poniedziałek, 31 stycznia 2011

Spaghetti aglio olio e peperoncino



     " Bardzo znana, klasyczna włoska potrawa, czyli spaghetti z czosnkiem, oliwą i ostrą czerwoną papryczką. Wystarczy kilka prostych składników, aby otrzymać naprawdę smaczne danie. "


Składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 5 ząbków czosnku
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 ostra papryczka lub 2-3 szczypty suszonej
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Makaron ugotować al dente. Czosnek obrać i drobno posiekać, papryczkę przekroić, usunąć pestki i pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlać oliwę, dodać czosnek, papryczkę i smażyć na małym ogniu, aby czosnek się delikatnie zrumienił. Dodać ugotowany makaron, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość delikatnie wymieszać. Przełożyć na talerze i posypać posiekaną natką. Można jeszcze dodatkowo posypać tartym parmezanem.

piątek, 28 stycznia 2011

Muffinki z białym serem



     " A u mnie kolejne muffinki, ale tym razem z dodatkiem twarogu. Muffinki są takie trochę sernikowe i naprawdę bardzo smaczne. W sam raz nadają się do popołudniowej herbatki np. na podwieczorek. A mi szczególnie posmakowały z dodatkiem konfitury wiśniowej... pycha! "

Przepis oryginalny tutaj


Składniki:

  • 21/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g masła 
  • 1 szkl. mleka, jogurtu, kefiru lub maślanki
  • 2 jajka
  • 250 g twarogu
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy do smaku

Masło rozpuścić i zostawić do ostygnięcia. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek i sól. W drugiej misce wymieszać mleko, jajka i ostudzone masło. Do miski z suchymi składnikami dodać składniki mokre i wymieszać tylko do połączenia się składników. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajko, cukier i wymieszać. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i do każdej papilotki nakładać na zmianę po łyżce ciasta i po łyżce sera. Wstawić do piekarnika i piec ok. 25 minut w 170 st. C z termoobiegiem.

środa, 26 stycznia 2011

Fusilli z brokułami



     " Fusilli, czyli dobrze znane nam świderki, ale przyznacie, że z włoska brzmi to bardziej elegancko:) Do makaronu dorzucamy kilka składników, które zazwyczaj mamy w domu i już w parę minut mamy smaczne jedzonko. A tak po za tym, to bardzo podobają mi się te włoskie nazwy: pappardelle, tagliatelle, bucatini, rigatoni, conchiglioni, farfalle... i można by tak długo jeszcze wymieniać. "


Składniki:

  • 250 g makaronu fusilli (świderki)
  • 250 g brokułów
  • 1 mała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • mała szczypta suszonej papryczki chilli
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Brokuły podzielić na mniejsze różyczki i ugotować. Na patelnię wlać oliwę, dodać posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty czosnek, papryczkę chilli i delikatnie podsmażyć. Ugotowane brokuły rozdrobnić widelcem (można też użyć praski do ziemniaków) dodać do usmażonej cebuli z czosnkiem i wszystko razem krótko podsmażyć. Dodać ugotowany makaron, wymieszać i całość doprawić do smaku solą i pieprzem.

poniedziałek, 24 stycznia 2011

Muffinki kukurydziane z jagodami



     " Jakiś czas temu kupiłam mąkę kukurydzianą, wrzuciłam do szuflady no i tak tam leżała. Wczoraj przypomniałam sobie, że kiedyś widziałam przepis na muffinki z wykorzystaniem takiej mąki. Zamieniłam tylko borówki na jagody, wymieszałam wszystkie składniki, wstawiłam do piekarnika i już za chwilę cieszyliśmy się fajnymi żółciutkimi babeczkami. Wyszły naprawdę smaczne:) "


Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g żółtej mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g cukru (dałam 80 g)
  • 125 ml oleju
  • 125 ml maślanki, kefiru lub jogurtu
  • 1 jajko
  • 100 g jagód (dałam mrożone)

W miseczce wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, kukurydzianą, proszek, sodę, cukier. W drugiej wymieszać składniki płynne: olej, maślankę, jajko. Połączyć zawartość obu naczyń i krótko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Wsypać zamrożone jagody i delikatnie przemieszać. Formę na 12 muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić je ciastem. Na wierzch można dodatkowo posypać jagody, po 3-4 sztuki na każdą muffinkę. Piec w temperaturze 200ºC przez 20 minut. Wystudzić na kratce.

