poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Konfitura z czerwonej cebuli



" Jak już wspominałam wcześniej, do pasztetu przygotowałam bardzo fajny dodatek - konfiturę z czerwonej cebuli. Przeglądałam różne przepisy i w efekcie powstał taki mój własny, który mogę sobie smakowo modyfikować w zależności czy akurat odpowiada mi bardziej słodki czy bardziej wytrawny smak. Taka karmelizowana cebula jest naprawdę bardzo smaczna, te wszystkie smaki: słodki, słony, wytrawny są odpowiednio wyważone i idealnie się uzupełniają. Konfitura ma wyrazisty smak i idealnie sprawdza się jako dodatek do mięs, serów czy właśnie pasztetów. "


Składniki:

  • 4 cebule czerwone (ok. 500 g po obraniu i pokrojeniu)
  • 200 ml czerwonego wina (wytrawne/półwytrawne/półsłodkie/słodkie)
  • 2 łyżki brązowego cukru (ilość zależna od rodzaju użytego wina)
  • 3-5 łyżek octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Podsmażyć na oliwie, aż zmięknie i zmieni kolor, ok. 20 minut. Dodać pozostałe składniki, wymieszać i dusić na małym ogniu, aż cebula będzie miękka, ładnie się skarmelizuje i uzyska ciemny kolor, ok. 40-50 minut. Przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce. Podawać jako dodatek do wędlin, mięs, pasztetów czy serów.

/Przepis własny/


czwartek, 26 kwietnia 2012

Czekoladowa chmura



" Czekoladowa chmura, czyli mega czekoladowe ciasto z bitą śmietaną. Zapewne większości z Was to ciasto jest bardzo znane, gdyż pojawiło się już na wielu blogach. Poza tym autorką przepisu jest słynna Nigella, a jej wypieki są powszechnie znane, no i lubiane.
Ja, do tej pory, akurat to ciasto znałam jedynie tylko z widzenia i słyszenia:) Nawet kilka razy spisywałam ten przepis z programu telewizyjnego Nigelli, ale potem zawsze gdzieś się te zapiski zawieruszały. Jako, że w poprzednim tygodniu były moje imieniny, więc już od dawna zaplanowałam sobie właśnie to ciasto. A teraz bardzo żałuję... że tak długo zwlekałam, bo ciasto jest po prostu rewelacyjne!!! Intensywnie czekoladowe w połączeniu z puszystą, delikatną bitą śmietaną smakuje przepysznie!!! "


Składniki:

Ciasto:
  • 250 g gorzkiej czekolady, min. 70%
  • 125 g masła miękkiego
  • 6 jajek
  • 175 g cukru
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau (opcjonalnie)
  • skórka starta z 1 pomarańczy (opcjonalnie)

Masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego Cointreau (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki kakao w proszku do posypania

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę, dodać masło i rozpuścić w czekoladzie. Wszystko wymieszać na jednolitą masę, odstawić do przestygnięcia. 4 białka ubić ze 100 g cukru do białości, ale żeby piana nie była bardzo sztywna. 2 całe jajka i 4 żółtka ubić z 75 g cukru, dodać czekoladę z masłem, likier, skórkę z pomarańczy i zmiksować. Dodać część białek i wymieszać łyżką, potem dodać resztę białek i delikatnie wymieszać, żeby masa pozostała puszysta. Wlać do przygotowanej tortownicy i wstawić do piekarnika. Piec ok. 35-40 min. 
Ciasto będzie wyrośnięte, podczas stygnięcia delikatnie popęka i zapadnie się na środku. Po całkowitym wystygnięciu ciasto wyjąć delikatnie z tortownicy i ułożyć na talerzu lub paterze.
Śmietanę ubić, dodać likier, ekstrakt waniliowy i ponownie zmiksować. Ubitą śmietanę wyłożyć na ciasto, wierzch oprószyć gorzkim kakao.


