piątek, 30 września 2011

Ciasto cappuccino



" Jest to jedno z ulubionych ciast mojego Męża i dzisiaj występuje w roli słodkiego prezentu z okazji Dnia Chłopaka. Biszkopty nasączone są mocną kawą cappuccino, masa jest delikatna i kremowa, a dodatek mleka w proszku sprawia, że ma taki swój fajny smaczek:)
Ciasto prezentuje się i smakuje bardzo dobrze, a wręcz bardzo pysznie:) "


Składniki:

  • 1-2 opakowania okrągłych biszkoptów*
  • 200 g masła lub margaryny
  • 3 żółtka
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 2 szkl.mleka w proszku
  • 500 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 3 łyżki żelatyny
  • 7 łyżek cappuccino w proszku
  • ok. 50 g gorzkiej czekolady

Cappuccino zalać ok. 3/4 szkl. gorącej wody. Żelatynę rozpuścić w ok. 1/2 szkl. gorącej wody i zostawić do wystygnięcia. Foremkę o wymiarach 20 x 24 cm wyłożyć folią, na spodzie ułożyć biszkopty maczane w kawie cappuccino. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, masło utrzeć i dalej miksować dodając ubite żółtka. Porcjami dodawać serki (masa w tym momencie może się trochę zważyć, ale nie należy się tym przejmować, gdyż po wymieszaniu z mlekiem ponownie będzie jednolita i gładka.), następnie dodać mleko w proszku i całość zmiksować. Do masy dodać ostygniętą żelatynę i szybko zmiksować. Masę wyłożyć na biszkopty, wyrównać i na wierzch ułożyć kolejną warstwę namoczonych biszkoptów. Czekoladę rozpuścić na parze i ozdobić ciasto. Całość wstawić do lodówki do stężenia. 

* ilość biszkoptów jaka zostanie wykorzystana zależy od wielkości foremki, ja na foremkę 20 x 24 cm zużyłam tylko 1 opakowanie 180 g.


73 komentarze:

Kubełek Smakowy pisze...

Aga, jest boskie! Znam to ciasto, moja ciocia robiła takie. Masa tłusta, nieziemska, z mlekiem w proszku i jajami (tak, Mama zawsze zabraniała mi jeść to ciasto!). Uwielbiam!!!

ewelajna Korniowska pisze...

Stawiam je na półce z napisem ELEGANCKIE:)

agnieszka pisze...

Bardzo, bardzo eleganckie i efektowne ciasto ;) Smak tez musi być obłędny!! :D

nat. pisze...

Masz rację, prezentuje się naprawdę pięknie! :) I za Ewlinką i Agnieszką powiem, że słowo 'eleganckie' chyba najlepiej opisuje to ciacho :)

Chętnie bym skosztowała :)

Kaś pisze...

obłędnie wygląda! i tak dużo tej pysznej masy :)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Mogę całą blachę?! Bo wiesz, ja kocham wszystko kawowe!!!

russkaya pisze...

Jestem pod wrażeniem! :)

Monika pisze...

Elegancja pierwsza klasa;))

zauberi pisze...

pycha ciacho :)

slyvvia pisze...

Niesamowicie wygląda. Ta kremowa masa po prostu mnie przyciąga :D

Fuchsia pisze...

Wygląda bardzo kusząco. Lubię ciasta cappuccino, więc chętnie skosztowałabym Twojego :) Pozdrawiam

mari pisze...

Pychotka ,aż ślinka leci:)

Anonimowy pisze...

Piękne to ciasto, takie puszyste. Aż chciałoby się być chłopakiem w tym dniu :D

Unknown pisze...

Cudnie wygląda. Ja bym uznała to ciacho za naprawdę wykwintne i nie stawiała na półce z szarlotką czy ciastem ze śliwkami. Ot, takie eleganckie ciacho cappuccino:-) A tak serio...ślinotok mam;-)

kabamaiga pisze...

Moja teściowa robi ciasto o takiej nazwie, ale wygląda zupełnie inaczej :) Muszę spróbować i Twojej wersji, bo kocham kawowe ciasta.

Nieśka pisze...

