" Ostatnio naszła mnie wielka ochota na budyń, a do tego spotkałam jeszcze truskawki, więc połączyłam jedno i drugie i zrobiłam właśnie takie ciasto. Słodki i kremowy budyń fajnie współgra z soczystym musem truskawkowym i całość smakuje naprawdę bardzo dobrze. Takie ciasto można przygotować z dowolnie owocowym musem i można również zamiast biszkoptu zrobić ciasteczkowy spód, a wtedy będzie tak przyjemnie chrupać. "
Składniki:
Biszkopt:
- 2 jajka
- mąki tyle ile ważą jajka
- cukru tyle ile ważą jajka
- ok. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Budyń:
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 3 szkl. mleka
- 2 łyżki cukru
Mus truskawkowy:
- 700 g truskawek
- 2 łyżki cukru pudru
- 14 g żelatyny
- 1/3 szkl. gorącej wody
Jajka ubić z cukrem na gęstą i puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do ubitych jajek i wymieszać delikatnie łyżką. Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C.
Proszek budyniowy rozmieszać w 1/2 szkl. mleka, resztę mleka z cukrem zagotować. Do gotującego mleka wlać rozmieszany budyń i mieszać do zgęstnienia. Odstawić na jakiś czas do lekkiego przestudzenia, a następnie wyłożyć na biszkopt i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Żelatynę zalać gorącą wodą, wymieszać do rozpuszczenia i zostawić do wystygnięcia. Truskawki zmiksować razem z cukrem na mus. Wystudzoną żelatynę dodać do zmiksowanych truskawek i wymieszać. Wylać na zimny budyń i wstawić do lodówki do czasu aż stężeje mus truskawkowy.
63 komentarze:
a ja sie pisze na to smakowite ciasto :)
cudowne połączenie smakowe! :)
ślinka mi cieknie!
nieprzyzwoicie się obśliniłam! pięknie Ci wyszło :)
To ciasto wygląda rewelacyjnie!
wygląda wspaniale - szczególnie ta gruba warstwa budyniu-mmm...
no no smakowicie ;)
Wygląda idealnie! Lekko, kolorowo i aż chce się go spróbować! Cudeńko!:)
świetnie wygląda,idealne warstwy, budyń plus owocowy musik pycha :)
wspaniałe! :)
Mmm, wygląda perfekcyjnie:) Takich ciast z budyniem nie jadłam już wieki, a sama takich nie robię. Co nie znaczy, że na kawałeczek bym się nie skusiła:)
ciastko idealne
bardzo dziękuje:)
Cudowne! Pomysł bardzo mi się podoba! ;)
jejku jak pysznie wygląda to ciacho
Kocham budyniowe ciasta! :) wiec bym sie z Toba Kochana dogadala :)
Ciasto wyglada niesamowicie pieknie! Polaczenie truskawkowej czerwieni i budyniowej bieli.. pychota! :)
Caluje ;*
Wygląda pięknie! Jak sobie wyobrażam łyżeczkę, która się w nim zanurza to... ojej :)
oj mistrzostwo swiata takie ciasteczko!
Ależ Ty masz fantastyczne pomysły na ciasta! I wszystkie tak idealnie Ci wychodzą... ;) Zazdroszczę... :)
http://kuchniaprezydentowej.blogspot.com/
Smaczne ciacho ale najbardziej mnie przyciąga ten mus na samej górze :)
Poczułam teraz i ja, że mam na takie ciasto ochotę:) Ten truskawkowy mus...
Sądząc po składnikach musi smakować tak jak wygląda, rewelacja ! I jakie równiutkie warstwy ! :)
Mnie też naszła ochota na budyń i dziś leciałam specjalnie do sklepu. Podoba mi się wykorzystanie musu truskawkowego jako warstwy ciasta.
Fantastyczne to ciacho :) Trzy warstwy pełne smaku!
Wygląda bosko ;]
ależ smakowicie wygląda, mniam :)
Pięknie się prezentuje !:)
Powinnaś założyć własną sieć cukierni:) Ciasto wygląda jak marzenie:)
Chyba udało Ci się koncertowo, takie piękne, równe pasy. I ten mus, lekkie ciasto, idealne na lato i owocową porę.