/Przepis pochodzi stąd/
poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Pasztet z kurczaka



" Bardzo smaczny domowy pasztet. Może i jest przy nich trochę roboty, ale za to doskonale wiemy co jemy:) A jemy dobrze, zdrowo i smacznie:) Pamiętam, że od czasu kiedy po raz pierwszy upiekłam pasztet, to nigdy już nie kupiłam gotowego. Jak dla mnie taki domowy pasztet smakuje naprawdę pysznie i dużo, dużo lepiej od tych kupowanych w sklepach. Dzisiaj prezentuję jakby wersję podstawową, którą można wzbogacić np. o suszone pomidory, oliwki, fetę, suszone śliwki, morele, żurawinę, pistacje, pieczarki lub wszelkie inne dodatki na jakie mamy ochotę.
Do pasztetu przygotowałam też bardzo smaczny dodatek, ale o tym będzie w kolejnym poście. "


Składniki:

  • 2,5 kg udek z kurczaka (ok. 8 szt.)
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 3 duże marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler korzeniowy
  • 1 duża cebula
  • 2 małe bułki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 1 opakowanie gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Udka umyć, włożyć do dużego garnka, dodać obrane warzywa, ziele angielskie, liść laurowy, sól. Zalać wodą, tak żeby tylko przykryła wszystko w garnku. Gotować ok. 1 godz., aż mięso i warzywa będą miękkie. Warzywa można wyjąć wcześniej, żeby się nie rozgotowały. Zostawić do wystygnięcia. Zdjąć skórę i oddzielić mięso od kości. 
Wątróbkę oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na oleju. Gdy się lekko zrumieni dodać wątróbkę i chwilę razem przesmażyć. Odstawić do przestygnięcia. Bułki namoczyć w rosole. 
Mięso, warzywa, wątróbkę z cebulą i bułki zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa na małych oczkach. Dodać jajka, gałkę muszkatołową, doprawić do smaku solą, pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. Jeżeli masa mięsna będzie za sucha można dodać trochę rosołu, ok. 1/2 szkl. 
Masę przełożyć do dwóch keksówek 12 x 26 m wyłożonych folią aluminiową. Wstawić do piekarnika i piec ok. 60 min w 180 st. C.


/Przepis własny/
czwartek, 19 kwietnia 2012

Ciasto jabłkowo-budyniowe



" Miałam otwarty duży słoik musu jabłkowego i szukałam pomysłu co mogłabym z nim zrobić. Gdy w szufladzie natknęłam się na budyń, to od razu połączyłam te dwa składniki w jedno ciasto. Soczyste, kwaskowe jabłka i delikatny, słodkawy budyń w maślanym kruchym cieście. 
Wyszło naprawdę bardzo smacznie:) "


Składniki:

Ciasto kruche:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/3 kostki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Warstwa jabłkowa:
  • ok. 700-750 g musu jabłkowego
  • 2-4 łyżki kaszy manny (ilość w zależności od konsystencji musu) 

Warstwa budyniowa:
  • 2 budynie waniliowe/śmietankowe
  • 3 szkl. mleka
  • 3 łyżki cukru

Przygotować ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło i razem rozkruszyć w palcach, żeby powstała taka kruszonka. Dodać jajko, śmietanę i wszystko zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Foremkę o wymiarach 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzeć na tarce na dno foremki i delikatnie ugnieść palcami. 
Mus jabłkowy wymieszać z kaszą manną i wyłożyć na ciasto.

Przygotować budyń: 2 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem, w pozostałej 1/2 szkl. mleka rozmieszać proszek budyniowy. Na gotujące mleko wlać przygotowany budyń i gotować do zgęstnienia. Zostawić do lekkiego przestygnięcia. Gęsty budyń wyłożyć na mus jabłkowy. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40-50 minut w 180 st. C.

/Przepis własny/

poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Owsiane ciasto z czekoladowo-orzechową posypką



" Bardzo lubię wypieki z dodatkiem płatków owsianych. Były już u mnie muffinki takie i takie, a ostatnio piekłam te i tak mi posmakowały, że teraz zrobiłam bardzo podobne smakowo owsiane ciasto. Płatki nadają ciastu taką inną, ciekawą strukturę, sprawiają, że pozostaje dłużej świeże, no i fajnie smakuje. To ciasto ma wszystkie te zalety, a do tego ma jeszcze niesamowicie smakowitą posypkę. Na wierzch można dać co tylko się chce, orzechy, czekoladę, krówki, wiórki itd. lub można je dodać do środka, jak kto woli. Ciasto jest bardzo dobre, a dla mnie najlepiej smakuje w połączeniu z mlekiem. I moim zdaniem mogłaby to być całkiem smaczna propozycja śniadaniowa. Ja na takie śniadania chętnie się piszę, a Wy? :) "


