" Myślę, że po całym miesiącu rabarbarowych wypieków przydałaby się wszystkim miła, lecz również smakowita odmiana:) Zanim jeszcze zakrólują u mnie tak na dobre truskawki, to raz dwa trzy i mamy zrobione pyszne ciacho:) Przygotowuje się je w kilka minut, ale już trochę dłużej trzeba było poczekać na jego konsumpcję. Bardzo mi odpowiada smakowo połączenie słodkiej masy i słonych krakersów. Ciasto, jak to napoleonka jest naprawdę pysznie budyniowe i wprost rozpływa się w ustach:) "
Składniki:
- 5 szkl. mleka
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 4 żółtka
- 3/4 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 kostka masła (margaryny)
- 1-2 paczki krakersów (w zależności od wielkości foremki)
4 szkl. mleka zagotować z cukrem i masłem. Pozostałą 1 szkl. mleka wymieszać z budyniem, mąką i żółtkami na jednolita masę. Wlać do gotującego się mleka i cały czas mieszając gotować, aż masa zgęstnieje. W blaszce ułożyć warstwę krakersów, na to wyłożyć gorącą masę i na wierzchu ułożyć krakersy. Pozostawić do wystygnięcia i wstawić do lodówki, żeby masa dobrze stężała, najlepiej na całą noc. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.
33 komentarze:
o jejku ale pyyyyysznie wygląda!!!! Możesz mi zdradzić jakiej wielkości blaszkę użyłaś?
Takiego przepisu szukałam. Piękna i bardzo zachęcająca. Dziękuje.
Ach piekna! Tak dlugo sie na nia nakrecem,musze sprobowac w koncu :)
sam krem , mniam
o, to coś dla mnie, taka leniwsza wersja. :)
Wspaniałe:)
Jakie równiutkie.. Pysznie się prezentuje!
Kawał przepysznej napoleonki. Rewelacyjnie wygląda :)
och, jaka piękna!
jak z drogiej cukierni.
chmurka kremowa na krakersikach.
kiedy przestaniesz mnie kusić?
Wspaniała. Jak lekko wygląda:)
Kuszące niesamowicie:)
Miałam okazję kiedyś już takie ciacho jeść. Jest pyszne.
Pozdrawiam:)
Aga, znowu wróciłaś do klasyki.
Ta napoleonka była u mnie przebojem w czasach kryzysu.Pysznie ją wspominam.
Twoja to arcydzieło!
Jejku, co ja mam napisać ? Cuudownie wygląda!:)
skoro czas przygotowania jest taki szybki, to z pewnością wypróbuję! :)
o tak, to lubię:) i bez pieczenia, super!:)
Wygląda jak z cukierni-piękna:)
Może jakąś falę zapoczątkujemy, bo ja też ostatnio robiłam z mamą Napoleonkę. :)
bardzo dziękuje wszystkim za miłe komentarze:)
Zauberi - robiłam w blaszce 21x26 cm - wymiary dolne, 24x28 cm - wymiary górne. Pozdrawiam:)
O tak, znam ten przepis i polecam. Napoleonka jest pyszna!
Napoleonki są cudne, ale w wersji z krakersami podoba mi się jeszcze bardziej - miły kontrast dla słodkiej masy ;)
Wow, bardzo prosta w wykonaiu propozycja...i jaka smaczna! Muszę się skusić :)
dziękuję :)
Ojejku...alez mnie teraz zachecilas na takie cudo...i jak idealnie ukrojone.piekne poprostu.
robiłam jakiś czas temu, dawno.. ale zdjęcia się nie doczekała. Może pora powtórzyć? ;)
Bardzo mi się podoba, bo dużo w niej kremu a mało ciasta...
Co za wspaniałe ciasto, fajny pomysł z tymi krakersami ... na Twoim zdjęciu wygląda na mega apetyczne i pewnie tak jest !:)
Pozdrawiam cieplutko :)
dziękuję:) krakersy bardzo dobrze się tutaj spisują, ich słony smak fajnie pasuje do słodkiego kremu:)
Lubię krakersowe spody :) pyszne, lekkie ciasto :)
Napoleonka wygląda niesamowicie ;D
ciasto jest bardzo rzadkie
masa wychodzi bardzo gęsta wręcz wychodzą gluty pomimo ciągłego mieszania i powoli wlewania masy mącznej
nie mam akurat budyniu, czy moglabym zastapic go maka ziemniaczana i cukirem wanilinowym??????
Prześlij komentarz