Cudne to mało powiedziane! To ciasto wygląda jak raj na ziemi! I go chcę!!!!
śliczne... i kusi... pomimo tak późnej aż chce się je schrupać ;)
Wiesz, że łatwe, śliczne i pyszne? Wiesz:). Ten musik kusi;)
liby nic nadzwyczajnego a ma tyle uroku :) Ja już dawno truskawek nie widziałam.. i już za nimi tęsknię ;)
jak Ty to robisz , że zawsze masz takie piękne , prościutkie kawałeczki ciastek i wszytsko tak ładnie wygląda :D podziwiam:)
Wyglada bardzo apetycznie, zwlaszcza ta gruba warstwa truskawkowego musu :)
Jej, wygląda niesamowicie!! :)) Chyba spróbuję, tylko w wersji z malinami bo mamy ich zatrzęsienie :P Uściski!
ależ Ci pięknie wyszło! I do tego same pyszności!
Oh już czuje jakie musi być pyszne-mniam:)
Ah te twoje ciasta zawsze wyglądają tak pięknie i soczyście!:)
Dziękuję Wam pięknie za miłe słowa:) i cieszę się, że ciasto się spodobało:)
Chyba najpierw zlizałabym ten mus, choć nigdy nie jadam ciast na części. :)
Połączenie niezwykłe.Ach te Twoje wypieki!
Aga, jak już otworzysz cukiernię, to mogę być gościem na pierwszy rzut?
Chociaż po zastanowieniu... Chyba nie powinnam Cię o to prosić, bo dla Twoich ciast byłabym jak szarańcza i skończyłoby się tylko na tym jednym rzucie.:)
Jak malowane ;DD To musi być pyszne.. a do tego ten cudowny mus.. jestem bardzo ciekawa jak to w całości smakuje.. ;-)
www.przysmakiewy.pl
piękne, zdjęcia do zjedzenia :)
ciasto nieprzyzwoicie kusi!
och, ile bym dala za taki kawalek... :)
Truskawek już nie mam, ale pewnie z malinami też będzie OK.
o takim cieście właśnie ostatnio myślałam.
pięknie wygląda, zrobię je dla Kogoś na urodziny, bo jest idealne. ;)
zachwycające jak zwykle u ciebie :)
Ciasto wygląda pysznie i efektownie, bardzo chętnie podam takie gościom :-)
Ciasto wygląda prześlicznie .... musi być pyszne !:)
serdecznie dziękuję:)
Bardzo spodobał mi się pomysł z tym musem truskawkowym. Taki wyrazisty smak w połączeniu z kremowym budyniem :)
Czy mogą być mrożone truskawki??
kazdemu sie podoba, ale czy ktos faktycznie to zrobil i czy mu smakowalo?
A jakiej wielkości blacha?
Anonimowy - ja robiłam w blaszce 20x24 cm.
a ile mniej więcej tych jajek i mąki? myślę że na tym musie można udekorować serduszkami z bitej śmietany na walentynki :P
Nie ma żadnej opini jak ciasto smakuje a chyba o to chodzi w opiniach :)
TO JEST PRZEPIS NA ZWYKŁĄ BLACHĘ, CZY TORTOWNICĘ?
Ten mus w ogóle mi nie wyszedł. Nie zsiadł się i był kwaśny - może miałam zbyt kwaśne owoce, ale dlaczego się nie zsiadł? Budyń jak budyń, spód ciasta ok, jednak nie będę próbowała piec go drugi raz, gdyż szału nie ma.
Dlaczego wszyscy zachwalają ciasto tylko po wyglądzie. Zrobiłam , fakt dałam mniej cukru ale wyszedł w smaku niezbyt dobry, może z masą budyniową bardziej by smakował. Ogólnie lubię słodycze ale końcówkę już wyrzuciłam bo naprawdę mi nie smakował. Proszę nie oceniać po wyglądzie bo liczy się smak.
Czy można użyć wiśni drylowanych
Prześlij komentarz