" Ciasto jest naprawdę bardzo, ale to bardzo pyszne. Spód ciasta jest taki fajnie kruchy i cudownie maślany, a warstwa serowa niesamowicie puszysta i delikatna. Razem idealnie się komponują i sernik smakuje tak wyśmienicie, że sięga się od razu po kolejny kawałek, a potem jeszcze jeden i jeszcze... :) "
Składniki:
Ciasto:
- 1 szkl. mąki pszennej
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- brzoskwinie
Masa serowa:
- 500g sera mielonego z wiaderka
- 1/2 szkl. cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 3 jajka
- 2-3 łyżki mleka
Brzoskwinie przekroić na połówki, usunąć pestki i pokroić na mniejsze cząstki. Mąkę z proszkiem przesiać, dodać masło pokrojone w kostkę i siekać, aż powstaną grudki. Dodać żółtka, cukier i zagnieść ciasto. Foremkę o wymiarach 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić ciastem spód i boki i wstawić do lodówki.
W misce umieścić ser, cukier, proszek budyniowy, żółtka, mleko i zmiksować (masa jest rzadka). Trzy białka ubić na pianę, dodać do masy serowej i wymieszać. Masę wylać na ciasto i ułożyć cząstki brzoskwiń. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 40-45 minut.
41 komentarze:
Moj ulubiony, dzisiaj wpraszam sie na kawe ; )
Widać jaka puszysta i delikatna warstwa serowa. Pychotka!
I do tego jaki sliczny... Pysznosci!
P.S. Chyba mamy takie same talerzyki :)
Lubię serniki przede wszystkim tradycyjne,ciężkie i wilgotne,ale taki lekki jak puch na pewno też jest pyszny i pasuje do ciepłych dni;)
Pyszny sernik:)
ale puszysta masa! sernik palce lizać
Czuję, że ten sernik jest mocno niebezpieczny! Grozi zjedzeniem całej blachy na raz:)
ser-marzenie.
Pieknie wyglada! Ja wprawdzie wole takie ciezkie, zbite serniki, ale na kawalek tego puszystego cudu tez bym sie skusila :)
jedyny sernik jaki jem, to własnie z brzoswkiniami
Prezentuje się doskonale. Zjadłabym takie brzoskwiniowe cudo :D
A ja wolę serniki bez kruchego spodu, jednak te brzoskwinie wyglądają barrrdzo kusząco ;)
mianuję Cię Królową Ciast, ostatecznie i definitywnie!
Prześliczny!
masa serowa wyglada na smakowita :)
muszę koniecznie wypróbować na urodziny :)
Masa serowa wygląda na taką leciutką i delikatną, aż ślinka cieknie na sam widok... :)
Wierzę, że na jednym kawałku się nie poprzestanie. Wygląda naprawdę bardzo smakowicie z tymi brzoskwinkami.
mam pytanko czy przykrywalas ciasto przed wstawieniem do piekarnika folią aluminiową??
Jak cudnie wygląda, tak puszyście. Takie lubie najbardziej serniki :)
Piękny:) Nie mogłabym przestać go jeść:)
Nie dość że świetnie wygląda to też świetnie smakuje. Pewnie od razu zjadałbym pół blachy :)
Wspaniale wygląda i musi byc pyyyszny! :)
nie mogę się napatrzeć na ten sernik - ciągle otwieram go na nowo i się na niego gapię!
prezentuje się oszałamiająco!
jak z drogiej cukierni. idealny!
http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
Piękny, prościutki i na pewno pyszny (:
Oj poproszę kawałek albo najlepiej od razu dwa świetny
zjadłabym z ochotą i to nie jeden kawałek :)
To zdjęcie pięknie pokazuje puszystość sernika :)
Sernik wspaniały. Uwielbiam serniki :)
Wyobrażam sobie, że to pysznosci! Tymbardziej, ze wprost przepadam za sernikami na kruchym spodzie ;) i za brzoskwiniami...
pięknie Wam dziękuję za takie serdeczne słowa:) bardzo miło się je czyta:)
Citron - nie przykrywałam folią, ciasto przez ten czas pieczenia nie rumieni się bardzo. Przepraszam, że dopiero dzisiaj odpowiadam, ale może się jeszcze przyda:)
mniam jaki apetyczny!
Pięknie wygląda! Idealnie wręcz. :)
oj...kusisz, kusisz!
zrobiłam wczoraj :), dodałam do niego "rosę" czyli warstwę piany z białek na wierzh, pyszny wyszedł
Zauberi - miło mi, że się skusiłaś na to ciacho i bardzo się cieszę, że serniczek smakował:) Pozdrawiam serdecznie:)
Kusząca pychotka
mmmm... pychota :) tyle, że dodałam więcej cukru do ciasta :)
Sprawdzony przepis - polecam! Niebo w gebie!
Prześlij komentarz