piątek, 11 lutego 2011

Angielskie bułeczki na śmietanie



     " Kolejny już przepis z książki "Muffiny - małe, ale za to przepyszne" i przyznaję, że kolejny udany i bardzo smaczny. Bułeczki przygotowuje się szybko i dosłownie w kilka minut mamy rano pyszne śniadanie. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, kiedy są jeszcze ciepłe, posmarowane masełkiem i z dodatkiem domowej konfitury. Takie śniadanie chciałabym jadać każdego dnia :) "


Składniki:     (12 sztuk małych bułeczek)

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka suchych drożdży 
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 75 g masła
  • 140 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka octu
  • 1 jajko

Mąkę wymieszać z proszkiem, drożdżami, solą i cukrem. Dodać masło i zrobić kruszonkę. Dodać śmietanę, ocet i zagnieść ciasto. Stolnicę posypać mąką i dłońmi uformować z ciasta placek grubości 1,5 - 2 cm. Okrągłą foremką lub szklanką wycinać z ciasta krążki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozmąconym  jajkiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C z termoobiegiem (210 st. C bez termoobiegu) i piec ok. 15 minut, aż nabiorą złotego koloru.

39 komentarze:

Maggie pisze...

A ja mam pytanie: czy mozna uzyc slodkiej smietany zakwaszonej odrobina sokui z cytryny? Bo bardzo, ale to bardzo mi sie te buleczki podobaja :)

Aciri pisze...

Mi też się bardzo podobają:) Może by tak na sobotnie śniadanko...:)

Ewam pisze...

Ja zalapalam ostatnio bakcyla na pieczenie buleczek hihiih juz sobie Twoje zapisalam,bo wygladaja kuszaco!

Buziaczek pisze...

Pieknie Ci sie upiekły, wyglądaja na smaczne i chrupiace.

Anonimowy pisze...

Pięknie rumiane. Uwielbiam takie śniadania!

andzia-35 pisze...

Zdjęcie jak zwykle super, a bułeczki wyglądają pysznie i chrupiąco:)

Kubełek Smakowy pisze...

Wyglądają cudownie, jakie złociste! I przepis też nieskomplikowany: wszystkie składniki są w domu.

margot pisze...

oj wyglądają przepysznie

magda k. pisze...

faktycznie takie śniadanie to codziennie poproszę :) bułeczki wyglądają super

wiosenka27 pisze...

Ja też bym chciała takie śniadanie:)

muffinka pisze...

zachęca mnie i to nawet nie wiesz jak bardzo ten prosty przepis, biorę się za mąkę i lecę do kuchni piec twoje bułeczki :)

pozdrawiam i zapraszam do siebie:
http://dream-about-muffins.blogspot.com

Agata pisze...

Nietrzeba czekac na wyrastanie? podobają mi sie

Winet pisze...

Bułeczki typowo angielskie i typowo śniadaniowe - pysznie wyglądają! Trochę takie scoonesowate że się pokrętnie wyrażę ale to zawsze pierwsze, co mi przychodzi go głowy kiedy słyszę 'angielskie bułeczki' :)

ozzie pisze...

Pysznie wyglądają te bułeczki a na widok tej konfitury ślinka mi cieknie eh...

Kasia pisze...

Takie śniadanie to ja też mogłabym jadać każdego dnia, ale z poczynionych obserwacji wiem, że własnoręcznie upieczone bułeczki pobudzają apetyt :)

piegusek1976 pisze...

piękny kolor, wymarzona propozycja na śniadanie :) pozdrawiam serdecznie

kulinarne-smaki pisze...

Marzę o tym, żeby jutro rano takie śniadanko dostać do łóżka z gorącą kaweczką :)

mollisia pisze...

Naprawdę wyglądają świetnie! Uwielbiam takie bułeczki. Zwłaszcza, kiedy są błyskawiczne w przygotowaniu :) Bankowo kiedyś je wypróbuję! :)

flusso pisze...

Śliczne, takie rumiane!

Amber pisze...

Mogę wziąć sobie jedną na jutrzejsze śniadanie? Muszą być przepyszne!

kabamaiga pisze...

Bez wyrastania tak w kilka minut? Super na awaryjne sytuacje.

Arvén pisze...

Wpadłam w wir domowego pieczywa...może na niedzielę? Bardzo apetyczne, zresztą ja lubię wszystko co angielskie :P

Słodziutkie Okazje pisze...

To śniadanie dla mnie!! Przepysznie bułeczki!!:)

Tilianara pisze...

Zjadłabym teraz na drugie śniadanie :)

ana pisze...

Wyglądają przepysznie z tą konfiturą

Myszki in cucina pisze...

Jak dla mnie jest to przepis idealny, bułeczki robi się szybko i nie trzeba się robić wcześniej zakupów, bo składniki prawie zawsze są w domu pod ręką!!! Pozdrawiam :)

Kaś pisze...

o tak, idealne śniadanie. z konfiturą najlepsze

Kasia pisze...

U mnie też ostatnio muffinowo! :) Wyglądają świetnie. Uścisk!

OlaCruz pisze...

Drożdżowe na kwaśnej śmietanie to dla mnie nowość. Chętnie bym spróbowała :)

feeriasmakow pisze...

Chętnie zjadłabym takie śniadanko. Bułeczki wyglądają cudnie.

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Gdyby nie to, że właśnie zagniotłam inne ciasto na poranne niedzielne bułeczki, jutro zajadalibyśmy się Twoimi:) Ale będą za tydzień!
Pozdrawiam:)

asieja pisze...

ojej.. jak cudownie takie śniadanie sobie zjeśc..

Paula pisze...

wszelkie tego typu bułeczki niezmiernie lubie :)

Anucha pisze...

Smakowicie wyglądają i kuszą. Może mnie skuszą:)
Pozdrawiam serdecznie:)

zjedz_mnie pisze...

Bułki wyglądają tak nęcąco, że pomimo tego, iż śniadanie dawno zaliczone, chętnie bym jedną skubneła ;]

Anonimowy pisze...

To ja poproszę jedną na śniadanie. I kawałek ciastka z notki pod spodem też poproszę, bo wygląda jak jeden czekoladowy grzech :)

Anonimowy pisze...

Mam tą książkę i wczoraj piekłam te bułeczki niestety wyszły mi z zakalcem.Zastanawiam się dlaczego...Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem nawet mąkę przesiałam

aga pisze...

slicznie Wam dziekuje za wszystkie mile slowa w komentarzach i ciesze sie, ze buleczki sie spodobaly:) tak wiec, jesli tylko macie ochote to czestujcie sie do woli:)

Maggie - mysle, ze smietane mozesz spokojnie zastapic jogurtem i tez bedzie ok:)

Usagi - bardzo prosze, nawet wez sobie kilka, bo coz to jedna, to tylko smaku narobi:) a ciastem tez sie chetnie podziele, ale tego akurat juz nie ma, ale juz wkrotce bedzie kolejne mega czekoladowe, tak wiec zapraszam:)

aga pisze...

Anonimowy - powiem, Ci, ze nie mam pojecia dlaczego nie wyszly, ja te robilam juz wiele razy i zawsze mi sie udaja.

Prześlij komentarz