piątek, 3 czerwca 2011

Napoleonka na krakersach



     " Myślę, że po całym miesiącu rabarbarowych wypieków przydałaby się wszystkim miła, lecz również smakowita odmiana:) Zanim jeszcze zakrólują u mnie tak na dobre truskawki, to raz dwa trzy i mamy zrobione pyszne ciacho:)  Przygotowuje się je w kilka minut, ale już trochę dłużej trzeba było poczekać na jego konsumpcję. Bardzo mi odpowiada smakowo połączenie słodkiej masy i słonych krakersów. Ciasto, jak to napoleonka jest naprawdę pysznie budyniowe i wprost rozpływa się w ustach:) "


Składniki:

  • 5 szkl. mleka
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 4 żółtka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 kostka masła (margaryny)
  • 1-2 paczki krakersów (w zależności od wielkości foremki)

4 szkl. mleka zagotować z cukrem i masłem. Pozostałą 1 szkl. mleka wymieszać z budyniem, mąką i żółtkami na jednolita masę. Wlać do gotującego się mleka i cały czas mieszając gotować, aż masa zgęstnieje. W blaszce ułożyć warstwę krakersów, na to wyłożyć gorącą masę i na wierzchu ułożyć krakersy. Pozostawić do wystygnięcia i wstawić do lodówki, żeby masa dobrze stężała, najlepiej na całą noc. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.

33 komentarze:

zauberi pisze...

o jejku ale pyyyyysznie wygląda!!!! Możesz mi zdradzić jakiej wielkości blaszkę użyłaś?

Kamila pisze...

Takiego przepisu szukałam. Piękna i bardzo zachęcająca. Dziękuje.

dżolina pisze...

Ach piekna! Tak dlugo sie na nia nakrecem,musze sprobowac w koncu :)

margot pisze...

sam krem , mniam

cukrowa wróżka pisze...

o, to coś dla mnie, taka leniwsza wersja. :)

wiosenka27 pisze...

Wspaniałe:)

spencer pisze...

Jakie równiutkie.. Pysznie się prezentuje!

Kuchennefascynacje pisze...

Kawał przepysznej napoleonki. Rewelacyjnie wygląda :)

Karmel-itka pisze...

och, jaka piękna!
jak z drogiej cukierni.
chmurka kremowa na krakersikach.

kulinarne-smaki pisze...

kiedy przestaniesz mnie kusić?

Aciri pisze...

Wspaniała. Jak lekko wygląda:)

Anucha pisze...

Kuszące niesamowicie:)
Miałam okazję kiedyś już takie ciacho jeść. Jest pyszne.
Pozdrawiam:)

Amber pisze...

Aga, znowu wróciłaś do klasyki.
Ta napoleonka była u mnie przebojem w czasach kryzysu.Pysznie ją wspominam.
Twoja to arcydzieło!

Majana pisze...

Jejku, co ja mam napisać ? Cuudownie wygląda!:)

DaisyDukes pisze...

skoro czas przygotowania jest taki szybki, to z pewnością wypróbuję! :)

goh. pisze...

o tak, to lubię:) i bez pieczenia, super!:)

burczymiwbrzuchu pisze...

Wygląda jak z cukierni-piękna:)

Pluskotka pisze...

Może jakąś falę zapoczątkujemy, bo ja też ostatnio robiłam z mamą Napoleonkę. :)

aga pisze...

bardzo dziękuje wszystkim za miłe komentarze:)
Zauberi - robiłam w blaszce 21x26 cm - wymiary dolne, 24x28 cm - wymiary górne. Pozdrawiam:)

Agnieszka pisze...

O tak, znam ten przepis i polecam. Napoleonka jest pyszna!

Arvén pisze...

Napoleonki są cudne, ale w wersji z krakersami podoba mi się jeszcze bardziej - miły kontrast dla słodkiej masy ;)

Unknown pisze...

Wow, bardzo prosta w wykonaiu propozycja...i jaka smaczna! Muszę się skusić :)

zauberi pisze...

dziękuję :)

Ewam pisze...

Ojejku...alez mnie teraz zachecilas na takie cudo...i jak idealnie ukrojone.piekne poprostu.

milk_chocolate84 pisze...

robiłam jakiś czas temu, dawno.. ale zdjęcia się nie doczekała. Może pora powtórzyć? ;)

Patrycja Reszko pisze...

Bardzo mi się podoba, bo dużo w niej kremu a mało ciasta...

anytsujx pisze...

Co za wspaniałe ciasto, fajny pomysł z tymi krakersami ... na Twoim zdjęciu wygląda na mega apetyczne i pewnie tak jest !:)

Pozdrawiam cieplutko :)

aga pisze...

dziękuję:) krakersy bardzo dobrze się tutaj spisują, ich słony smak fajnie pasuje do słodkiego kremu:)

Anonimowy pisze...

Lubię krakersowe spody :) pyszne, lekkie ciasto :)

kaaasiuniaa pisze...

Napoleonka wygląda niesamowicie ;D

Anonimowy pisze...

ciasto jest bardzo rzadkie

Anonimowy pisze...

masa wychodzi bardzo gęsta wręcz wychodzą gluty pomimo ciągłego mieszania i powoli wlewania masy mącznej

anulka1234 pisze...

nie mam akurat budyniu, czy moglabym zastapic go maka ziemniaczana i cukirem wanilinowym??????

Prześlij komentarz