piątek, 21 stycznia 2011

Pełnoziarnisty chleb bez wyrabiania



     " Kiedyś już upiekłam mój pierwszy chleb i był bardzo smaczny, więc pomyślałam sobie, że powtórzę taki wypiek:) W pieczeniu chleba jestem bardzo początkująca, więc wybieram jak na razie te bardzo proste przepisy i taki właśnie sobie znalazłam. Chlebek wyszedł super! Jest bardzo pyszny, miękki, wilgotny i ma cudownie chrupiącą skórkę... pycha:) 


Składniki:

  • 3 szkl. ciepłej wody
  • 1 łyżka drożdży instant 
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka octu winnego 
  • 3 szkl. mąki pełnoziarnistej
  • 2 1/2 – 3 szkl. mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżka soli

Drożdże i cukier wymieszać z odrobiną wody i odstawić do czasu, aż drożdże "ruszą". Do dużej miski wlać pozostałą ilość wody, dodać zaczyn, olej i ocet. Wsypać mąkę pełnoziarnistą i wymieszać łyżką lub szpatułką, aby pozbyć się grudek. Następnie dodać mąkę pszenną, sól i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być kleiste. Miskę z ciastem przykryć zwilżoną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut lub do czasu aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić w misce na 2 części i delikatnie przełożyć do dwóch naoliwionych keksówek. Chleb można posypać ulubionymi przyprawami lub ziarnami i odstawić do kolejnego wyrastania na ok. 30 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 st. C z termoobiegiem i piec ok. 35-45 minut.

środa, 19 stycznia 2011

Pierogi z mięsem



   " Bardzo lubię wszelkie pierogi z owocami np. z jagodami, truskawkami... pycha:) Lubię też takie z grzybami i kapustą, no i oczywiście dobrze nam znane pierogi ruskie, które chyba jednak robię najczęściej. Na pierogi z mięsem nie ma u nas jakiegoś większego zapotrzebowania, ale czasami nachodzi na nie ochota lub nadarza się ku temu odpowiednia okazja, gdyż np. trzeba przerobić mięsko z rosołku:) A do tego idealnie nadają się właśnie pierogi:) "


Składniki:

Ciasto:
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 3/4-1 szkl. ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:
  • ok. 500 g mięsa z rosołu
  • warzywa z rosołu
  • 3 cebule
  • sól, pieprz

Mięso i warzywa zmielić w maszynce do mielenia lub malakserze. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto, przestudzić i dodać do farszu. Całość dokładnie wymieszać i doprawić solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. 
Mąkę wymieszać z solą, dodawać wodę i  zagniatać ciasto, aż będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Ciasto podzielić na 3 porcje, każdą cienko rozwałkować i szklanką wycinać krążki. Na każdy krążek ciasta nakładać łyżeczką farsz i dokładnie zlepić brzegi. Zagotować wodę, posolić i do wrzątku wrzucać pierogi.  Gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć i podawać z podsmażoną cebulką lub innymi dodatkami.

poniedziałek, 17 stycznia 2011

Piernik czekoladowy



     " Wczoraj w kuchennej szufladzie natknęłam się na torebkę przyprawy do piernika i tak sobie skojarzyłam, że nie dawno widziałam takie  fajne ciacho na tym blogu. Postanowiłam więc spożytkować przyprawę, a tym samym uprzyjemnić sobie czymś słodkim niedzielne popołudnie. Jako, że bardzo lubię czekoladę, to od siebie dodałam gorzką czekoladę zarówno do ciasta jak i polewy, aby jeszcze bardziej wzmocnić ten smak. Ciasto jest puszyste, miękkie i nawet na drugi dzień jest świeże i wilgotne. Bardzo pyszne ciacho do herbatki i to nie tylko na niedzielne popołudnie:) "


Składniki:

Ciasto:
  • 3 jajka
  • 1 szkl. mleka
  • 1 pełna szklanka powideł śliwkowych
  • 2 łyżki miodu
  • 3/4 szkl. oleju
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 2 pełne łyżki kakao
  • 1 torebka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 11/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ok. 1/2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady

Polewa:
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru pudru (dałam 11/2 łyżki)
  • 5 łyżek śmietanki 36%
  • ok. 4 kostki posiekanej gorzkiej czekolady

