poniedziałek, 13 czerwca 2011

Racuchy drożdżowe z rabarbarem



     " Drożdżowe racuchy chodziły za mną już jakiś czas, ale skutecznie odstraszała mnie wizja stania w tak upalne dni nad gorącą patelnią. Jako, że trochę się ochłodziło to oczywiście skorzystałam z okazji i spełniłam swoją zachciankę:) Racuszki są bardzo smaczne, takie mięciutkie i puszyste. Oprószone cukrem pudrem są jednocześnie słodkie, ale też i kwaskowe od rabarbaru. Są po prostu pyszne! "


Składniki:     (ok. 20 szt.)    

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szkl. mleka
  • 50 g drożdży  świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • ok. 1 szkl. rabarbaru pokrojonego na małe kawałki

Drożdże, cukier, 1 łyżeczkę ciepłego mleka i 2 łyżeczki mąki dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 5 minut. Do miski wsypać mąkę, sól, wlać ciepłe mleko, dodać roztrzepane jajka i wyrośnięte drożdże. Ciasto dobrze wymieszać łyżką, powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Po tym czasie dodać pokrojony rabarbar i delikatnie wymieszać, ciasto jest takie trochę gęste. Łyżką nabierać porcje ciasta i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia. Zdejmować z patelni i odkładać na papierowy ręcznik, żeby odsączyć z tłuszczu. Posypać cukrem pudrem i zajadać:)


42 komentarze:

Danuta pisze...

mniam, mniam, mniam! ale słodko (:

Marianna Hall pisze...

Wyglądają idealnie! Puszyste, słodkie i z rabarbarem! Rewelacja :)

slyvvia pisze...

Drożdżowych jeszcze nigdy nie robiłam, ale kuszą :D

Wiewióra pisze...

Najpyszniejsze na świecie właśnie drożdżowe i właśnie z rabarbarem :)

Majana pisze...

Wow! Wyglądają niesamowicie!:)

ana pisze...

Wyglądają przepysznie, aż ślinka cieknie...

Paula pisze...

są niesamowicie puchate! uwielbiam takie :)
przy okazji zapraszam Cię do wzięcia udziału w konkursie: http://justmydelicious.blogspot.com/p/amica-integracje-kulinarne.html :)

Nemi pisze...

Jejku, ależ wyszły apetycznie!

Anonimowy pisze...

gdyby mój synek nie był teraz na diecie bezmlecznej, to na pewno bym wypróbował przepis, ale i tak go zapiszę, bo wyglądają wspaniale :)

manoria pisze...

Oj, patrząc na Twoje racuszki, zatęskniłam za ich smakiem - dawno nie jadłam...

ilka_86 pisze...

prześliczne są te Twoje racuszki!:) bardzo mi się podobają:)

sananhan pisze...

jeszcze nigdy nidgy nie robiłam drożdżowych racuchów i patrząc na Twoje musze to jak najszybciej zmienić!:)

aga pisze...

bardzo Wam dziękuję:)

grazyna pisze...

Uwielbiam drożdżowe racuchy ! Z rabarbarem muszą pysznie smakować :)

Amber pisze...

Dla mnie rewelacja! I są po prostu piękne.

milk_chocolate84 pisze...

za mną też chodzą.. i to już długo. Jutro chyba sobie wreszcie ulżę, choć przyznam że ta pierwsza fotka spowodowała że prawie już się podrywałam do kuchni ;) Zapał ostudziły tylko zamrożone drożdże :))

Kamila pisze...

Chrupnęłabym chętnie taki racuszki. Pozdrawiam

kabamaiga pisze...

Muszą być przepyszne

Arvén pisze...

Racuchy mogę jeść w każdej wersji - to taki klasyk który zawsze smakuje równie dobrze. Pycha ;-)

burczymiwbrzuchu pisze...

Pyyyyycha!

KeJt pisze...

Uwielbiam racuchy, taki smak dzieciństwa, Twoje wyglądają niesamowicie apetycznie! :-)

Maggie pisze...

Jesli uda mi sie jeszcze dorwac rabarbar (a stane na glowie, zeby sie udalo!), zmontuje sobie takie racuchy na niedzielne sniadanie :)

Kass pisze...

Mniam, bardzo apetycznie wyglądają!

holendrzyca pisze...

wygladaja bardzo ladnie i smakowicie. wstyd sie przznac , ale racuchow jeszcze nigdy nie robilam. kiedy zobaczylam twoje od razu napralam na nie ochoty. pozdrawiam serdecznie.

asieja pisze...

słodkie i kwaśśśne. pyszne!

Anonimowy pisze...

Ależ te Twoje racuchy piękne! Jak ja lubię do Ciebie zaglądać! Pzdr Aniado

aga pisze...

dziękuję:) widzę, że narobiłam Wam smaku:)

Patrycja Reszko pisze...

Wyglądają megaapetycznie!

Szarlotek pisze...

Cudne puchacze...E tam cudne, one są REWELACYJNE :)

Avelina pisze...

Wyjątkowo puszyste racuchy i pyszny kwaskowaty smak rabarbaru.

skoraq cooks pisze...

rabarbarowa rozkosz i tyle :-)

magda k. pisze...

koniecznie muszę zrobić, bo wygląda powalająco, a na dodatek drożdżowe :)

Kulinarnie pisze...

Uwielbiam drożdżowe racuchy, ale na ogół robiłam z jabłkami. Z rabarbarem muszą być wyśmienite, skorzystam z przepisu przy najbliższej okazji :)

Russkaya pisze...

Kochany, ulubiony, najlepsiejszy rabarbar!

aga pisze...

dziękuję:) mi to chyba nawet teraz bardziej smakują z rabarbarem niż z jabłkami:)

Bea pisze...

Barrrdzo mi przypadl do gustu ten przepis! Nigdy jeszcze drozdzowych racuchow nie roblam, wiec jesli tylko 'dorwe' rabarbar na targu po niedzieli, to beda :)

Pozdrawiam!

Inga Linder pisze...

Bardzo ciekawy przepis :)

kasia pisze...

Robilam w niedziele - pyszne!

Anonimowy pisze...

Pyszne wyglądają ;)

Unknown pisze...

Super przepis wyszly pyszniutkie puszyste rewelacja polecam i zycze smacznego 😃😀

Unknown pisze...

Wyszły super bardzo smaczne

Unknown pisze...

świetny przepis

Prześlij komentarz