Bardzo mi się podoba:) Taki torcik prawie. Lekki. A nie jakieś strasznie słodkie, ciężkie kremy. Pozdrawiam!

kuchennefascynacje pisze...

Wygląda na delikatny i lekki mmm obłęd :)

jolanta Szyndlarewicz pisze...

to ciasto wyglada wspaniale ... tyle w nim masy ....mniami:)

Nemi pisze...

Jesteś wielka!

wiosenka27 pisze...

Uwielbiam to ciasto a Twoje wygląda obłędnie:)

słodkosłona. pisze...

kojarzę to ciasto, jest pyszne i właśnie ten posmak mleka w proszku lubię najbardziej - robię też na herbatnikach zamiast na biszkoptach ;).

Pięknie u Ciebie wygląda, tyyyyle tej kremowej masy, że aż mam ochotę je zrobić! ;)

pyra pisze...

Cudo!!

Alina pisze...

Tak tak ta masa jest pyszna:) Też robię z mlekiem w proszku tylko troszkę inaczej. Z obawy o surowe jaja, ubijam je na parze, do gorących dodaję masło, które się rozpuszcza w gorącej masie jajecznej. A potem tak jak Ty... serki, mleko i żelatyna. ech... masę to już paluchami się zgarnia do buzi zanim na biszkopty się wyłoży... taka pyszna:)

Majana pisze...

Ach ,jest piękne! :))

Justinek pisze...

Rany, ale piękny kawałeczek! I ja mam ochotę zrobić to ciacho w najbliższej przyszłości, bo wygląda super i do tego takie proste :)

Domi Kowalczyk (Zręczna Manufaktura) pisze...

Wstyd przyznać, że nie jadłam nigdy takiego ciacha :(
I jak patrzę na zdjęcia, to baaaardzo żałuję, ale może będę za to mogła zrobić je sama?
Super! :)

Dusia pisze...

proste a robi wrażenie, zapisuję sobie, bo mam rodziców smakoszów kawy:)

Anonimowy pisze...

zjadłabym od razu całą blachę;) wygląda przepysznie!

Unknown pisze...

Przepięknie się prezentuje...zrobiłaś mi smaku, mniam:)

magda k. pisze...

zachwyciłam się nim, wygląda obłędnie :)

pieczarka mySia pisze...

Cudowne zdjecia! Az mi slinka pociekla ; )

Ewam pisze...

Aga..znam podobne ciasto...zapomnialam o nim...jakie ono jest piekne no i oczywiscie dobre,ba!!pyszne:)Zdjecie mnie powalilo:)tylko siegnac...

judik1119 pisze...

O rany jakie cudo!:) Koniecznie muszę je zrobić jak najszybciej!:)

amaranthrose pisze...

Jest boskie.
Już sobie kopiuje przepis!

Patrycja Reszko pisze...

Ale smakowite!

kass pisze...

Ależ pyszności zrobiłaś swojemu chłopakowi:) ciasto wyglada pysznie! pozdrawiam!

Dominika pisze...

Pięknie wygląda, musi być przepyszne! :)

Asia pisze...

ja sie nie dziwie ze to ulubione ciasto twojego męza. wyglada wspaniale !:)))

evita0007 pisze...

Coć wspaniałego !!!!! Mniami . . . .

mania179 pisze...

Wygląda pięknie!

aga pisze...

cieszę się, że ciasto się spodobało i dziękuję Wam za takie miłe komentarze:)

gruszka z fartuszka pisze...

prezentuje się cudnie! a że ja uwielbiam wszelkie kawowe ciasta to dałabym się pokroić za kawałeczek! ;)

Avelina pisze...

Wspaniałe ciasto, bardzo mi się podoba

Anonimowy pisze...

wow, this is amazing.

Bożena pisze...

Pyszne ciacho..i piękne zdjęcie...

Anonimowy pisze...

Och, to wygląda genialnie! I ten aromat cappuccino, niemal go czuję :) Wspaniale Ci się to udało.

Jedynka pisze...

Jejku... jakie wytworne ciacho. I musi by pyszne.

Grażyna pisze...

To ciasto pewnie zasmakowałoby mojej córce, bo ona uwielbia ciasta o takim smaku :)

OSa pisze...

