poniedziałek, 17 stycznia 2011

Piernik czekoladowy



     " Wczoraj w kuchennej szufladzie natknęłam się na torebkę przyprawy do piernika i tak sobie skojarzyłam, że nie dawno widziałam takie  fajne ciacho na tym blogu. Postanowiłam więc spożytkować przyprawę, a tym samym uprzyjemnić sobie czymś słodkim niedzielne popołudnie. Jako, że bardzo lubię czekoladę, to od siebie dodałam gorzką czekoladę zarówno do ciasta jak i polewy, aby jeszcze bardziej wzmocnić ten smak. Ciasto jest puszyste, miękkie i nawet na drugi dzień jest świeże i wilgotne. Bardzo pyszne ciacho do herbatki i to nie tylko na niedzielne popołudnie:) "


Składniki:

Ciasto:
  • 3 jajka
  • 1 szkl. mleka
  • 1 pełna szklanka powideł śliwkowych
  • 2 łyżki miodu
  • 3/4 szkl. oleju
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 2 pełne łyżki kakao
  • 1 torebka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 11/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ok. 1/2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady

Polewa:
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru pudru (dałam 11/2 łyżki)
  • 5 łyżek śmietanki 36%
  • ok. 4 kostki posiekanej gorzkiej czekolady

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. (u mnie 175 stopni z termoobiegiem)
Składniki mokre umieścić w misce i wymieszać mikserem do chwili całkowitego połączenia się. Stopniowo, po łyżce dodać wymieszane składniki suche. Miksować ok. dwóch minut. Blachę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika i piec ok. 45-50 minut (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche).
Kiedy ciasto wystygnie przygotować polewę. Masło stopić w rondelku i zdjąć z ognia. Do gorącego masła dodać czekoladę i dokładnie wymieszać aż się całkowicie rozpuści. Dodać resztę składników i energicznie mieszać trzepaczką do utworzenia się jednolitej masy. Polewę rozsmarować na cieście.

27 komentarze:

wiosenka27 pisze...

Ojej, wygląda fantastycznie:)

Kasia pisze...

Lubię takie piernikowe na codzień :-) Wygląda tak jak napisałaś. Mięciutko i puszyście.
Uściski!

Paula pisze...

samo zdjęcie jest przesycone czekoladowością :) mniam

Moja Kawiarenka pisze...

Idealny akompaniament do popołudniowej aromatycznej kawy :-)

Myszki in cucina pisze...

Mimo, że przez cały grudzień jadłam piernikowe ciasta i ciasteczka, ciągle mi mało :) Super zdjęcie i przepis!

Ewam pisze...

Ja tez mam przyprawe do piernika...chyba juz wiem jak ja spozytkuje;)

Karolina pisze...

Powidła śliwkowe + piernik + czekolada = sama rozkosz :)

andzia-35 pisze...

Wygląda pysznie, mocno czekoladowo i...wilgotnie:)
PS. widzę, że podpisujesz zdjęcia na srodku... zmartwię Cię, ostatnio ktoś ukradl mi zdjęcie i nie przeszkadzało mu że jest podpisane :))
Pozdrawiam cieplutko!

kabamaiga pisze...

Wygląda na bardzo mokry - super.

kulinarne-smaki pisze...

piękny, wysoki, cudowny

Amber pisze...

Ach wspaniały! I z czekoladą. Niesamowity dodatek do kawy.Można kawałeczek?

kasiaaaa24 pisze...

Piękne ciacho Ci wyszło :) Pozdrawiam cieplutko :)

Arvén pisze...

Wow, uwielbiam takie ciasta. Wilgotne, ciężkie, mocnoczekoladowe i piernikowe.
Smaki zimy...:)

Anonimowy pisze...

Piernika, to bym z ogromną chęcią sobie zaserwowała...

Pozdrawiam! :)

zauberi pisze...

jaki apetyczny! I ta czekolada :)

Majana pisze...

Cudownie wygląda!:)

aga pisze...

dziekuje:) i czestujcie sie jesli macie ochote:)

andzia-35 : tak to wlasnie bywa, ze niektorzy nie licza sie z prawami autorskimi i wykorzystuja materialy jak swoje wlasne.

ana pisze...

Uwielbiam takie pierniki - miękkie, wilgotne i czekoladowe.

Justyna pisze...

aż mi zapachniało!

feeriasmakow pisze...

Ależ cudownie, czekoladowo wygląda i do tego ta niesamowita puszystość... Upiekę go jak tylko przesyt świąteczny mi minie.

Kaś pisze...

piękny! wilgotne ale i puszyste ciasta to coś, czemu nie umiem się oprzeć :)

Sylvia F. pisze...

Pysznie!!!!! Mój Połówek byłby zachwycony :)

Anonimowy pisze...

Bardzo lubię takie impulsy w stylu "może by tak spożytkować przyprawę". Efekty są pyszne jak u Ciebie :)). Pozdrawiam!

burczymiwbrzuchu pisze...

Wygląda na super-smaczne i super-wilgotne:)
śliwka

anytsujx pisze...

Przepis zapisuję, wyszedł Ci cudownie, co bym teraz dała za taki wspaniały kawałek ciasta jak Twój !:)

Anonimowy pisze...

Wypróbowałam ten przepis już kilka razy,ciasto wychodzi fantastyczne! To mój ulubiony deser,a przy tym prosty i nie wymagający:) Pozdrawiam!

aga pisze...

Anonimowy - bardzo mi miło:) Pozdrawiam:)

Prześlij komentarz