" Przepis na to ciasto spisałam z forum cincin całe wieki temu, wyleżał się u mnie bardzo długo, no ale w końcu doczekał się na swoją kolej:). Zaciekawiło mnie w nim to, że gorące placki przekłada się zwykłą kwaśną śmietaną, ale jakoś tak nie byłam do końca przekonana. Jednak to ciasto zaskoczyło mnie bardzo pozytywnie, miodowe placki i śmietana dość dobrze się komponują i całość naprawdę fajnie smakuje:) "
Składniki:
- 1 1/2 szkl. mąki pszennej
- 5 jajek
- 1 szkl. cukru (dałam 1/2 szkl.)
- 200 g margaryny
- 6 łyżek miodu
- 1 1/2 łyżeczki sody
- 1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 opakowanie śmietany 12% lub 18% (u mnie 330 g)
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Margarynę utrzeć, dodać ubite jajka, dodać mąkę i razem zmiksować. Miód podgrzać w rondelku, dodać sodę i wymieszać, całość powinna się spienić na biało. Dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto podzielić na trzy części i upiec trzy placki, lub można upiec jeden duży i później podzielić na części. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 st. C i piec ok. 15 minut. Ciasto podczas pieczenia jest przez dłuższy czas ciągle blade, a dopiero w ostatnich kilku minutach nabiera koloru. Ciasto wyjąć z piekarnika, zdjąć papier do pieczenia i podzielić na 2 lub 3 placki. Jeszcze gorące placki przełożyć śmietaną i odstawić do wystygnięcia.
28 komentarze:
Wygląda bardzo elegancko. A powiedz, ono jest z tych mokrych i mięciutkich prawda?
Pozdrawiam:)
wygląda imponująco, jestem zaintrygowana, pozdrawiam
ja tez sie do niego zabieralam i jakos tak zeszlo,ale widze ze warto.Wygląda super!
jak ja dawno takiego nie jadłam :( Mogę kawałeczek?
prosze bardzo czestujcie sie:)
Majanko, tak te placki sa mieciutkie i wilgotne, a jeszcze nabieraja wilgoci od smietany, naprawde fajne to ciacho:)
Fajne, żółciutkie z białym paseczkiem. Ja też miałam ochote na anielskie ciacho, dlatego wymysliłam sernik...
mi też się podoba. a do mas ze śmietaną także podchodziłam ostrożnie. zawsze bałam się, że po prostu wypłynie.. :)
fajnie wygląda ta warstwa śmietany. ciasto miodowe - brzmi pysznie
A ja zawsze myślałam, że śmietany na ciepło się nie powinno przekładać, a tu proszę.
Nie spotkałam się jeszcze z takim ciastem, a pysznie się prezentuje :)
To to słynne ciepnięte? Też się już parę lat za nie zabieram. Może w końcu mnie zdopingowałaś...:)
wysokość robi wrażenie :) Dobre zdjęcie!
Warstwa śmietany wygląda perfekcyjnie:) zresztą jak całe ciasto:)
Pierwszą moją myślą po jego zobaczeniu było: ależ uroczo wygląda ta cieniutka śmietanowa masa! Pysznie. :)
też piekłam to ciasto i potwierdzam, że jest proste i świetne :) Pięknie wygląda :)
Bardzo ciekawe ciasto. :))
Jakie równiusieńkie :) Takie proste ciasta zawsze smakują rewelacyjnie :)
To miodowe ciasto wygląda bardzo apetycznie! A tą śmietanę to tak po prostu wykłada się na ciasto? Beż żadnych dodatków i żadnych zabiegów?
Jak ja kocham miodowe! <3 Wygląda pyyyysznie :-)
Uściski!
I to jest fajne w gotowaniu, że to co na pierwszy rzut oka może wydawać się dziwne, po ugotowaniu/upieczeniu zachwyca idealnym połączeniem:) Zdjęcie, jak zawsze śliczne!
Ciekawe ciasto i bardzo apetycznie wygląda :)
Rzeczywiście nie pomyślałabym, że przekładany śmietaną placek będzie smaczny :) Bardzo elegancko wygląda :)
Wygląda perfekcyjnie! "ciasto ciepane":))))
Wygląda obłędnie - aż krzyczy "ugryź mnie" "zjedz mnie" :)
bardzo dziekuje za wszystkie mile slowa:)
OlaCruz - ze smietana nic nie trzeba robic, wykłada sie ja prosto z opakowania na goracy placek, przykrywa kolejnym plackiem i tyle. Szybko i smacznie:) Pozdrawiam:)
robiłam to ciasto i powiem, że jest wyśmienite!! Cała moja rodzina była zachwycona.
Dziękuję za świetny przepis
pozdrawiam :*
Anonimowy - bardzo się cieszę, że wszystkim smakowało:) Pozdrawiam:)
Robiłam dzisiaj to ciasto i w ogóle nie wyszło ciasto nawet nie miało 2 cm masakra!!!!!!!! ;((((
Prześlij komentarz