piątek, 2 września 2011

Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście



" Ciasto jest naprawdę bardzo, ale to bardzo pyszne. Spód ciasta jest taki fajnie kruchy i cudownie maślany, a warstwa serowa niesamowicie puszysta i delikatna. Razem idealnie się komponują i sernik smakuje tak wyśmienicie, że sięga się od razu po kolejny kawałek, a potem jeszcze jeden i jeszcze... :) "


Składniki:

Ciasto:
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • brzoskwinie

Masa serowa:
  • 500g sera mielonego z wiaderka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 3 jajka
  • 2-3 łyżki mleka

Brzoskwinie przekroić na połówki, usunąć pestki i pokroić na mniejsze cząstki. Mąkę z proszkiem przesiać, dodać masło pokrojone w kostkę i siekać, aż powstaną grudki. Dodać żółtka, cukier i zagnieść ciasto. Foremkę o wymiarach 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić ciastem spód i boki i wstawić do lodówki. 
W misce umieścić ser, cukier, proszek budyniowy, żółtka, mleko i zmiksować (masa jest rzadka). Trzy białka ubić na pianę, dodać do masy serowej i wymieszać. Masę wylać na ciasto i ułożyć cząstki brzoskwiń. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 40-45 minut.


41 komentarze:

pieczarka mySia pisze...

Moj ulubiony, dzisiaj wpraszam sie na kawe ; )

Kamila pisze...

Widać jaka puszysta i delikatna warstwa serowa. Pychotka!

majka pisze...

I do tego jaki sliczny... Pysznosci!

P.S. Chyba mamy takie same talerzyki :)

Monika pisze...

Lubię serniki przede wszystkim tradycyjne,ciężkie i wilgotne,ale taki lekki jak puch na pewno też jest pyszny i pasuje do ciepłych dni;)

wiosenka27 pisze...

Pyszny sernik:)

Kaś pisze...

ale puszysta masa! sernik palce lizać

burczymiwbrzuchu pisze...

Czuję, że ten sernik jest mocno niebezpieczny! Grozi zjedzeniem całej blachy na raz:)

słodkosłona. pisze...

ser-marzenie.

Maggie pisze...

Pieknie wyglada! Ja wprawdzie wole takie ciezkie, zbite serniki, ale na kawalek tego puszystego cudu tez bym sie skusila :)

Dusia pisze...

jedyny sernik jaki jem, to własnie z brzoswkiniami

slyvvia pisze...

Prezentuje się doskonale. Zjadłabym takie brzoskwiniowe cudo :D

Mirabelka pisze...

A ja wolę serniki bez kruchego spodu, jednak te brzoskwinie wyglądają barrrdzo kusząco ;)

Emma pisze...

mianuję Cię Królową Ciast, ostatecznie i definitywnie!

Aciri pisze...

Prześliczny!

afterschool pisze...

masa serowa wyglada na smakowita :)

Ola pisze...

muszę koniecznie wypróbować na urodziny :)

Patrycja pisze...

Masa serowa wygląda na taką leciutką i delikatną, aż ślinka cieknie na sam widok... :)

pierniczkowa pisze...

Wierzę, że na jednym kawałku się nie poprzestanie. Wygląda naprawdę bardzo smakowicie z tymi brzoskwinkami.

Citron pisze...

mam pytanko czy przykrywalas ciasto przed wstawieniem do piekarnika folią aluminiową??

Asia pisze...

Jak cudnie wygląda, tak puszyście. Takie lubie najbardziej serniki :)

Nemi pisze...

Piękny:) Nie mogłabym przestać go jeść:)

Avelina pisze...

Nie dość że świetnie wygląda to też świetnie smakuje. Pewnie od razu zjadałbym pół blachy :)

Majana pisze...

Wspaniale wygląda i musi byc pyyyszny! :)

słodkosłona. pisze...

nie mogę się napatrzeć na ten sernik - ciągle otwieram go na nowo i się na niego gapię!

Karmel-itka pisze...

prezentuje się oszałamiająco!
jak z drogiej cukierni. idealny!


http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

Danuta pisze...

Piękny, prościutki i na pewno pyszny (:

ulcia26 pisze...

Oj poproszę kawałek albo najlepiej od razu dwa świetny

magda k. pisze...

zjadłabym z ochotą i to nie jeden kawałek :)

Anonimowy pisze...

To zdjęcie pięknie pokazuje puszystość sernika :)

Grażyna pisze...

Sernik wspaniały. Uwielbiam serniki :)

Unknown pisze...

Wyobrażam sobie, że to pysznosci! Tymbardziej, ze wprost przepadam za sernikami na kruchym spodzie ;) i za brzoskwiniami...

aga pisze...

pięknie Wam dziękuję za takie serdeczne słowa:) bardzo miło się je czyta:)

aga pisze...

Citron - nie przykrywałam folią, ciasto przez ten czas pieczenia nie rumieni się bardzo. Przepraszam, że dopiero dzisiaj odpowiadam, ale może się jeszcze przyda:)

dorota20w pisze...

mniam jaki apetyczny!

Kasia pisze...

Pięknie wygląda! Idealnie wręcz. :)

Małgorzata Ziółkowska pisze...

oj...kusisz, kusisz!

zauberi pisze...

zrobiłam wczoraj :), dodałam do niego "rosę" czyli warstwę piany z białek na wierzh, pyszny wyszedł

aga pisze...

Zauberi - miło mi, że się skusiłaś na to ciacho i bardzo się cieszę, że serniczek smakował:) Pozdrawiam serdecznie:)

Anonimowy pisze...

Kusząca pychotka

Anonimowy pisze...

mmmm... pychota :) tyle, że dodałam więcej cukru do ciasta :)

Anonimowy pisze...

Sprawdzony przepis - polecam! Niebo w gebie!

Prześlij komentarz