poniedziałek, 21 marca 2011

Korzenne ciasto czekoladowe



     " Prawdę mówiąc nie planowałam już żadnych piernikowych wypieków, ale jakoś tak przez przypadek trafiła w moje ręce kartka z tym przepisem. Musiałam go jakoś spisać dużo wcześniej i gdzieś się zawieruszył, no ale skoro już się odnalazł i narobił mi smaku, więc postanowiłam upiec to ciasto. Przy okazji zużyłam też końcówkę suszonych owoców, a od siebie dołożyłam dodatkowo jeszcze gorzką czekoladę. Fajnie było znów przypomnieć sobie takie korzenne, piernikowe smaki i aromaty. "


Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • ¾ szklanki cukru (dałam 1/2 szkl.)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 3 jajka
  • ½ szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • ½ słoika dżemu z czarnych porzeczek (ok. 150 g)
  • 2 garści suszonych śliwek i/lub rodzynek (dałam śliwki, rodzynki i żurawinę)
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady drobno posiekanej


Do miski przesiać mąkę i kakao, dodać proszek do pieczenia, sodę, cynamon, przyprawę do piernika i wymieszać. Jajka lekko ubić z cukrem, wlać olej, potem mleko, na koniec dodać dżem. Połączyć mokre i suche składniki, wymieszać mikserem. Na koniec dodać drobno pokrojone suszone owoce i czekoladę. Tortownicę* wyłożyć papierem do pieczenia (ciasto jest dość rzadkie), wlać masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 50 minut.

* w przepisie jest tortownica o średnicy 24 cm, ja piekłam w blaszce 20x24 cm

30 komentarze:

Danuta pisze...

powiem tak.. te zdjęcia mnie zachwycają, tak samo jak wypieki (:

Gosia pisze...

Genialnie wygląda i te słoneczne refleksy w tle. Pozazdrościć pierwszego dnia wiosny...

zauberi pisze...

musi być wspaniałe! :)

Patrycja Reszko pisze...

Czasem chodzi koło nas przepis i chodzi, i męczy, i dręczy, aż w końcu się poddajemy...

wiosenka27 pisze...

Wygląda bardzo zachęcająco:)

Aciri pisze...

Za mną ciasto korzenne chodzi od dłuższego czasu - tylko rodziny namówić nie mogę - a sama jeść nie będę...ale znajdę jakąś bratnią duszę do konsumpcji i wtedy zrobię:)

Majana pisze...

Wygląda po prostu obłędnie! Cudowne, aromatyczne ciacho, takie jak lubię:)
Pozdrawiam.

kulinarne-smaki pisze...

a mi to już tym ciastem zapachniało w pokoju :)

flusso pisze...

Pysznie i aromatycznie a na zdjęciu wiosna :)

Edyta pisze...

Aga, ciasto wygląda doskonale!

wykrywacz smaku pisze...

piękne!Bardzo przyjemne światło :)

ilka_86 pisze...

mmm... aż mi zapachniało tymi przyprawami:) pozdrawiam i przepraszam, że dawno nie zaglądałam:)

kabamaiga pisze...

Piękne i pomimo tego, że korzenne jakoś mi dzisiaj pasuje.

DominikaD pisze...

A mi zapachniało świętami ;) Ale ciasto cudne, na pewno warte wypróbowania! :)

aga pisze...

dziekuje:) i pozdrawiam wiosennie:)

Obywatelka Matka pisze...

Uwielbiam wilgotne ciasta. I do tego ciemne. Nie za bardzo lubię, jak jest totalnie sucho w nich. Dlatego podoba mi się "wkład" ;) No i aromat, który ma dzięki tym przyprawom! Uwielbiam korzenne ;)

Ewelina Majdak pisze...

Brakowało mi kawałka dobrego ciasta do porannej kawy!
Korzenie i kakao to duet doskonały :)

Monica pisze...

Lubię korzenne ciasta, a z dodatkiem czekolady napewno musi być wspaniałe :)

Anonimowy pisze...

Z dżemem z czarnych porzeczek biorę od razu :) znów u Ciebie wiosennie, oby słońce nawiedzało nas częściej :)

Kasia pisze...

Ja nawet jak jest ciepło lubię jeść takie korzenne ciasta :)) Uściski!

Tilianara pisze...

Korzennie i czekoladowo - to musi być wspaniałe :)

Kaś pisze...

lubię korzenne klimaty, musiało pięknie pachnieć

Ewam pisze...

tez mam jeszcze pozostalosci korzennych przypraw po swietach Bozego Narodzenia :)zreszta piernik smakuje mi zawsze,o kazdej porze roku,a twojego kawalek ukradlam;)

Unknown pisze...

Podoba mi się!! Pychotka!!:)

Biedr_ona pisze...

Mi też się podoba.. czekoladowe i korzenne? Pychota!

www.przysmakiewy.pl

Anonimowy pisze...

pyyyszne ciasteczko na wiosenne popołudnia czekoladowe :) pozdrawiam i mniam mniam :)

amarantka pisze...

Wygląda idealnie!

KucharzyTrzech pisze...

Ja już tutaj czuję jak ono musiało pachnieć. Mniam!

aga pisze...

slicznie Wam dziekuje:)

Karola pisze...

Agnieszko dobrze,że ta kartka z przepisem trafiła w Twoje ręce, a Ty wyczarowałaś z niej to pyszne ciasto, cóż mogę więcej napisać chętnie bym się poczęstowała takimi pysznościami. Pozdrawiam wiosennie:-)

Prześlij komentarz