" Kiedyś już upiekłam mój pierwszy chleb i był bardzo smaczny, więc pomyślałam sobie, że powtórzę taki wypiek:) W pieczeniu chleba jestem bardzo początkująca, więc wybieram jak na razie te bardzo proste przepisy i taki właśnie sobie znalazłam. Chlebek wyszedł super! Jest bardzo pyszny, miękki, wilgotny i ma cudownie chrupiącą skórkę... pycha:)
Składniki:
- 3 szkl. ciepłej wody
- 1 łyżka drożdży instant
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka octu winnego
- 3 szkl. mąki pełnoziarnistej
- 2 1/2 – 3 szkl. mąki pszennej chlebowej
- 1 łyżka soli
Drożdże i cukier wymieszać z odrobiną wody i odstawić do czasu, aż drożdże "ruszą". Do dużej miski wlać pozostałą ilość wody, dodać zaczyn, olej i ocet. Wsypać mąkę pełnoziarnistą i wymieszać łyżką lub szpatułką, aby pozbyć się grudek. Następnie dodać mąkę pszenną, sól i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być kleiste. Miskę z ciastem przykryć zwilżoną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut lub do czasu aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić w misce na 2 części i delikatnie przełożyć do dwóch naoliwionych keksówek. Chleb można posypać ulubionymi przyprawami lub ziarnami i odstawić do kolejnego wyrastania na ok. 30 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 st. C z termoobiegiem i piec ok. 35-45 minut.
39 komentarze:
Aga, wielkie słowa uznania! Na zdjęciu chleb wygląda jak z najlepszej piekarni... Pewnie to zasługa zdolnego piekarza i fotografa:) Pzdr Aniado
Śliczny! Kromka z masłem wygląda przepysznie.
Dziekuje za ten przepis!!ja w chlebkach jestem jeszcze mniej niz poczatkujaca...ten zapisuje i moze moze...i ja upieke.na zdjeciu wyglada jak zwykle cudnie tak realistycznie ze wystarczy tlko po niego siegnac :)
Ślicznie wygląda, aż niemożliwe, że wystarczy tylko wymieszac wszystkie składniki i gotowe;)
Fajnie wygląda! Wydaje się być bardzo wilgotny :)
przepis po prostu rewelka!
naprawdę, godny zapisania ;]
więc to czynię - do notatnika.
HOLA AMIGA! VINE A CONOCERTE Y A SEGUIRTE DESDE VENEZUELA. QUE DELICIA DE RECETA UHMMMMMMM!! TE INVITO A VISITARME. BESITOS Y BUEN FIN DE SEMANA. MARISELA:)
Pięknie wygląda i z pewnością smakuje wspaniale! Zapisuję na listę: "Do zjedzenia" :)
Ja też jestem chlebową początkująca, szukam prostych rozwiązań, by dojść do wprawy, wobec tego zapisuję przepis. Chlebuś wygląda na pyszny i wilgotny :)
Wyszedł piękny! wyglada na pyszny i taki na pewno jest:)))
chlebek wygląda idealnie, takie lubię najbardziej :) brawo dla CIebie
Tamten Twój chlebek piekłam i to kilka razy, bo mi przypasował - bardzo lubię prostotę przygotowania. Ten też wypróbuję:)
jaki miąższ! mocno dziurawy środek i chrupiąca skórka idealnie do siebie pasują
O! Ja też jestem początkująca w pieczeniu chleba, więc ten przepis zdecydowanie do wypróbowania.
Piękny :) Też jestem początkująca, nawet bardzo więc dodaję przepis do swojej listy do wypróbowania :) A kromeczką się chętnie poczęstuję na późne leniwe sobotnie śniadanko :)
I znowu! Z samym masełkiem najlepszy :)
bez wyrabiania to dopiero sprawnie musi iść :)
Rewelacyjny Ci wyszedł :D
Ja chlebka jeszcze nie piekłam - zbieram się i zbieram, i zbieram, i zebrać nie mogę:) Ale kiedy oglądam takie piękne chlebki to mi ślinka cieknie :)))
Mi jak dotąd chlebki niezbyt się udają, może wykorzystam ten przepis i w końcu się uda.
Twój chlebek wygląda baardzo profesjonalnie.
Wygląda pysznie a skórka niemal chrupie przez monitor :D Widzę, że piecze się go w dość niskiej temperaturze jak na chleb więc pewnie i ja spróbuje ten przepis bez nerwów, że wykończę piekarnik :)
Ja też jestem początkująca w pieczeniu chleba, więc przepis jak znalazł ! Super, będę próbować :)
pieczenie chleba bardzo wciaga i wcale nie jest trudne. ani sie obejrzysz a bedziesz piekla chleb na zakwasie. ja w ogole nie kupuje chleba. Pieke ciagle chleb na zakwasie i taki mi wlasnie smakuje najbardziej
Miękisz wygląda ładnie :)
wygląda bardzo profesjonalnie! Az bym chętnie sięgnęła po tą kromeczkę z masłem!
Pozdrawiam serdecznie!
Wygląda bardzo smakowicie.
wpadam, żeby gorąco podziękować za życzenia :)
Wygląda zawodowo - żadne tam "jestem bardzo początkująca".
Chleb wygląda wspaniale, aż miłoby było zjeść taką pyszną kromeczkę !:)
Pozdrawiam :)
Cudowny chlebek ....
To coś dla mnie :) Prosty w wykonaniu i cudownie apetyczny :)
Wygląda bardzo apetycznie, chętnie bym zjadła :)
dziekuje Wam bardzo serdecznie za te wszystkie mile slowa:)
To jest pyszne, biorę przepis.
Zrobię na pewno albo jeszcze w tym tygodniu, albo za tydzień:)
Bez wyrabiania...musze sie skusic :) Jestem bardzo ciekawa jak smakuje.
Skądś znam ten przepis;)
mam nadzieję, że smakował, bo że sie udał to widać na pierwszy rzut oka:)
Upiekłam, pycha :)
Dziekuje za smakowity przepis! Jaki jest symbol termoobiegu i na ktora polke wstawiasz chlebki? Twoj ma taka piekna brazowa skorke, moj mimo ze trzymalam 45 min jest bardzo jasny. Dziekuje za odpowiedz!
czy mąka pełnoziarnista jaką używasz to żytnia czy pszenna? Pozdrawiam!
Prześlij komentarz