Składniki:

  • 150 g płatków owsianych
  • 100 g mąki pszennej
  • 350 g maślanki
  • 70 g cukru
  • 2 jajka
  • 80 ml oleju
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • orzechy włoskie
  • czekolada gorzka

Do dużej miski wsypać płatki owsiane, zalać maślanką i odstawić, żeby napęczniały. Posiekać drobno orzechy i czekoladę. W drugiej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek i sodę. W trzeciej misce rozmieszać jajka z olejem, dodać do płatków, wsypać mąkę z dodatkami i wymieszać łyżką. Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem, przełożyć ciasto, wierzch posypać posiekanymi orzechami i czekoladą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C termoobieg i piec ok. 30-35 minut. Jeżeli będzie się mocno rumienić, to pod koniec pieczenia przykryć folią aluminiową, żeby czekolada się nie spaliła.

/Przepis własny/

piątek, 13 kwietnia 2012

Cynamonowe muffinki z jabłkami
i migdałami



" Aromatyczne od cynamonu. Chrupiące od płatków migdałowych. Soczyste od jabłek. Smakowite od samego patrzenia, a pyszne od pierwszego kęsa. Takie własnie są te muffinki:) Połączenie różnych struktur: miękkiego ciasta, chrupiących migdałów i soczystych jabłek daje bardzo przyjemne doznania smakowe. "


Składniki:

  • 2 duże jabłka
  • 150 g płatków migdałowych
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1/2 kostki masła lub ok. 100 ml oleju
  • 3/4 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Masło rozpuścić i zostawić do przestygnięcia. Jabłka obrać i pokroić w niedużą kostkę. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać, cukier, cynamon, sól. Jajka rozmieszać z mlekiem, dodać masło. Mokre składniki wlać do suchych, połączyć. Dodać jabłka i ok. 3/4 płatków migdałowych, wymieszać łyżką. Blaszkę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami lub przygotować silikonowe. Papilotki napełniać ciastem do ok. 3/4 wysokości, po wierzchu posypać płatkami migdałowymi. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

/Przepis z książki "Domowe Wypieki"/

środa, 11 kwietnia 2012

Ciasto marchewkowe z nutą pomarańczy



" W pierwszej kolejności serdecznie Wam dziękuję za świąteczne życzenia:)
A następnie zapraszam na marchewkowe ciasto o lekko korzennym aromacie i delikatnej pomarańczowej nucie. Czyż to nie brzmi apetycznie? Wszystkie dodatki bardzo dobrze się razem skomponowały i ciasto wyszło bardzo smaczne. Przepis podaję z niewielkimi moimi zmianami, tzn. zwiększyłam proporcje na moją foremkę, a zmniejszyłam ilość cukru i oleju. Ciasto jest miękkie, sprężyste, wilgotne i zostało zjedzone ze smakiem:) "


Składniki:

  • 265 g mąki pszennej
  • 60 g jasnego cukru muscovado (dałam ciemny)
  • 60 g zwykłego cukru
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 150 ml oleju
  • 110 ml. soku pomarańczowego
  • 4 jajka
  • 210 g startej marchewki
  • skórka z 1 dużej pomarańczy

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C (160 st. C z termoobiegiem). Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W dużej misce umieścić cukier, olej, sok, jajka i rozmieszać. Dodać marchewkę i skórkę pomarańczową, wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, gałką muszkatołową i przesiać do mokrych składników. Całość wymieszać krótko łyżką, do połączenia się składników. Przelać do przgotowanej foremki i wstawić do piekarnika. Piec ok. 40-50 minut.

