śniadanie ;)
ja wlasnie robie troche zmodyfikowane:) dodalam troche jablek i truskawek bo za duzo rabarbaru nie mialam:) do tego mleko kokosowe do ciasta piecze sie 20 minut i pachnie pyyysznie zobaczymy jak bedzie smakowac:)))))
Koralina1987 - super, że smakowało:) rabarbar zawsze jest kwaśniejszy taki świeży, a po upieczeniu już mniej, wiec spokojnie można go dać więcej. A
Anonimowy - fajna kombinacja owoców i mleko kokosowe zapowiada smaczne ciacho:) daj znać jak wyszło:)
To ciasto jest przepyszne, każdy kolejny kawałek to rozkosz dla podniebienia:)
Jolu - bardzo się cieszę, że to ciasto Ci tak posmakowało:)
Zrobiłam to ciasto,dziękuję za pyszny przepis.
Ja zrobiłam z budyniem czekoladowym.Wyszło smacznie.:)
Pozdrawiam.
piekłam i ciasto jest przepyszne...a przepis juz znajduje się w moim zeszyciku z przepisami :D
Dorota
Anonimowy - jakże miło mi mi czytać takie wpisy, dziękuję:) Zapraszam do wypróbowywania kolejnych, pozdrawiam serdecznie:)
Bardzo pomysłowe i dobre. Przestraszyłam się kwaśności rabarbaru, ale na drugi dzień było już ok.
zrobiłam wczoraj mniam!
a ja zrobiłam dziś i mimo, ze zapomniałam dodać proszku do pieczenia, wyszło super :-))))
Bardzo smaczne!
U nas również zagościło na majowym stole i było pyszne:) Ostatnio tak się złożyło, że rabarbar u nas rządzi;)
Tak prezentuje się w naszym wykonaniu:
http://narzeczeniwkuchni.blogspot.com/2014/05/kolejne-sezonowe-ciasto-jedno-z-tych.html
Hi, ciekawi mnie ze tyle chetnych do pieczenia, ktores Panie nawet zrobily a zadna nie wstawila zdjec, nie pochwalila sie...Zazwyczaj nie robie ciast z przepisow z netu, tym razem postanowilam wyprobowac wszystko wg receptury i wykonania, krok po kroku...jesli nie wyjdze a przepis okaza sie tylko powielaniem a nie sprawdzonym osobiscie, ....no, ide do kuchni i pieke....
Prześlij komentarz