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. (u mnie 175 stopni z termoobiegiem)
Składniki mokre umieścić w misce i wymieszać mikserem do chwili całkowitego połączenia się. Stopniowo, po łyżce dodać wymieszane składniki suche. Miksować ok. dwóch minut. Blachę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika i piec ok. 45-50 minut (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche).
Kiedy ciasto wystygnie przygotować polewę. Masło stopić w rondelku i zdjąć z ognia. Do gorącego masła dodać czekoladę i dokładnie wymieszać aż się całkowicie rozpuści. Dodać resztę składników i energicznie mieszać trzepaczką do utworzenia się jednolitej masy. Polewę rozsmarować na cieście.

piątek, 14 stycznia 2011

Maszkietne naleśniki



     " Na ten przepis już jakiś czas temu natknęłam się u Majanki i od razu spodobały mi się te drożdżowe naleśniki. Właśnie dzisiaj sobie o nich przypomniałam i postanowiłam zrobić je na obiad. Nadzienie jednak trochę pozmieniałam i zamiast bananów i rodzynek dałam skórkę pomarańczową i żurawinę. Całość wyszła bardzo smaczna, ale jednak bardziej posmakowały mi te naleśniki takie same, bez żadnego nadzienia. Mają taki fajny smaczek i myślę, że jeszcze nie raz do nich wrócę. "


Składniki:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 300 ml mleka podgrzanego
  • 10 g drożdży 
  • 3 jajka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 l mleka
  • 2 łyżki cukru pudru (dałam 2 łyżeczki)
  • 1 serek twarogowy homogenizowany
  • 2 banany (dałam kandyzowaną skórkę pomarańczową)
  • 3 łyżki rodzynek (dałam suszoną żurawinę)

Z mąki, mleka, drożdży i jajek przygotować ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Potem usmażyć naleśniki na oleju (ja smażyłam bez oleju na patelni teflonowej). Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Posypać cukrem pudrem i pozostawić do ostygnięcia. Następnie dodać do niego serek, rodzynki, banany pokrojone w kostkę (skórkę pomarańczową, żurawinę) i delikatnie wymieszać. Gotowe nadzienie nakładać na naleśniki i składać je na 4 części.

środa, 12 stycznia 2011

Muffiny jogurtowe



   " Przeglądając swoje przepastne ilości zapisków kulinarnych wpadła mi w ręce wymiętolona karteczka z przepisem na te muffiny. Wszystkie składniki miałam pod ręką, więc dlaczego by nie umilić sobie popołudnia:) Muffinki wyszły bardzo smaczne, takie puszyste, mięciutkie i delikatne w smaku. Bardzo trudno oprzeć się takiej słodkiej pokusie i nie sięgnąć po kolejną babeczkę:) "

Przepis oryginalny tutaj


Składniki:

  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 100-120 g stopionej margaryny/masła

W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszać składniki mokre: jajka, jogurt i masło. Wymieszać razem składniki suche i mokre. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 20-30 minut.

poniedziałek, 10 stycznia 2011

Budyń waniliowy



   " Po tych wszystkich cytrusowych aromatach zachciało mi się trochę innych słodkości, czegoś takiego mniej wyszukanego, a bardziej domowego, swojskiego... I od razu na myśl przyszedł mi budyń:) Taki delikatny, waniliowy... z dodatkiem soku malinowego, mniam... Pycha! "

Przepis oryginalny tutaj


Składniki:

  • 2 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • 1-1,5 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

1,5 szkl. mleka zagotować z masłem, cukrem i ekstraktem. Pozostałe pół szklanki mleka wymieszać z mąką, aby nie było grudek. Do gotującego się mleka dodać przygotowaną mieszaninę, zmniejszyć płomień i ciągle mieszać do zgęstnienia i zagotowania się budyniu. Przelać do przygotowanych naczynek i podawać na ciepło lub zimno.

czwartek, 6 stycznia 2011

Ciasteczka z pomarańczami



   " Tak mi posmakowały ciasteczka cytrusowe, że zrobiłam do nich kolejne podejście. Skorzystałam z tego samego przepisu z książki "Muffiny-małe, ale za to przepyszne", ale zrobiłam całkowicie pomarańczowe ciasteczka. Skórkę pomarańczową dałam zarówno do ciasta jak i do pomarańczowej glazury przez co wyszły takie intensywnie pomarańczowe. Są naprawdę pyszne:) Ciasteczka bardzo dobrze smakują też zupełnie same, bez glazury, są wtedy takie delikatnie maślane o lekko pomarańczowym smaku. "


