środa, 19 stycznia 2011

Pierogi z mięsem



   " Bardzo lubię wszelkie pierogi z owocami np. z jagodami, truskawkami... pycha:) Lubię też takie z grzybami i kapustą, no i oczywiście dobrze nam znane pierogi ruskie, które chyba jednak robię najczęściej. Na pierogi z mięsem nie ma u nas jakiegoś większego zapotrzebowania, ale czasami nachodzi na nie ochota lub nadarza się ku temu odpowiednia okazja, gdyż np. trzeba przerobić mięsko z rosołku:) A do tego idealnie nadają się właśnie pierogi:) "


Składniki:

Ciasto:
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 3/4-1 szkl. ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:
  • ok. 500 g mięsa z rosołu
  • warzywa z rosołu
  • 3 cebule
  • sól, pieprz

Mięso i warzywa zmielić w maszynce do mielenia lub malakserze. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto, przestudzić i dodać do farszu. Całość dokładnie wymieszać i doprawić solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. 
Mąkę wymieszać z solą, dodawać wodę i  zagniatać ciasto, aż będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Ciasto podzielić na 3 porcje, każdą cienko rozwałkować i szklanką wycinać krążki. Na każdy krążek ciasta nakładać łyżeczką farsz i dokładnie zlepić brzegi. Zagotować wodę, posolić i do wrzątku wrzucać pierogi.  Gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć i podawać z podsmażoną cebulką lub innymi dodatkami.

21 komentarze:

Gosia pisze...

A ja uwielbiam mięsne pierożki domowej roboty :)

Amber pisze...

WSpaniałe! Domowe najlepsze. U mnie dzisiaj ruskie .

aga pisze...

dziekuje:)
Amber, to moze zrobimy mala wymiane, bo ruskie baaardzo lubie:)

Karolina pisze...

Pycha :) i jakie piękne, równiótkie jak z reklamy, tylko założę się, że smak 100% lepszy :)

Dusia pisze...

z przyjemnoscią zjadłabym takie pierożki

Ewam pisze...

hahah a u mnie z grzybami i kapusta...wymienie sie chetnie na ruskie i twoje Aga;)ale sie zgadalysmy.A o takim farszu jeszcze nie slyszalam,dziekuje za wspanialy pomysl bo mieso rosolowe juz sie rodzince przejadlo ;)

Moja Kawiarenka pisze...

Łapówek nie biorę. Za to pierogi w każdej postaci. W ten sposób przyznaję się, że jestem przekupny.

Kasia pisze...

Dzisiaj akurat myślałam o pierogach :-) Nawet nie wiesz jaką teraz mam na nie ochotę. Uściski!

Paula pisze...

i obowiązkowo z cebulką :) pycha!

Patrycja Reszko pisze...

Pyszniutkie, pierogi uwielbiam pod każdą postacią, byle wytrawną!

feeriasmakow pisze...

Oj moje ulubione... Twój przepis wygląda kusząco. Ja zwykle dodaję trochę kapusty kiszonej do farszu - ciekawie łamie smak.

kulinarne-smaki pisze...

dziś u mnie też królowały pierożki - duża ich ilość i różnorodność

Majana pisze...

Pyszne pierożki - ulubione mojego synka to własnie te z mięskiem:)

Arvén pisze...

U mnie pierogi z mięsem są absolutnym numer jeden.
Problem w tym, że poza mną nikt ich w domu nie lubi :D

Karolina pisze...

Pyszne pierożki :) Moja mama zawsze mi takie robiła ;)

ana pisze...

Ja też bardzo lubię wszelkie pierogi, ale ruskie to zawsze number one

Anucha pisze...

Uwielbiam takie pierożki, mniam:)
Ja również wykorzystuję mięso z rosołu, ale dodaję jeszcze ugotowaną kapustę kiszoną. Też pychotka:)
Pozdrawiam serdecznie:)

Violiśka pisze...

Piękne pierożki! A ja z kolei bardzo lubię pierogi z mięsem (tylko mięsem, a nie jakimiś podrobami;)), okraszone cebulka smażoną..., ale mięsnych sama jeszcze nie robiłam... Mniam!:)

Kasia pisze...

uwielbiam takie pierogi:) są pyszne

mopswkuchni pisze...

Fajne lekkostrawne i dietetyczne pierożki!
http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

aga pisze...

dziekuje:)

Prześlij komentarz