" Może na pierwszy rzut oka to ciasto nie wygląda bardzo zachęcająco, ale mówię Wam, że naprawdę smakuje super! Ja osobiście bardzo lubię czerwoną porzeczkę i takie ciacho bardzo mi odpowiada. Beza z dużą ilością porzeczki jest kwaskowa, a ciasto na dole jest słodkie, więc nawzajem dobrze się uzupełniają i całość smakuje pysznie. Porzeczki jest tu bardzo dużo i jeśli ktoś lubi takie kwaśnawe smaki to zapewne rozsmakuje się w tym cieście. "
Składniki:
Ciasto:
- 3 żółtka
- 1/2 szkl. cukru
- 1 1/2 szkl. mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek mleka
- 3 łyżki masła
Beza:
- 3 białka
- 3/4 szkl. cukru
- 750 g czerwonej porzeczki
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
Porzeczki umyć i osuszyć. Masło roztopić, dodać mleko i pozostawić do wystygnięcia. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodać masło z mlekiem i zmiksować. Foremkę 22 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C i piec ok. 15 minut. Białka ubić, ze szczyptą soli i sokiem z cytryny, pod koniec dosypując cukier. Gdy piana będzie gęsta i szklista dodać porzeczki i delikatnie wymieszać. Po 15 minutach wyjąć ciasto z piekarnika i na wierzchu rozsmarować porzeczkową bezę. Całość wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 20 minut.
51 komentarze:
jak to nie wygląda? właśnie, ze bardzo smacznie wygląda (:
Bardzo apetycznie wygląda!
Uwielbiam ciasta z kwaśną nutą. Świetnie wygląda :D
wow!!!alez musi byc pyszne!!
Jak to nie wygląda zachęcająco?? Bluźnisz! :P
Oj, wygląda cudownie, nie gadaj! ;P/ ja też uwielbiam czerwoną porzeczkę. Jest kwaskowa i dlatego idealnie nadaje się na upały. A taki placek - bomba! :D
według mnie wygląda bardzo zachęcająco :)
porzeczkowa beza zapowiada się wybornie, porywam kawałeczek i wirtualnie konsumuję;)
Ta beza z zatopionymi porzeczkami wygląda po prostu zabójczo..
Mniam! Ale to pysznie wyglada :)cudne zdjecia i wykonanie!
Buziaki ;*
Pychota! Beza idealna,ciasta dla mnie ciut za wiele...
Moim zdaniem wyglada bardzo zachecajaco! Wsunelabym z miejsca ze trzy kawalki :)
ja tam z porzeczkami zjem wszystko :DDD
ale takie ciasto to zjadłabym z podwójnej porcji, bo ma wygląd pychotki
Ta beza wygląda wspaniale ....a jak mus smakować ...słodkosć bezy i kwaskowate porzeczki - niebo:) pozdrawiam
mmm...wygląda cudnie! uwielbiam ciacha z bezową kołderką:) pozdrawiam
Ta beza jest niesamowita, pierwszy raz taką widzę i już wiem, że ciasto smakowałoby mi baaaardzo :)
Robiłam ostatnio podobne, jest pyszne! Beza fantastycznie łączy się z porzeczkami :)
Nie wygląda zachęcająco? Jakaś pomyłka, ta różowa beza do mnie baardzo przemawia ;)
Pięknie się prezentuje to ciasto! Musi byc pyszne, a ja lubię porzeczkowe:)
jak pieknie wygląda
Podoba mi się pomysł wykonania i jestem zachwycona jego wyglądem - wygląda świetnie.
prezentacja na piatke! z checia bym sprobowala :)
Wygląda pysznie:)
uwielbiam ciasta z porzeczkamia jeszcze z bezą - mniam :)
Dziekuje Wam pieknie za mile slowa w komentarzach:-) I ciesze sie, ze ciasto sie spodobalo:-) Naprawde goraco polecam wszystkim wielbicielom czerwonej porzeczki:-)
Aga, zapewniam Cię, że wygląda bardzo zachęcająco. :) Nie porzeczkami, a to ciasto wręcz pożeram wzrokiem i na pewno na jednym kawałeczku bym nie skończyła... więc musi wyglądać mega zachęcająco. ;)
Wygląda wspaniale :)
Ago świetny pomysł z tą bezą.
Wygląda bardzo smakowicie, aż mi kubki smakowe zaszalały :). Też robiła ciacho z porzeczką:
http://slodkiislony.blogspot.com/2011/07/porzeczka.html
Pozdrawiam
wygląda pysznie
http://swiat-kuchni.blogspot.com/
Wygląda przepysznie, uwielbiam Twoje zdjęcia :D
pysznie wygląda, sliczne zdjęcia.
właśnie, że wygląda wspaniale :) dokładnie tak jak ma wyglądać pyszne ciasto, czuję się bardzo skuszona :)
Uwielbiam porzeczki, więc mi na pewno by smakowało :)
mmm...pomysłowo : )
pozdrawiam
Ależ wygląda baaaardzo zachęcająco ;) i jakie wyrośnięte :)
Przecież to ciasto wygląda CUDOWNIE ZACHĘCAJĄCO! Nieprawdopodobnie smakowicie. ;))
Porzeczkowa beza- pycha!!
WOW! Co tu pisać, kusi jak nie wiem co ;]
brzmi kusząco;) chodź z porzeczek bardziej wolę czarna.. ;)
O tak, takie ciasta i kontrasty kulinarne uwielbiam! :)
jak dla mnie jest bardzo zachęcające :) tyle dobroci w jednym cieście
zdecydowanie coś dla mnie :) Tylko porzeczki w ogródku się skonczyły.. :(
Pycha, uwielbiam takie :)
Fałszywa skromność hihi. Wygląda przecież apetycznie. :)
Znam to ciasto i potwierdzam, że jest wspaniałe! Słodka beza i kwaśne porzeczki to połączenie idealne. I wizualnie nic mu nie brakuje :) Pozdrawiam!
Jak to "nie wygląda zachęcająco"? Moim zdaniem wygląda świetnie! Połączenie bezy i porzeczek bardzo do mnie przemawia :)
A mnie zdjęcie bardzo zachęca :-)
Musi być przepyszne.
Pozdrawiam serdecznie
dziękuję wszystkim za serdeczne komentarze:)
Pozdrawiam:)
Rewelacyjnie wygląda! Aż by się chciało sięgną po kawałeczek! :)
Jestem w trakcie robienia. I czy coś poszło nie tak? :( Ciasto wyszło gęste, niemalże kruche. Jako optymistka i tak wstawiłam je do pieca, ale co to będzie? Składników dałam tyle, ile w przepisie.
Prześlij komentarz