środa, 2 marca 2011

Ciasto miodowe ze śmietaną



     " Przepis na to ciasto spisałam z forum cincin całe wieki temu, wyleżał się u mnie bardzo długo, no ale w końcu doczekał się na swoją kolej:). Zaciekawiło mnie w nim to, że gorące placki przekłada się zwykłą kwaśną śmietaną, ale jakoś tak nie byłam do końca przekonana. Jednak to ciasto zaskoczyło mnie bardzo pozytywnie, miodowe placki i śmietana dość dobrze się komponują i całość naprawdę fajnie smakuje:) "


Składniki:

  • 1 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru (dałam 1/2 szkl.)
  • 200 g margaryny
  • 6 łyżek miodu
  • 1 1/2 łyżeczki sody
  • 1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 opakowanie śmietany 12% lub 18% (u mnie 330 g)

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Margarynę utrzeć, dodać ubite jajka, dodać mąkę i razem zmiksować. Miód podgrzać w rondelku, dodać sodę i wymieszać, całość powinna się spienić na biało. Dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto podzielić na trzy części i upiec trzy placki, lub można upiec jeden duży i później podzielić na części. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 st. C i piec ok. 15 minut. Ciasto podczas pieczenia jest przez dłuższy czas ciągle blade, a dopiero w ostatnich kilku minutach nabiera koloru. Ciasto wyjąć z piekarnika, zdjąć papier do pieczenia i podzielić na 2 lub 3 placki. Jeszcze gorące placki przełożyć śmietaną i odstawić do wystygnięcia.

28 komentarze:

Majana pisze...

Wygląda bardzo elegancko. A powiedz, ono jest z tych mokrych i mięciutkich prawda?
Pozdrawiam:)

zauberi pisze...

wygląda imponująco, jestem zaintrygowana, pozdrawiam

bijana pisze...

ja tez sie do niego zabieralam i jakos tak zeszlo,ale widze ze warto.Wygląda super!

kulinarne-smaki pisze...

jak ja dawno takiego nie jadłam :( Mogę kawałeczek?

aga pisze...

prosze bardzo czestujcie sie:)
Majanko, tak te placki sa mieciutkie i wilgotne, a jeszcze nabieraja wilgoci od smietany, naprawde fajne to ciacho:)

Patrycja Reszko pisze...

Fajne, żółciutkie z białym paseczkiem. Ja też miałam ochote na anielskie ciacho, dlatego wymysliłam sernik...

cukrowa wróżka pisze...

mi też się podoba. a do mas ze śmietaną także podchodziłam ostrożnie. zawsze bałam się, że po prostu wypłynie.. :)

Kaś pisze...

fajnie wygląda ta warstwa śmietany. ciasto miodowe - brzmi pysznie

kabamaiga pisze...

A ja zawsze myślałam, że śmietany na ciepło się nie powinno przekładać, a tu proszę.

misbasia pisze...

Nie spotkałam się jeszcze z takim ciastem, a pysznie się prezentuje :)

ewena pisze...

To to słynne ciepnięte? Też się już parę lat za nie zabieram. Może w końcu mnie zdopingowałaś...:)

wykrywacz smaku pisze...

wysokość robi wrażenie :) Dobre zdjęcie!

Aciri pisze...

Warstwa śmietany wygląda perfekcyjnie:) zresztą jak całe ciasto:)

Anonimowy pisze...

Pierwszą moją myślą po jego zobaczeniu było: ależ uroczo wygląda ta cieniutka śmietanowa masa! Pysznie. :)

magda k. pisze...

też piekłam to ciasto i potwierdzam, że jest proste i świetne :) Pięknie wygląda :)

KucharzyTrzech pisze...

Bardzo ciekawe ciasto. :))

Szarlotek pisze...

Jakie równiusieńkie :) Takie proste ciasta zawsze smakują rewelacyjnie :)

OlaCruz pisze...

To miodowe ciasto wygląda bardzo apetycznie! A tą śmietanę to tak po prostu wykłada się na ciasto? Beż żadnych dodatków i żadnych zabiegów?

Kasia pisze...

Jak ja kocham miodowe! <3 Wygląda pyyyysznie :-)
Uściski!

Nemi pisze...

I to jest fajne w gotowaniu, że to co na pierwszy rzut oka może wydawać się dziwne, po ugotowaniu/upieczeniu zachwyca idealnym połączeniem:) Zdjęcie, jak zawsze śliczne!

Monica pisze...

Ciekawe ciasto i bardzo apetycznie wygląda :)

Karolina pisze...

Rzeczywiście nie pomyślałabym, że przekładany śmietaną placek będzie smaczny :) Bardzo elegancko wygląda :)

Agata – sierysuje.pl pisze...

Wygląda perfekcyjnie! "ciasto ciepane":))))

Tilianara pisze...

Wygląda obłędnie - aż krzyczy "ugryź mnie" "zjedz mnie" :)

aga pisze...

bardzo dziekuje za wszystkie mile slowa:)
OlaCruz - ze smietana nic nie trzeba robic, wykłada sie ja prosto z opakowania na goracy placek, przykrywa kolejnym plackiem i tyle. Szybko i smacznie:) Pozdrawiam:)

Anonimowy pisze...

robiłam to ciasto i powiem, że jest wyśmienite!! Cała moja rodzina była zachwycona.
Dziękuję za świetny przepis
pozdrawiam :*

aga pisze...

Anonimowy - bardzo się cieszę, że wszystkim smakowało:) Pozdrawiam:)

Anonimowy pisze...

Robiłam dzisiaj to ciasto i w ogóle nie wyszło ciasto nawet nie miało 2 cm masakra!!!!!!!! ;((((

Prześlij komentarz