/Przepis pochodzi ze strony BBC GoodFood, z moimi zmianami/
piątek, 6 kwietnia 2012

Życzenia Wielkanocne



środa, 4 kwietnia 2012

Mazurek czekoladowy z orzechami



" Dzisiaj jeszcze jeden mazurek do mojej kolekcji, tym razem w wersji czekoladowej. Kruche ciasto z nadzieniem z gorzkiej czekolady, a na wierzch dużo orzechów i aromatyczna skórka pomarańczowa. Mazurek jest bardzo prosty do przygotowania i bardzo pyszny do podjadania, o czym świadczy drugie zdjęcie:) Gdy tylko na chwilę się odwróciłam, na planie zdjęciowym od razu pojawiły się pewne ubytki, ale ja dobrze wiem, czyja to sprawka:) "


Składniki:

Ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g masła
  • 50 g cukru
  • 2 żółtko
  • szczypta soli

Nadzienie:
  • 180 g gorzkiej czekolady
  • 1/4 szkl. wody
  • 1/3 szkl. śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła
  • orzechy włoskie
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Ciasto: Składniki umieścić w malakserze i zmiksować. Powstanie coś w rodzaju kruszonki. Wysypać na blat, szybko zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. półgodziny do godziny. Odłożyć niewielki kawałek ciasta, a resztę rozwałkować. Przełożyć do foremki 20 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki, brzegi ciasta w foremce posmarować białkiem lub mlekiem, ułożyć przygotowane wałeczki i skleić w rogach. Końcówką noża zrobić na ukos delikatne wgłębienia, nacięcia na wałeczkach. Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok. 20-30 minut w 180 st. C.

Nadzienie: Na parze rozpuścić czekoladę z wodą. Dodać śmietankę i masło. Wymieszać i chwilę pogotować. Zdjąć z ognia i wylać na upieczony i ostudzony spód. Zostawić do przestygnięcia. Wierzch posypać dużą ilością posiekanych orzechów i skórką pomarańczową.


/Przepis na ciasto własny, przepis na nadzienie pochodzi z dodatku do Gazety Wyborczej  - Spotkanie baby z mazurkiem/

poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Mazurek śliwkowy



" Powracając do tematu świątecznych wypieków, mam dla Was kolejny mazurek. Do jego przygotowania wykorzystuje się suszone śliwki namoczone w likierze migdałowym. Można również użyć rumu, koniaku lub po prostu czerwonego wina. Obawiając się, że śliwki po namoczeniu nabiorą zbyt intensywnego aromatu, zmniejszyłam ilość likieru i dolałam wody. 
W efekcie aromat migdałowy nie dominował, a jedynie był delikatnie wyczuwalny i oto właśnie mi chodziło. Tym samym zależało mi, żeby nie zabić wędzonego aromatu śliwek, który nadaje mazurkowi cudownego smaku. Takie śliwkowe nadzienie z migdałową nutą w zestawieniu z kruchym ciastem daje bardzo ciekawe połączenie smakowe. Podsumowując, dodam, że ten mazurek prezentuje się pięknie i smakuje naprawdę bardzo pysznie:) "


Składniki:

Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Nadzienie:
  • 150 g śliwek kalifornijskich
  • 150 ml likieru migdałowego
  • 300 g powideł śliwkowych

Ciasto: Posiekać nożem mąkę z masłem. Dodać cukier, żółtka, sól i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. półgodziny. Schłodzone ciasto podzielić dwie części. Mniejszą część ok. 1/3-1/4 ciasta odłożyć, a większą rozwałkować i włożyć do foremki 20 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Uformować niewielki brzeg, nakłuć ciasto widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C. Piec ok. 20 minut. Odłożone ciasto cienko rozwałkować  i pokroić w paski.

Nadzienie: Suszone śliwki pokroić w paseczki, zalać likierem i odstawić na ok. godzinę, żeby śliwki zmiękły (ja rozcieńczyłam likier wodą, gdyż obawiałam się, że śliwki będą miały za bardzo intensywny migdałowy aromat). Powidła wymieszać z odsączonymi śliwkami i takie nadzienie wyłożyć na upieczone ciasto. Na wierzchu ułożyć kratkę z przygotowanych pasków ciasta i posmarować jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C i piec ok. 15 minut, do zrumienienia.

/Przepis pochodzi z dodatku do Gazety Wyborczej  - Spotkanie baby z mazurkiem, z moimi niewielkimi zmianami/