" Bardzo lubię wszelkie pierogi z owocami np. z jagodami, truskawkami... pycha:) Lubię też takie z grzybami i kapustą, no i oczywiście dobrze nam znane pierogi ruskie, które chyba jednak robię najczęściej. Na pierogi z mięsem nie ma u nas jakiegoś większego zapotrzebowania, ale czasami nachodzi na nie ochota lub nadarza się ku temu odpowiednia okazja, gdyż np. trzeba przerobić mięsko z rosołku:) A do tego idealnie nadają się właśnie pierogi:) "
Składniki:
Ciasto:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 3/4-1 szkl. ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
- ok. 500 g mięsa z rosołu
- warzywa z rosołu
- 3 cebule
- sól, pieprz
Mięso i warzywa zmielić w maszynce do mielenia lub malakserze. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto, przestudzić i dodać do farszu. Całość dokładnie wymieszać i doprawić solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu.
Mąkę wymieszać z solą, dodawać wodę i zagniatać ciasto, aż będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Ciasto podzielić na 3 porcje, każdą cienko rozwałkować i szklanką wycinać krążki. Na każdy krążek ciasta nakładać łyżeczką farsz i dokładnie zlepić brzegi. Zagotować wodę, posolić i do wrzątku wrzucać pierogi. Gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć i podawać z podsmażoną cebulką lub innymi dodatkami.
21 komentarze:
A ja uwielbiam mięsne pierożki domowej roboty :)
WSpaniałe! Domowe najlepsze. U mnie dzisiaj ruskie .
dziekuje:)
Amber, to moze zrobimy mala wymiane, bo ruskie baaardzo lubie:)
Pycha :) i jakie piękne, równiótkie jak z reklamy, tylko założę się, że smak 100% lepszy :)
z przyjemnoscią zjadłabym takie pierożki
hahah a u mnie z grzybami i kapusta...wymienie sie chetnie na ruskie i twoje Aga;)ale sie zgadalysmy.A o takim farszu jeszcze nie slyszalam,dziekuje za wspanialy pomysl bo mieso rosolowe juz sie rodzince przejadlo ;)
Łapówek nie biorę. Za to pierogi w każdej postaci. W ten sposób przyznaję się, że jestem przekupny.
Dzisiaj akurat myślałam o pierogach :-) Nawet nie wiesz jaką teraz mam na nie ochotę. Uściski!
i obowiązkowo z cebulką :) pycha!
Pyszniutkie, pierogi uwielbiam pod każdą postacią, byle wytrawną!
Oj moje ulubione... Twój przepis wygląda kusząco. Ja zwykle dodaję trochę kapusty kiszonej do farszu - ciekawie łamie smak.
dziś u mnie też królowały pierożki - duża ich ilość i różnorodność
Pyszne pierożki - ulubione mojego synka to własnie te z mięskiem:)
U mnie pierogi z mięsem są absolutnym numer jeden.
Problem w tym, że poza mną nikt ich w domu nie lubi :D
Pyszne pierożki :) Moja mama zawsze mi takie robiła ;)
Ja też bardzo lubię wszelkie pierogi, ale ruskie to zawsze number one
Uwielbiam takie pierożki, mniam:)
Ja również wykorzystuję mięso z rosołu, ale dodaję jeszcze ugotowaną kapustę kiszoną. Też pychotka:)
Pozdrawiam serdecznie:)
Piękne pierożki! A ja z kolei bardzo lubię pierogi z mięsem (tylko mięsem, a nie jakimiś podrobami;)), okraszone cebulka smażoną..., ale mięsnych sama jeszcze nie robiłam... Mniam!:)
uwielbiam takie pierogi:) są pyszne
Fajne lekkostrawne i dietetyczne pierożki!
http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
dziekuje:)
Prześlij komentarz