" Wczoraj w kuchennej szufladzie natknęłam się na torebkę przyprawy do piernika i tak sobie skojarzyłam, że nie dawno widziałam takie fajne ciacho na tym blogu. Postanowiłam więc spożytkować przyprawę, a tym samym uprzyjemnić sobie czymś słodkim niedzielne popołudnie. Jako, że bardzo lubię czekoladę, to od siebie dodałam gorzką czekoladę zarówno do ciasta jak i polewy, aby jeszcze bardziej wzmocnić ten smak. Ciasto jest puszyste, miękkie i nawet na drugi dzień jest świeże i wilgotne. Bardzo pyszne ciacho do herbatki i to nie tylko na niedzielne popołudnie:) "
Składniki:
Ciasto:
- 3 jajka
- 1 szkl. mleka
- 1 pełna szklanka powideł śliwkowych
- 2 łyżki miodu
- 3/4 szkl. oleju
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. cukru
- 2 pełne łyżki kakao
- 1 torebka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 11/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- ok. 1/2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady
Polewa:
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru pudru (dałam 11/2 łyżki)
- 5 łyżek śmietanki 36%
- ok. 4 kostki posiekanej gorzkiej czekolady
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. (u mnie 175 stopni z termoobiegiem)
Składniki mokre umieścić w misce i wymieszać mikserem do chwili całkowitego połączenia się. Stopniowo, po łyżce dodać wymieszane składniki suche. Miksować ok. dwóch minut. Blachę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika i piec ok. 45-50 minut (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche).
Kiedy ciasto wystygnie przygotować polewę. Masło stopić w rondelku i zdjąć z ognia. Do gorącego masła dodać czekoladę i dokładnie wymieszać aż się całkowicie rozpuści. Dodać resztę składników i energicznie mieszać trzepaczką do utworzenia się jednolitej masy. Polewę rozsmarować na cieście.
27 komentarze:
Ojej, wygląda fantastycznie:)
Lubię takie piernikowe na codzień :-) Wygląda tak jak napisałaś. Mięciutko i puszyście.
Uściski!
samo zdjęcie jest przesycone czekoladowością :) mniam
Idealny akompaniament do popołudniowej aromatycznej kawy :-)
Mimo, że przez cały grudzień jadłam piernikowe ciasta i ciasteczka, ciągle mi mało :) Super zdjęcie i przepis!
Ja tez mam przyprawe do piernika...chyba juz wiem jak ja spozytkuje;)
Powidła śliwkowe + piernik + czekolada = sama rozkosz :)
Wygląda pysznie, mocno czekoladowo i...wilgotnie:)
PS. widzę, że podpisujesz zdjęcia na srodku... zmartwię Cię, ostatnio ktoś ukradl mi zdjęcie i nie przeszkadzało mu że jest podpisane :))
Pozdrawiam cieplutko!
Wygląda na bardzo mokry - super.
piękny, wysoki, cudowny
Ach wspaniały! I z czekoladą. Niesamowity dodatek do kawy.Można kawałeczek?
Piękne ciacho Ci wyszło :) Pozdrawiam cieplutko :)
Wow, uwielbiam takie ciasta. Wilgotne, ciężkie, mocnoczekoladowe i piernikowe.
Smaki zimy...:)
Piernika, to bym z ogromną chęcią sobie zaserwowała...
Pozdrawiam! :)
jaki apetyczny! I ta czekolada :)
Cudownie wygląda!:)
dziekuje:) i czestujcie sie jesli macie ochote:)
andzia-35 : tak to wlasnie bywa, ze niektorzy nie licza sie z prawami autorskimi i wykorzystuja materialy jak swoje wlasne.
Uwielbiam takie pierniki - miękkie, wilgotne i czekoladowe.
aż mi zapachniało!
Ależ cudownie, czekoladowo wygląda i do tego ta niesamowita puszystość... Upiekę go jak tylko przesyt świąteczny mi minie.
piękny! wilgotne ale i puszyste ciasta to coś, czemu nie umiem się oprzeć :)
Pysznie!!!!! Mój Połówek byłby zachwycony :)
Bardzo lubię takie impulsy w stylu "może by tak spożytkować przyprawę". Efekty są pyszne jak u Ciebie :)). Pozdrawiam!
Wygląda na super-smaczne i super-wilgotne:)
śliwka
Przepis zapisuję, wyszedł Ci cudownie, co bym teraz dała za taki wspaniały kawałek ciasta jak Twój !:)
Wypróbowałam ten przepis już kilka razy,ciasto wychodzi fantastyczne! To mój ulubiony deser,a przy tym prosty i nie wymagający:) Pozdrawiam!
Anonimowy - bardzo mi miło:) Pozdrawiam:)
Prześlij komentarz