Składniki:    (ok. 40 sztuk)

  • 200 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki dżemu pomarańczowego

Pomarańczę sparzyć, wyszorować, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać jajko, połowę skórki z pomarańczy, mąkę, sól, proszek i dokładnie zmiksować. Z ciasta formować kulki mniejsze trochę od orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w ok. 5 cm odstępach i delikatnie je spłaszczyć. Piekarnik nagrzać do 180 st. C z termoobiegiem, wstawić ciasteczka i piec 10 minut. Upieczone ciasteczka wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę i zostawić aby ostygły. Dżem pomarańczowy wymieszać z sokiem z pomarańczy, pozostałą skórką pomarańczową i powstałą glazurą posmarować ciasteczka.

wtorek, 4 stycznia 2011

Pierogi ruskie



   " Chyba każdy zna przepis na ruskie pierogi: ziemniaki, twaróg, cebulka, sól i dużo pieprzu!!! Jeden przewiduje trochę więcej ziemniaków, inny trochę więcej sera, ale zawsze możemy dostosować te proporcje do swoich własnych upodobań smakowych. 
Ja zawsze robię farsz tak na oko, jednak tym razem postarałam się to wszystko poważyć i pomierzyć:) Farsz z ziemniaków i sera obowiązkowo doprawiam dużą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu, który idealnie podkreśla jego smak. Ruskie pierogi lubię sobie zjeść z podsmażoną cebulką lub z kwaśną śmietaną, a czasami nawet z tym i z tym jednocześnie:) "


Składniki:

Ciasto:
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 3/4-1 szkl. ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:
  • 500 g twarogu
  • 500 g ziemniaków
  • 3 cebule
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

Ziemniaki ugotować,  trochę przestudzić i razem z twarogiem przepuścić przez praskę lub zmielić w maszynce do mielenia. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto, przestudzić i dodać do farszu. Całość dokładnie wymieszać i doprawić solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. 
Mąkę wymieszać z solą, dodawać wodę i  zagniatać ciasto, aż będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Ciasto podzielić na 3 porcje, każdą cienko rozwałkować i szklanką wycinać krążki. Na każdy krążek ciasta nakładać łyżeczką farsz i dokładnie zlepić brzegi. Zagotować wodę, posolić i do wrzątku wrzucać pierogi,  gotować ok. 1 minuty od wypłynięcia.Wyjąć i podawać z podsmażoną cebulką lub kwaśną śmietaną.

niedziela, 2 stycznia 2011

Ciasto pomarańczowo-migdałowe



   " Wcześniej robiłam już muffinki pomarańczowe, więc jak zobaczyłam ten przepis to wiedziałam, że na pewno zrobię i to ciasto, gdyż bardzo lubię takie mocno pomarańczowe smaki. Tak jak i w muffinkach, tutaj też wykorzystuje się dokładnie całą pomarańczę razem ze skórką i dlatego właśnie ciasto nabiera tego niezwykle intensywnego aromatu i smaku. Pomarańcze i migdały... co za smakowite połączenie:) Ciasto jest naprawdę bardzo pyszne, niesamowicie wilgotne i takie intensywnie pomarańczowe z delikatną nutką goryczki, ale mi to bardzo odpowiada :) "


Składniki:

  • 1 duża pomarańcza z cienką skórką
  • 3 jajka
  • 125 g drobno mielonych migdałów *
  • 125 g drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Pomarańczę umyć dokładnie, włożyć do rondelka, zalać wodą i gotować przez 1 godzinę. Wyjąć pomarańczę z wody i całkowicie wystudzić. Te czynności można zrobić dzień wcześniej. Pokroić na kilka części, wyjąć ewentualne pestki i zmiksować przy pomocy blendera lub malaksera kawałki pomarańczy wraz z jajkami. Do masy dodać pozostałe składniki i wymieszać całość łyżką. Masę przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy o średnicy 20cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 25 - 30 minut.

* aby uzyskać mielone migdały można zmiksować całe, obrane ze skórki wraz z cukrem.