Marzenie! A ja chwilowo jestem na diecie bezmlecznej :-(

aga pisze...

jeszcze raz dziękuję:)

Iwona pisze...

To musi być wyśmienite.Robię to ciasto inaczej ale Twoja wersja bardzo mi się podoba:)

Anonimowy pisze...

ale mu dogadzasz:)ciocia!!!!!!!

Anonimowy pisze...

ciasto jest genialne! robiłam ostatnio do pracy - koledzy się zajadali :) a jutro robię dla znajomych... i dla siebie ;)))

kachna pisze...

ciasto wręcz idealne, już sobie wyobrażam delikatny smak.... pycha
pozdrawiam


http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

Anonimowy pisze...

Widzę, że mamy podobnych mężów ze względu na to ciasto. Tak często je robię, że znam przepis na pamięć:)

aga pisze...

to ciasto coś ma w sobie, bo z tego co zauważyłam to wielu mężów je sobie chwali:)

Anonimowy pisze...

witam. Robiłam ostatnio to ciacho i w smaku jest pyszne tylko skorzystałam z wersji od dziewczyny w komentarzach czyli: masło nie ucierałam tylko włożyłam do masy jajecznej aby sie rozpusciło i chyba w tym wydaniu było za duzo zelatyny bo wyszedł mi bardzo gesty. A wiec dla osob leniwych jak ja i nie chca ucierac masła to niech dołoza mniej zelatyny.pozdrawiam

aga pisze...

Anonimowy - taka czy taka wersja, najważniejsze żeby smakowało:)

Anonimowy pisze...

a ja zrobilam wlasnie i mi biszkopty pouciekaly do gory przy wykladaniu masy - w ogole jest jakas zadka odkad dolalam mleka..co robie nie tak :(?

aga pisze...

Anonimowy - ta masa na pewno nie powinna być rzadka, ale zaraz zaraz -dolałaś mleko- jakie? Tutaj trzeba dosypać mleko w proszku, taki proszek, więc coś może tutaj poszło nie tak.

Anonimowy pisze...

taaaak, dodalam mleka w proszku zalane woda zamiast proszku :P ciapa gapa...ale uratowalam sytuacje ! pychotka ! :)

aga pisze...

Anonimowy - to dobrze, że opanowałaś sytuację, a najważniejsze, że i tak smakowało:) Pozdrawiam:)

Anonimowy pisze...

wygląd owszem SUPER, ale smak nie podbił mojego podniebienia. wg mnie NIEDOBRE

Anonimowy pisze...

zrobiłam, szału nie ma, takie tłustawe, ale co kto lubi, ładnie wygląda, i biszkopty pyszne namoczone w kawie, ale masa nieciekawa

Anonimowy pisze...

uważałam a i tak mi się trafiają gluty z żelatyny :(

Anonimowy pisze...

cofam mój komentarz, że nieciekawa masa, jak ciasto postało dwa dni to zrobiło się pyszne, nie mogłam się od niego oderwać :) polecam przepis i zwracam honor :)

Anonimowy pisze...

a czy można zamiast serków waniliowych dodać serek mascarpone ? ciasto wygląda super i w najbliższym czasie planuje je zrobić

Unknown pisze...

cudowne ciasto! *-* wygląda na prawdę przepysznie.
zapraszam do mnie :)

Anonimowy pisze...

Witam.Ktos zadal to pytanie,ale nie otrzymal odpowiedzi,wiec pytam i ja:czy mozna dac mascarpone?

Anonimowy pisze...

Ciasto jest przepyszne. Robię z tego przepisu już kolejny raz i zawsze jestem bardzo zadowolona. Goście zachwyceni. Smak delikatny i wykwintny. Ciasto jest bardzo eleganckie, robi wrażenie, dobrze się kroi i świetnie wygląda. Polecam

Anonimowy pisze...

Dziękuję za przepis. Pychota. Odkąd spróbowałam robię, podwójną porcję na dużej blaszce a zamiast serków dodaję wiaderko twarogu. Rewelacja

RozaGotuje.pl pisze...

Namówiłaś :) piekę w sobotę!

Transport na lotnisko pisze...

Wygląda bardzo zachęcająco!

Prześlij komentarz